perjantai 2. maaliskuuta 2012

Ennen ja jälkeen, osa 1

Lehdissä on joskus sellaisia laihdutuskuurimainoksia, joissa on laihduttajan kuva ennen kuuria ja sen jälkeen. Minä ainakin olen sen verran skeptinen etten hevillä usko ja otaksun, että kuvankäsittelijällä on ollut näppinsä pelissä. Seuraava ennen ja jälkeen -kuvakavalkaadi on kuitenkin täyttä totta, tosin värinmääritykset eivät kaikissa tapauksissa ole osuneet ihan nappiin.

Mulla on ollut jo jonkin aikaa mielessä tehdä postaus langan kulutuksenkestävyydestä eli siitä, miltä neule näyttää vuoden tai parin käytön jälkeen. Tämä ei ole mikään tieteellinen vertailu, sillä muuttuvia tekijöitä on paljon, mutta onpahan sellainen mutuvertailu kuiten. Kulutukseen vaikuttaa käytön lisäksi myös pesu. Olen sen koulukunnan ihmisiä, etten pese neuleita kovin usein, vaan tuuletan niitä. Sukkia pesen käytöstä riippuen noin pari-kolme kertaa vuodessa ja jos tarve vaatii niin useammin.

Selasin tekeleitäni ja huomasin, että loppujen lopuksi neuleisiin käyttämäni lankavalikoimani on ollut aika suppea. Mutta näillä mennään. Koska keskityn nyt kulutuksen kestoon, otin vertailtavaksi lähinnä sukat ja villatakit eli neuleet joita käytän eniten. Villasukkia käytän melkein koko ajan kesäkuukausia lukuunottamatta, joten katson olevani sukkien suurkuluttaja. Jotta postauksest ei tulisi liian pitkä, teen sen kahdessa osassa. Tällä kertaa tutkailemme sukkia ja yksiä sormikkaita. Kuvaparin vesemmanpuoleinen kuva on otettu silloin kun neule on valmistunut ja oikeanpuoleinen eilen tai tänään.

Lokakuussa 2007 neulotut sukat Novita Nalle-langasta. Käytetty jonkun verran.

Olen neulonut Nallesta paljonkin sukkia, mutta harmi, ettei itselleni ole jäänyt kuin nämä, joten siinä mielessä vertailu ei ole aivan aukoton. Epäilen, että tämä Nalle-lanka on jotakin vanhempaa erää, sillä se on kestänyt kulutusta hyvin, tosin ei niitä niin hirveästi ole käytetty. Olenkohan väärässä kun epäilen, etteivät ne nykyiset kestä tai kestää juu, mutta nyppyyntyvät herkemmin kuin ennen? Kertokaa omista kokemuksista.

Elokuussa 2008 neulotutu unisukat Schoeller+Stahl Wollfrauen-langasta. Käytetty paljon.

Nämä reumavillasta neulotut unisukat ovat jumalaisen lämpimät ja sen tähden kovasti käytetyt, mutta vain sängyssä. Neulepinnassa ei ole nyppyyntymistä ollenkaan, mutta nyt alkavat hiutua kantapäistä, eikä kyllä ihmekkään sillä sen verran ovat käytössä olleet. Toinen on jo paikattu ja kai tuo toinenkin pitäisi, vai jokohan ois aika neuloa uudet unisukat. Tätä lankaa voi susositella lämpimästi, mutta ei ehkä kestäisi ihan käyttösukkana.

Toukokuussa 2008 neulotut sukat Gjestal Maija- ja Novita Nalle-langoista. Käytetty paljon.

Tuo punakirjava on Kool-aidilla värjättyä Nalle-lankaa ja beige Maijaa. Eipä voi moittia näitäkään sukkia, mitä nyt värit ovat kulahtaneet. Ei ehkä kannata värjätä mehulla arkisukkia, tosin toimii nuo kulahtaneenakin.

Syyskuussa 2009 neulotut sukat Austermann Step classic-langasta. Käytetty tosi paljon.

Nämä lempisukat ovat olleet jatkuvassa käytössä siitä lähtien kun valmistuivat. Hiukan ne löpöttävät ja pohjassa on hieman nyppyjä eli kuluminen näkyy, mutta mainiot sukat edelleen. Kantapään sisäpinnalle on muodostunut ikäänkuin huovuttunut nukkapinta ja sitähän ei tieten kannata ottaa pois, koska se lisää kannan kestävyyttä. Sanoisinko, että hyvä sukkalanka.

Lokakuussa 2009 neulotut sormikkaat Austermann Step classic-langasta. Käytetty tosi paljon.

