torstai 22. maaliskuuta 2012

Ennen ja jälkeen, osa 2

On kai tullut useaan otteeseen mainittua, että olen villasukkaihminen. Ihan yhtä paljon taidan olla villatakki-ihminen. Villapaidatkin ovat mukavia, mutta takki on paljon helpompi ja kätevämpi sujauttaa päälle. Tässä postauksessa katsotaankin sitten, kuinka villatakit ovat kestäneet kulutusta. Kuvien vasemmalla puolella neuleet ovat juuri valmistuneina ja oikealla sellaisina kuin ne ovat nykyään.

Maaliskuussa 2008 neulottu takki Novita Florica-langasta. Käytetty tosi paljon.

Olen pitänyt tästä takista aivan valtavasti ja se on jatkuvassa käytössä, tälläkin hetkellä päällä. Se on sopivan ohut ja kevyt eikä liian kuuma, tosin kyllä se läämmittääkin kun on niin tyköistuva (ehkä liiankin). Tämä on nyt neljättä vuotta käytössä ja ainut missä ikä näkyy on vasemman kyljen nukkaantuminen. Mutta sekään ei ole ongelma, sillä tuon kuvanoton jälkeen sain kaiken nukan pois kertakäyttöpartahöylällä. Kiitos sille, joka vinkkasi sen käytöstä :) Minulla oli vuosiavuosia sitten toinenkin Floricasta neulottu takki ja sekin kesti älyttömän hyvin ja kauan kunnes hihansuut rupesivat hiutumaan johtuen varmaan langan löysästä kierteestä.   Nyt kyllä pitää kehua Novitaa; Florica on mielestäni kelpo lanka.

Syyskuussa 2008 neulottu takki Marks & Kattens Top Wool-langasta. Käytetty jonkun verran.

Tätä takkia en ole käyttänyt kovin paljon, mutta halusin ottaa sen mukaan vertailuun. Petyin lankaan jo kuukauden kuluttua takin valmistumisesta kun se rupes nyppyilemään. Muttamutta, yskä lähtee yskimällä ja nypyt nyppimällä, ainakin tässä tapauksessa. Takki soveltuu paksuudeltaan lähinnä ulkokäyttöön ja minulla sellaisessa käytössä mukaan kuuluu vasemmalla olalla roikkuva laukku. Ja siitä ja sen heilumisesta seuraa taas se vasemman kyljen nukkaantuminen, joka on näköjään niin tyypillistä minun villatakeilleni. Takki on turhan lämmin sisäkäyttöön paittis kovilla pakkasilla ja jos oikein paleltaa. Toinen syy vähäiseen käyttöön on takin turhan nafti mitoitus, tosin tämä ongelma väheni kun pesin takin ja venytin yläosaa oikein kunnolla. Ihan yllätyin kuinka hyväksi takki muuttui kuten oikean puoleisesta kuvasta ehkä huomaakin. On siinä vieläkin hieman, no miten tuon nyt ilmaisisi; ei ihan nukkaa eikä vanumistakaan mutta jotain. En tiedä suosittelisinko tätä lankaa.

Elokuussa 2009 neulottu takki TeeTeen Primavera-langasta. Ei ihan jokapäiväisessä käytössä.

Tämä oli aivan ihanan tuntuinen lanka ja sitä oli ilo neuloa. Annoin takin äidilleni, sillä siitä tuli liian iso minulle. Äiti on käyttänyt sitä jonkun verran ja silloin tällöin nähtyäni heitä yhdessä, olen ihaillut kuinka hyvänä neule on säilynyt. Tämän perusteella ostin sitä onnetonta Merino Silkkiäkin (siitä tuonnempana), se kun oli juuri samantuntoista ja koostumuskin melkein sama. No, tässä jokunen aika sitten rupesin oikein kyselemään, jotta nyppyileekö tuo lanka. Äiti siihen, että jo vain, mutta että hän on niin kova nyppimään ettei sitä huomaa. Oikein piti kameran kans lähteä tutkimaan asiaa ja nyppyjähän siinäkin. En tiedä tekeekö tuo väri sen, ettei kuluminen näytä siltä miltä se pahimmillaan voisi näyttää (tuonnempana). Vaikka onkin hyväntuntuinen lanka, en ehkä osta enää.

Syyskuussa 2009 neulottu takki Pirtin Kehräämö Oy:n ohuesta kampalangasta kaksinkertaisena. Jatkuvassa käytössä.

Tämä on kans yksi lempineuleistani. Sopivan ohut, mukavan tuntuinen eikä liian pieni. Jos tekisin uudelleen niin neuloisin lisää pituutta. Olkalaukku on nyhjännyt tämänkin vasenta kylkeä, mutta partahöylä korjasi tilanteen. Samaisesta langasta neulottu liivikin on kovassa käytössä ja pysynyt hyvänä. Olen neulonut Pirtin Kehräämön villoista paljon ja vilpittömästi uskallan suositella heidän lankojaan. Ei ole tarvinnut pettyä.

Marraskuussa 2009 neulottu takki Maisa Tikkasen kuituvärjätystä villalangasta (rav). Ei niin kovassa käytössä.

Ostin tätä lankaa aikoinani Pirtin kehräämöltä mutten muista oliko sitä siellä viime kesänä. Mistähän sitä saa jos ei sieltä? Taiteilijalla ei ilmeisesti ole omia nettisivuja tai en ainakaan löytänyt niitä. No lanka on kyllä ihmeellistä, ehkä hieman karheaa, mutta voi noita syviä värejä ja kulutuksenkestoa. Tuokin takki on neulottu purkulangasta ja se edellinenkin olomuoto eli takki oli kovassa käytössä. Että ei voi kuin kehua, jos ei se karheus haittaa. Minua ei. Tuon takin yläosa on huovutetusta neuloksesta ja se tekee kokonaisuudesta ehkä liiankin lämpimän sisätiloissa käytettäväksi. Silloin 2010-talven hirmupakkasilla tämä oli kovassa käytössä.