Sormikkaat ovat mielyttävän ohuet ja kivan tuntuiset kädessä. Käytän niitä yksinään ja kovilla pakkasilla lapasen alla. Kämmenpuolet ovat nukkaantunut kovasti, paljon enemmän kuin sukan pohjat. Ei siis ehkä paras mahdollinen valinta sormikaslangaksi.

Marraskuussa 2010 neulotut sukat Novita 7 veljestä-langasta. Käytetty aika vähän.

Tunnustan, että tämä sukkapari sai minut alunperin ajattelemaan koko ennenjälkeen postausta. Lanka on varmaan yks suosituimmista sukkalangoista, mutta ei kyllä hyvältä näytä jos parissa vuodessa vähäisellä käytöllä kantapäät ovat tuon näköiset. Vai onko hinta laatu suhde sittenkin paikallaan? Mitä mieltä olette, onko kokemuksia? Olisipa kiva nähdä teidän muiden käytössä olleita seiskaveikkasukkia ja muitakin, että kuinka se kulutus näkyy. Mitä sukkalankaa suosittelisitte?

60 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen päivitys! Olen aivan samoja asioita pohtinut. Viikossa tytär sai Seiska Veikan Raita-sukat niin nyppyiseksi (ilman pesua), ettei suostunut niitä enää kouluun laittamaan. Se kieltämättä harmitti! Ohuista langoista neulotut sukat ovat poikkeuksetta kestäneet jopa vuodesta toiseen, ja ilman nyppyja ja reikiintymistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikossa, huhhuh! Katoavaista on langan laatu näköjään. Minä kans liputan ohuiden sukkalankojen puolesta.

      Poista
  2. Miulla on yhdet sukat Zitron Trekkingistä, ja ne on olleet ahkerassa käytössä yli 2 vuotta, ja ne ovat edelleen uskomattoman hyvässä kunnossa, hieman nyppyjä mutta ei juurikaan, eivätkä ole hiutuneetkaan. Seiskaveikasta jos sukat neuloo, ne nyppyyntyy jo neuloessa.. :D Nojoo. Hirveen monista sukkalangoista ei oo kokemusta, Wollmeisesta (Twinistä) mie yleensä sukat neulon, ja ne kyllä kestää hyvin, mut vanhimmat sellaset miulla on 1,5 v vanhat, joissa ei pientä nyppyyntymistä lukuunottamatta vikaa ole. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä Zitor Trekking on putkahdellut esiin monesta paikasta ja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kannattaisi varmaan kokeilla. Kumpaa sinä käytit, sitäkö jossa on villan seassa bambua vai nailonia?
      Tuo Wollmeisse vaikuttaa myös mielenkiintoiselta ja näyttääkin niin hyvältä. Se on vaan aika kallista, eikö?

      Poista
    2. Siinä taisi olla nylonia villan lisäksi. :)

      Wollmeise maksaa 19 euroa vyyhti (plus toki postikulut, kun Suomeen tilaa), vyyhti on 150 grammaa, joten siitä saa helposti kahdetkin sukat.

      Kannatan molempien kokeilemista :)

      Poista
    3. Minulla taita olla kokemusta ainakin parista kymmenestä eri sukkalangasta, ja tuo Trekking on kyllä ihan suosikki. Ohuemman puoleista, mutta kestää todella hyvin käyttöä. (Bambusekoitetta en ole kokeillut, vaan sitä ihan tavallista villa-nylon sekoitetta.) Ja mielenkiintoisia värejä löytyy tosi paljon! Toinene hyvä ja kestävä merkki on On Line Supersocke, jota on parina eri paksuutena ja eri sekoitteina. Joistain muista suosikkilangoista on mennyt langan tiedot harmillisesti hukkaan.

      Poista
    4. Kiitos vinkeistä ja kylläpä täytyy kokeilla tuota Trekkinkiä. Niin että ihan kiva kun syksy joskus tulee ja päsee taas sukkapuikkoja suihkimaan. Mikä ettei kesälläkin, mutta nyt on ihan muut neuleet mielessä :)

      Poista
  3. Novitan vanhat Nalle, Panda, Karhu ja 7veljestä olivat hyviä sukkalankoja. Jos nyt haluan hyvät ja kestävät sukat käytän jotain muuta lankaa. Novitalla ainut lanka, missä on hyvä hinta-laatusuhde, on Jussi. Se on edullista ja väritkin on ihan kivoja. Sen saatavuus on kylläkin aika ajoittaista. Kestävyyden lisäksi minusta Novitan peruslangoista on tullut karheampia.
    Mieluummin neulon jostain muusta langasta, jos valita saa. Esimerkiksi Gjestalin Maija on minusta hyvä sukkalanka. Se on verrattavissa "vanhaan Nalleen".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä näytä Novitan sivuilta löytyvän Jussia. Se taitaa olla hieman paksumpaa kuin seiskaveikka. Mullakin on punaista Maijaa tuolla eli pitääpä neuloa siitä testisukat itselle.

      Poista
    2. Jussi-lanka on seiskaveikan paksuista. Se valmistetaan Nallen ja seiskaveikan villatopsien jämistä sekoittamalla. Värierät ovat siksi todella pieniä. Toisaalta sävyt ovat yleensä kauniin murrettuja.
      Se on siis tavallaan "jämälankaa" ja siksi sitä on tarjolla vain ajoittain. Novitan sivuilla sitä myydään ainakin nimellä Yllätyspussi (sis. 5 kerää satunnaisia värejä).
      Jos Jussista haluaa tehdä isomman työn, on kaikki langat + varalangat ostettava kerralla. Sitä väriä kun ei luultavimmin enää sitten saa.

      Poista
  4. Sain Maija langasta neulotut sukat ennätysajassa kulutettua puhki, mitä ei ole koskaan tapahtunut 7veikan tai nallen kanssa; ne yleensä nukkaantuu pilalle, ei kulu puhki. Fabelista neulotut sukat on olleet mahtavat! Koko talven saapaskäytössä olleet pitsisukat on edelleen priimakunnossa!
    -ruskanlehti-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai hurja. No taidan siltikin uskaltaa neuloa ne testisukat Maijasta. Mulla on kans yhdet sukat Fabelista ja hyvin ovat pelittäneet. En ottanut niitä vertailtavaksi kun ovat niin uudet.

      Poista
  5. Minulla parhaimmat kokemukset sukkalankoina on Opalista, Regiasta ja Fabelista. Varsinkin tuo Opal on kestänyt mieheni sukissa uskomattoman hyvin. Pysynyt kuosissaan, nukkaamattomana ja reikääntymättömänä pari vuotta. Regia sukat meni sitten kerralla kokonaan puhki, kun olivat ensin 3 vuotta ahkerassa käytössä ja konepesussa jatkuvasti.Meillä kun noita ohuita sukkia pidetään puuvillasukkien asemasta talvella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan niin ettei tuota Opalia saa kuin kirjolankana? Vanvuudeltaan vaikuttaisi oikeinkin hyvältä samoin kuin Regia mutta kun olen yksvärisen ystävä.
      Minäkin pidän talvella pelkkiä villasukkia ja niin että ovat suoraan ihoa vasten. Sillain lämmittävät paljon paremmin kuin jos olisi vaikka nylonit välissä.

      Poista
  6. Erittäin mielenkiintoinen postaus! Parin viime vuoden ajalta on sukat kyllä menneet suurimmaks osaks lahjaksi, joten en osaa sanoa miten ovat kestäneet kulutusta. Pitäis varmaan tehdä joku kyselykierros :). Sen verran täytyy sanoa että uus ja vanha Nalle on ihan eri maailmoista, sen huomaa kyllä jo neuloessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Täällä on vähän sama juttu. Suurin osa sukista on mennyt lahjaksi ja omatkin meinaavat lähteä tyttärien mukaan (missä on minun harmaat sukat, ohoi?). Sen siitä saa kun on saman kokoiset jalat :)
      Neuloin vävykokelaalle toissa jouluna lahjaksi sukat siitä Nalle-langasta jossa oli joku aloevera käsittely. En kerinny kuvaamaan niitä ja liekö väliäkään kun olivat muuttuneet ihan hirveen näkösiksi alta aikayksikön eli siitä nyt en ainakaan neulo yhtään sukkaa vastedes.
      Tänä jouluna tein joululahjaksi Lana Gatto Filferistä sukkia. Pitäis tehdä itsellekin, jotta näkisi kuinka se käyttäytyy. Tai sitten on lähdettävä kameran kanssa vieraisille :)

      Poista
  7. Minä en vaan tajua, miten nuo sukat kestävät noinkin hyvin. Minulla on anopin neulomia nalle ja seiskaveikkasukkia, ostettuja villasukkia ja kaupan sukkia, ja kaikki reikiintyvät alta aikayksikön. Eli vaivani on entinen. Nyppyyntymisasiassa olen kanssasi samaa mieltä; anopin neulomat ovat aika karsean näköisiä mun heavy-käytöllä jo viikoissa laskettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi. Pitäiskö minun tehä ittelleni ja sinulle samanlaiset sukat ja sitten testattas kumpikin tykönämme kestävyyttä :)
      Kestävyyteen vaikuttanee neulomisjälkikin, siis että onko tiukkaa vai kovin löyhää samoin kuin langan ja puikkojen suhde. Itse olen tuossa suhteessa aika tiukkis, siis teen mielummin suositusta ohuemmilla puikoilla ja aika napakkaa jälkeä.

      Poista
  8. jatkoa edellisiin. oikeassa olet sen nallen suhteen, etkä yksin. kun novita lopetti nallen valmistamisen helsingin villakehräämössä, se oheni huomattavasti, lankoihin ilmestyi solmuja ja värit ei kestä kovin kauaa, missä lie hinku intiassa nykyään tehty????
    olen löytänyt muutamia keriä vanhaa nallea kirppareilta, ihan eri kutoakin. salon kirppis basaarissa oli laatikollinen, arvaa lähtikö kaikki valkoiset (4) heti kasvis värjäys koriin. ;) ne oli ostanu jonkin lankakaupan varaston vissiin, senverran paljon oli muitakin lankoja, ei tosin järin halpoja:( ja 7 v on kans menny karkeeksi yms, eli ei enää kovin laadukas.
    tota maijan kulumista ihmettelen kovin, anonyymillä, kun olen vuosia jo tehnyt maijasta ja hyvin kestää. niistä ei vaan saa tehdä kovin tiukkoja. muuten kun värjäilen, kommentti noihin muuttumisiin. värjäsin viime syksynä marja-aronialla, tuli enemmän ja vähemmän hauskaa rusehtavaa violettia. osan tein slmu värjäyksellä. liekö syynä ollut sitten että en tiennyt laittaa marjojen keittovaiheessa mukaan suolaa, vai mikä, mutta kun heitin tico-ticosta solmuvärjätyt rannekkeet pesukoneeseen (mitä ei pitäs kasvivärjätyille kait tehdä) ne muuttui ihanan sammalee/havun vihreäksi ja solmujen valkoisen reunasta sinertäväksi. oman värimakuni mukaan kauniimmaksi mutta jännä ilniö kaikkiaan. ostin taannoin näittä sukkamanian tarjous lankoja, jää nähtäväksi kuinka kestävät

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä juttu. Luulis että langankoostumusta siis tekoreseptiä olisi helppo noudattaa, mutta ehkä se ei ole niin yksinkertaista. Ja onhan niitä villoja monenlaisia, jospa on tarkoituksella otettu lyhyempikuituista tai jotain. Ei ne taida Marimekonkaan puuvillat olla tänäpäivänä sitä luokkaa kuin 60-70-luvulla.

      Poista
  9. Hiukan vaikea ottaa kantaa, koska olen huomannut, että myös erilaiset jalkineet kuluttavat sukkia eri tavalla. Käytetyt 7-veljestä sukat näyttävät minullakin samanlaiselta kuin kuvassasi. Samaa tapahtui Novita Isoveli sukille, lämpimät edelleen, mutta voi kuinka nyppyiset.Kiva lukea muiden kommenteista, että Fabeliin ollaan tyytyväisiä, sitä kun olen viime aikoina hankkinut. Miten Tico-tico? Onko siitä kokemusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidän ohuista sukista, koska ne sopivat kenkiin paksuja sukkia paremmin.
      Tico Tico oli niin karheaa ja tympeää neuloa, että lahjoitin sukat pois.
      Lempilankani on Zitron Trekking, mukava neuloa ja kestää käyttöä.
      Cascaden Heritage on mukava neuloa, toistaiseksi ovat kestäneet kohtuullista käyttöä.
      Makelintoshin sockista neulotut sukat reikiintyivät kuukaudessa. Lanka oli kivaa neuloa ja ihanan pehmoista käytössä.
      Zauberball tuntuu kestävän, neuvottavana ei niin kiva neuletuntuma.
      Step sukat kestää, mukava neuletuntuma ja käytössä miellyttävä tuntu. Langat ovat vaan pintavärjättyjä ja sävyistä puuttuu syvyyttä.
      Nyt on puikoilla Punta Yarnsin Merisocksia ja neuletuntuma on miellyttävä.
      Noron sukkalangat ovat niin epätasaisia vahvuudeltaan, että neuletuntuma kärsii.
      Olen parsinut sekä Silk Garden että Kareyon Sock Yarnista neulottuja sukkia. Sukat löpsähtävät muodottomiksi rötkylöiksi, joita ei ole kiva käyttöä. Tämä tosin lisää kestoa ;)
      Vanha suosikki oli BC garnin Arwetta. Neulepinta oli sileää ja tasaista. Sukat on paikattu ja kestävät vielä paikattuinakin.
      Marja

      Poista
    2. Ingi: Niin, kulutuksenkestoon vaikuttaa varmaan aika monet asiat eli viralllista testiä olisi varmaan aika hankala järjestää :)
      Neuloin pukinkonttiin useammatkin Tico-tico sukat. Itsellenikin yhdet, mutta joku tais viedä ne. Mielestäni se oli ihan kiva sukkalanka, vähän karkea neulottava kuten Marja mainitsi mutta valmiina sukkana oikein hyvä. Kestävyydestä en voi sanoa kun omiani kerkesin käytää vain pari kuukautta. No ainakin sen kestivät. Tuolla laatikossa on pari kerää mustaa ticoticoa ja nythän tuota valoa olisi sen verran että näkisi niistäkin neuloa. Taidanpa laittaa puikoille vielä tänä päivänä. Niistä siis myöhemmin lisää :)

      Marja: Oi, sullahan on lankakokemusta vaikka kuinka. Muutama yhteinenkin tuttu. Minä myös liputan ohuiden sukkalankojen puolesta. Olen ihaillut noita Cascade lankoja, joten taidankin kokeilla tuota Heritagea. Paljon kiitoksia hyvistä lankavinkeistä.

      Poista
  10. Samaa olen huomannut tuon 7-veikan kanssa. Neuloin joululahjaksi miehelleni siitä sukat ja kuukaudessa ne olivat aivan hirveän näköiset: nyppyiset ja kulahtaneet. Nallessa on paljon vaihtelua lankojen laaduissa. Toiset värit kestää paremmin kuin toiset. Maijasta olen neulonut useampia sukkia ja sen ongelma on myös nyppyyntyminen, vaikka kestossa ei ole ollut valittamista.Mulla on nyt menossa testi erilaisten sukkalankojen kanssa. Tein juuri sukat Pallaksesta ja Viking Villestä. Odottamassa Viking Vilma ja Zauberball. Toivon löytäväni uusia kestävämpiä tuttavuuksia :)
    Ohuista sukkalangoista liputan tuon Zitron Trekkingin ja SuperSocken puolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin olen huomannut tuon värin vaikutuksen nyppyyntymiseen. Kyllä on Maijasukat neulottava itselle että näen mitä tapahtuu. Pitääkin käydä teillä seuraamassa sukkalankatestiä. Sitähän vois sitten laatia sellaisen TopTen-listan hyvistä, kestävistä sukkalangoista.

      Poista
  11. Olen neulonut 7-veikasta paljon sukkia ja aina sanonut sille joka sukat on saanut että käännä nurja ulospäin pestessä ja kaikki ovat nypyttömiä silloin ne pysyvät ihan hyvinä omani ovat yli kolme vuotta ja tosi hyvä kuntoiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, tuohan on kokeilemisen arvoinen konsti siis kiitos vinkistä. Pitääpä kokeilla jos joskus neuloin kyseisestä langasta.

      Poista
  12. Mielenkiintoista! Ja hyödyllistä. Kudoin miehelleni kotisukat 7-veljeksestä ja vuoden käytön jälkeen ne näyttävät pahasti nyppyyntyneiltä. Ihan vain parketilla kävelyn jälkeen. Ei hyvä. Muut käyttämäni sukkalangat ovat kestäneet paremmin, odotetulla tavalla voisi sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännää miten suurinpiirtein samanlaiset lankasekoitukset niinku esim. 75 villaa+25 tekokuitua kuluvat käytössä niin erilailla.

      Poista
  13. Mielenkiintoinen vertailu! Pitääpä katsastaa omiakin sukkia sillä silmällä, sillä myös minä käytän villasukkia paljon, tossukoita jopa kesällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä pitäiskin tehdä oikein haaste; näytä sukkasi vuoden tai parin käytön jälkeen. Eli saa tarttua.
      Minäkin käytän tossukoita kesät ja talvet :)

      Poista
  14. Mä olen kutonut sukkia monesta ohuesta langasta, lasten sukkiin tulee reikiä kun aikansa kuluttavat niitä, omat taas ovat hiutuneet ja venahtaneet. Miehelle taas teen 7veikasta, ja uusimmat kuluvat puhki ja vanhat kestää ja kestää..

    Opalia saa yksivärisenä! Muistan kuolanneeni niitä kerran Oulun käsityömessuilla, mutta sitten kuitenkin ostaneeni kirjavia.. ;o)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, ei kait sitä kulumatonta lankaa ole vielä keksittykään eli kyllä ne sukat vaan pakkaa reikiintymään varsinkin kovassa käytössä.
      Ahaa, siis Opalia on yksivärisenä. Kiitos tiedosta.

      Poista
  15. Mielenkiintoinen keskustelu täällä meneillään!
    Mun mielestä seiskaveikka ei edes ole mitenkään halpaa lankaa, yli 4e/kerä puhumattakaan mitä ne erikoisvärit maksaa. Ja kenkäkäytössä sukat on täynnä nyppyjä jo viikon käytön jälkeen. :(
    Vauvalle tekemäni nalle-sukat myös on täynnä nyppyjä, 2kk ikäisen vauvan käytössä!
    Fabel on mun käyttämistäni sukkalangoista ollut paras, ei nyppyynny herkästi ja kestää käyttöä, eikä sukat ole lörpsähtäneet. Step kestää myös eikä nyppäänny, mutta ensimmäiset siitä neulotut sukat löystyivät parin käyttökerran jälkeen. Nyt on sama lanka testissä pienemmillä puikoilla neulottuna.
    -puikkotiikeri- (rav.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon sukkien löystymiseen vaikuttaa varmaan myös käytetty malli. Minä tykkään että sukat pitäis pysyä hyvin jalassa, siis ettei esim. varret löpsähdä alas ja siksi suosin resorinomaista neuletta sukissa. Yösukat kyllä saa olla löpötkin että voi sitten unenpöpperössä varpailla vetää ne jalasta jos on tarvis.

      Poista
  16. Olipa mielnkiinotinen postaus ja mielenkiintoinen keskustelu. Minusta Seitsemän Veljestä ei ole entisen veroinen, vaikka sitä usein ostankin kun sitä on joka paikasssa saatavilla. Vanhat Nallet on minustakin hyviä. Tico ticosta neulotut sukat on pysyneet kuosissaan, vaikka olen niitä kä'yttänyt paljon ja pessyt koneessa monta kertaa. Sen pinkkipunaisen väritkin on pysyneet kirkkaina, eivätkä muuttuneet sellaisksi harmaapintaiseksi kun Seitsemän veljeksen. Fabel on suosikkilankojani mutta on niitä monet muutkin, esim. OnLinen langat mutta myös muista kommeteissa mainituista suosikkilangoista on hyviä kokemuksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja mukava kun niin moni on jakanut kokemuksiaan. Nyt oikein himottais neuloa täällä mainituista langoista sukkia ja siten saada omakohtaisia kokemuksia.

      Poista
  17. Mielenkiintoinen kirjoitus ja kommentit! Olen itse kirjoittanut 2009 hieman samantyylisen postauksen, tässä linkki siihen: http://taijankutomukset.blogspot.com/2009/10/sukkalankapohdintaa-megapostaus.html

    Nyt kun katselen silloin kirjoittamaani ja kuvaamiani sukkia - siis 2 ja puoli vuotta sitten - täytyy todeta, että melkolailla oikeassa olin ;) Onlinen Supersockesta, Opalista, Sisusta, Shepherd Sockista ja Sport & Strumpfwollesta neulotut sukat ovat edelleen käytössä ja edelleen ihan yhtä hyvät. Pesen sukat koneessa 14 minuutin pikapesussa 30 asteessa käytöstä riippuen melko useinkin, ja käytän vain ja ainoastaan villasukkia kengässä kuin kengässä. Silti nämä samat sukat palvelevat edelleen. Postaukseni sukista vain vihreät Vuorelman Vedosta neulotut sukat ovat päätyneet roskapöntön syövereihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun laitoit linkin mielenkiintoiseen juttuusi ja että allekirjoitat mietteesi tänäkin päivänä. Pitääpäs kokeilla jotakin noista mainitsemistasi langoista. Harmi vaan että monet ohuet sukkalangat ovat kirjolankoja, tämä kun tykkäis pääasiassa yksvärisistä. Se värjäysköhän niiden hintaa nostaa kun kyllä minusta 200 euron hujakoilla oleva kilohinta on turhan paljon sukkalangasta.

      Poista
    2. Varmaan se on just se värjäys ja "hienojen" värien suunnittelu, mikä lisää hintaa. Supersockea saa yksivärisenäkin, samoin Opalia (kuten täällä jo onkin mainittu) ja Sisua.

      Poista
  18. Kyllä vanhat,siis -80 luvulla olleet 7-veikat oli eri lankaa kuin nykyiset. Vanhin poikani on nyt yli 3o v ja neuloin hänelle eka luokalla sukat, jotka periytyivät seitsemälle sisarukselle ja nyt vielä lastenlapsetkin pitivät mummulareissuillaan, kunnes viime talvena tuli reikä ja nakkasin pois. Eikä nyppyyntymistä näkynyt. Janne-lanka on ollut nyt suosikkini paksummista langoista ja Fabel ohuemmista. Janne-lanka jopa kesti 60:n kirjopesun vanuttumatta, kun meni vahingossa koneeseen. 7-veikkakin kestää pesua, mutta se nyppyyntyminen on eri väreissä nykyään vaihtelevaa, laatu on tosiaankin huonontunut. Step 6:sta mulla on nyt ollut käytössä kolme talvea kotisukat, mitkä on jalassa lähes aina kun sisällä olen, navettasaappaissa en ole pitänyt, niin ovat kyllä ihanat ja pehmoiset ja lämpimät. Sen kyllä voin sanoa, että sukissa ei kestä 100% villalanka, vaan polyamidia on oltava joukossa. Yösukkana ehkä, mut ei muuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on sellainen kuva, ettei seiskaveikka olis ennen nyppyyntyny niin herkästi. Tein nimittäin muinoin paljon sukkia siitä ex-miehelleni, joka käytti niitä ulkotöissä. Mutta eipähän sitä enää voi varmistaa.
      Juu, täysvillasta en kannata tehdä arkisukkia ellei tykkää parsimisesta :)

      Poista
  19. Olipa mielenkiintoinen aihe, välillä kovasti itsekin harmittelen sukkien kestämättömyyttä! Itse en enään odotakkaan että seiska veikasta neulottu paria vuotta pidempään kestäisi, mutta jos johonkin hiukan arvokkaampaan ja ohuempaan lankaan investoi, eikä se kestä, niin harmittaa kyllä kovasti! Itse olen neulonut Maijasta miehelle pari vuotta takaperin villasukat ja valitettavasti ne on jo lähes puhki.. Step on itsellä kestänyt käytössä tosi hyvin. Tämän keskustelun luettuani taidan seuraavaksi etsiä käsiini tuota Fabelia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin oli yhdet sukat Fabelista mutta ovat tainneet lähteä jommankumman tytön mukaan. Pitääkin tiedustella puhelimitse mitä sukille kuuluu :) No onhan ne toisetkin, mutta niissä oli mukana myös Stepiä. Hyvä yhdistelmää, sillä sukat ovat priimakunnossa, tosin ei ne ole kuin reilun vuoden vanhat.

      Poista
  20. hei taas;) tulipa pitkä ketju sulle, mielenkiintoista.
    sitä jussia haikailit, muistaakseni (en jaksa tarkistaa) novitan sivuilla on jussi lankaa jossain paketti jutussa, muistan lukeneeni sieltä et sitä valmistetaan 7 veikan ja jonkin muun "loppulangoista" joten erien värit muovautuvat sen mukaan. Turussa törmäsin jussiin manhattanin K-marketin vieressä olevassa "mini-hinnassa",ilm K-kauppiaitten jokin poistomyynti liike. sekä yläkerrassa olevassa kirpparissa, missä myös myydään "halppis" tavaroita. ei sitä normi liikkeissä ole näkynyt.muuten, mun kokemuksen mukaan Maija ja Janne langat kestää konepesun, jos ei 60 niin aikakin 40 ihan hyvin.olen tehnyt tico-ticosta muutamat sukat tytöille, hyvin on kelvanneet, mut paremmin ne sopii ranteenlämmittimiin, sellaisiin pitkiin missä on vaan peukalon reikä, ovat kuin toinen iho ja saa tehtyä töitä ku sormet on vapaana. malli on hyvä myös autolla ajaessa, talvella ku tuuletin puhaltaa kylmää kuiteski.

    VastaaPoista
  21. Ahaa, Jussia saa siis silloin tällöin. Laitoin toissapäivänä Ticotico-sukat puikoille, että pääsen itsekin testaamaan niitä. Tyttärille tein joululahjaksi ja kovasti ovat olleet käytössä ja hyvin ovat kuulemma kestäneet.

    VastaaPoista
  22. Kiinnostava keskustelu! Neulon tosin vähän - ja Novitan langoista vielä vähemmän, koska ne ovat mielestäni luvattoman surkeita. Sukkien suurkuluttajana on kuitenkin pistänyt silmään Nallen laadun romahtaminen. Neuloin juuri yhdet Nalle-sukat, ja ihmettelin, miten ohutta ja tikkuista lanka on. Kaivoin komerosta vanhoja Nallen jämiä. Kun uutta ja vanhaa lankaa vertaa, on pakko myöntää, että ennen asiat oli paremmin. Miksi suosia suomalaista, jos "suomalainen laatu" on tätä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ja mukava kun näin pääsee jakaman kokemuksia. Vastaiskohan nuo Novitalla jos kysyisi asiasta?

      Poista
  23. Itse ole tehnyt Tico ticosta kaksinkertaisella langalla sukkia. Vaikka lanka kutoessa tuntuu
    karhealta se pehmenee pesussa. Hyvin ovat sukat
    muotonsa ja värinsä pitäneet. Myöskään yksinkertaisella langalla tehdyt pitkät polvisukat ovat ahkerasta käytöstä huolimatta vielä ehjät ja hyvässä kunnossa. Seitseän veljestä ja Nalle ovat laadultaan mielestäni todella huonoja lankoja ja niitä en juuri enään käytä ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Ticon Ticon löytyminen marketista ennen joulua oli todella iloinen yllätys ja hienoa jos se osoittautuu vielä kestäväksi, niinkuin sinäkin uumoilet.

      Poista
  24. Piti tulla kurkkimaan vielä, mitä muut ovat ketjussa ehdottaneet ja laittaa omallekin puutelistalle muutamia :) Minäkin tein juuri ekat sukat tico ticosta ja toivon niille pitkää ikää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ollut oikein hyödyllinen keskustelu, vai mitä :) Kiitos kaikille ja tulkaa vastakin huikkaamaan kokemuksistanne.

      Poista
  25. Minulla on Austermann Step Classicista ihan eri kokemus. Laatu ilmeisesti vaihtelee melko lailla (tässäkin langassa), mutta minä päätin, etten osta sitä enää koskaan. Yhdessä illassa ja yössä sukat olivat jo ihan nypyillä!

    http://ellimellinblogi.blogspot.com/2012/03/pienella-pieleen.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä juttu. Piti ihan kaivella menneitä tarkistus mielessä ja kyllä vain, mulla on yhdet Step sukat noin kolmen vuoden takaa ja ihan ovat hyvinä säilyneet, samoin kuin viime kesänä tehdyt ja tosi paljon käytetyt punaiset sukat. Onko sitten eri erissä niin paljon eroja? Voi tätä lankamaailmaa.

      Poista
  26. Minä liputan tuon Steppilangan puolesta. Blogiuralleni tulee joulukuussa 5 vuotta täyteen. Vuoden 2008 alussa bloggasin yösukistani jotka olin tehnyt jo syksyllä 2006. Vieläkin ne on ehjät, tosin sisäpuolelta kovin vanuneet. Siksihän ne varmaan kestääkin. On mulla muutamat Steppi-langasta tehdyt päiväkäytössäkin. Tykkään kanssa ohuista langoista neulotuista sukista ja paljaassa jalassa. Jonkun parin sain puolen vuoden ahkeran käytön jälkeen reikiintymään.
    Kiva tällainen keskustelu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, sitä ollaan sitten saman ikäisiä, siis meidän blogit. Juu, tämä on ollut oikein antoisa keskustelu. Paljon on tullut vinkkejä ja on todella kiva kuulla toisten kokemuksia.

      Minustakin tuntuu, että tuo sukan sisäpinnan nukkaantuminen jatkaa sukan ikää. Oiskohan se sitten niin, että jos on kuivat, halkeilevat kantapäät, niinkuin mulla pakkaa talvisin olemaan, niin ne ne vasta nukkaannuttavatkin sukanpohjia? Tiiä häntä.

      Poista
  27. Kiva, täältä saa hyödyllista tietoa sukkalangoista, kun olen vielä "aloitteleva" sukanneuloja. Voiskohan kodin lattiapinnoilla voi olla jotain vaikutusta myös villasukkien kestämiseen? Kerran tuli tv:stä juttu, jos perheen laminaattilattia "söi" kaikkiin perheenjäsenten sukkiin muutamassa päivässä reiät. Vaikuttaako lattia nyppyyntymiseenkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmaan lattiapinnallakin on vaikutuksensa niinkuin kengänpohjillakin. Mikähän se siinä laminaatissa ois sukkia syövä ominaisuus kun eikös se ole aika sileää pintaa? Meilläkin on parissa huoneessa mutta ehkä eniten kuljetaan sukkasillaan parketilla, siis tässä talossa. Varmaan myös ihmisen paino ja kävelytyyli vaikuttavat kulumiseen. Ois siinä viralliselle testaajalle haastetta jos kaikki muuttujat otettaisiin huomioon :)

      Poista
  28. Kudoin aikuiselle pojalleni 7-veljeksen langasta sukat syyskuussa 2012 . Sukkia hän on pitänyt n. 1 kuukauden ja vain sisällä astellen. Sukkien pohja sekä kärki aivan huovuttunut ja silmukkarivit piilossa. Nyt jatkossa uuden sukkalangan etsintään.Kiitos olen saanut monta hyvää vinkkiä mistä voisi taas sukkia kutoa.

    VastaaPoista
  29. Hei! Kun luin monien kommentteja noista Novitan 7-veikka langoista olen todellakin samaa mieltä, että ei niistä kyllä sukkia enää kannata kutoa. Alta aikayksikön nyppyyntyvät, eli ovat kertakäyttökamaa.
    Joku kehui myös Nako Boho sukkalankaa, että olisi hyvää ja kestävää sukkiin. Harmi vain, että sitä ei oikein saa enää mistään. Tokmanni jostain syystä ei sitä enää myy.
    Harmillista, että Novitan langat ovat nykyään niin huonoa laatua....

    VastaaPoista