Tammikuussa 2010 neulottu liivi Sandnes Garnin Peer Gynt-langasta. Käytetty tosi paljon.

Tämä on ollut sitten hyvä ja monipuolinen neule, varsinkin töissä. Sopivasti lämmin muttei liian kuuma. Olen neulonut samaisesta langasta pari villatakkia, paitaa ja pitkän hameen. Aivan älyttömän hyvä lanka, ei kovin pehmeä. Liivin pinnassa on hieman nukkaantumista mutta harmaassa hameessa ei yhtään, vaikka se on aika usein lämmittämässä palelevia kinttuja. Suosittelen.

Lokakuussa 2009 neulottu villatakki Gjestal Maija-langasta. Käytetty paljon.

Sopivan paksuinen, toimiva käyttöneule. Neulepinta hieman nuhjaantunut ja ehkä vähän löpsähtänyt. En ole aivan varma neuloisinko tästä enää villatakkia, sukat kylläkin. Joku sanoi etteivät ne kestä ja joku taas että kyllä kestää. Velipojalle tekemäni sukat ovat kuulemma kestäneet jo useamman vuoden. 

Tammmikuussa 2012 neulottu takki Austermann Merino Silk-langasta. Käytetty pari kuukautta.

Lanka oli aivan ihanaa neulottavaa ja valmiin neuleen tuntu on todella mukava, silkkisen pehmeä. Ja siihen ne hyvät puolet jäävätkin. Kohtuullisella kulutuksella neule on nyppyyntynyt ja nyhjääntynyt kauttaaltaan. Ehkä se ei näkyisi niin paljon jos väri olisi valkoinen niinkuin Primaverassa, mutta nyt näkyy. Lankavalmistajan sivuilla oli kohta, josta saattoi lähettää kritiikkiä ja niin teinkin kuvien kera ja kysyin mitä he ylipäätään suosittelevat neulottavan tällaisesta langasta joka ei kestä yhtään kulutusta. Ei tullut vastausta, mutta monen viikon päästä tuli viesti Karnaluksesta eli kaupasta, josta ostin langan. Langanvalmistaja oli ottanutkin yhteyttä heihin eikä minuun. He kysyivät kauppiaalta minkä tyylistä nukkaa neuleen pinnalla on. Mikseivät he kysyneet sitä suoraan minulta? En ole tässä vaatimassa rahojani takaisin, olkoot oppirahoja jotka meni, enkä ole kovin herkkä valittamaankaan, muttta nyt kyllä oli aihetta. Ajattelin, että en tee tätä postausta ennenkuin saan langanvalmistajalta palautetta, mutta tuskinpa sieltä mitään kuuluu, pöh. Niin että en kyllä suosittele tätä lankaa kellekkään.

Jaksoikohan kukaan tänne asti? Kertokaapa tekin lankakokemuksistanne, mitä suosittelette ja mitä ette. 

Huhhuh, nyt minä lähden kyllä lenkille


51 kommenttia:

  1. Minä myös pidän Novitan vanhoista langoista. Paino on nyt sanalla vanha... Novitan laatuhan alkoi vaihdella vasta pari vuotta sitten. Sitä ennnen laatu oli tasaista ja hyvää.
    Niin ja kiitos lankavertailusta. Tästä on varmasti apua isompien töiden lankojen valinnassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ja Floricassa oli muinoin myös laaja värikartta. Kiitos itsellesi kommentista ja hyvä jos on apua :)

      Poista
  2. Itse olen hyvin vähän neulonut sellaisia mihin menisi vain yhtä lankaa, ainakaan mitä mulla olisi vielä tallella, mutta yhden muistan! Neuloin Rowanin Big Woolista boleron, ihanan pehmeää täyttä merinoa, ja se nyppyyntyi ekalla käyttökerralla. Itseäni ei kyllä hirveästi haittaa pikku villapallerot, onpahan jotain tekemistä käsillä niitä nyppiessä. Tuossa bolerossa nyppääntyminen kyllä vähän harmitti kun lanka oli paksua ja nypytkin siis paljon isompia, oikein sellaisia pitkiä nauhoja ;P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin ihan kurkkaamassa sitä sinun boleroa. Kuvastakin näkee, että se on ihanan pehmeä, mutta harmi kun nyppääntyy. Onko se sitten merino, jolla on tuo ominaisuus?

      Poista
  3. Annoit tärkeää ja hyödyllistä tietoa, tämä jos mikä on antoisaa käsityöjournalismia! Hiirulainen-villatakkisi on niin hieno, että elän toivossa saada joskus sinulta siihen jonkinlaisen ohjeen.

    Pari omaa lankakokemusta villatakeista ja -paidoista:

    Villatakki Dropsin Alaskasta, kuukauden vanha, paljon käytetty: hirvittävän nyppyinen ja 'rynttääntynyt' hihojen ja kainaloiden alta, muoto virunut käytössä jonkin verran. Isoja nyppyjä voi onneksi poistaa aika helposti.

    Villapaita Malabrigon Merino Worsted -langasta, pari vuotta vanha, paljon käytetty: samat havainnot kuin yllä, joskin paita on pitänyt muotonsa todella hyvin, pinta vaan nyppyyntyi heti todella paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoskiitos, tosin nämä ovat vain minun tulkintoja. Joku muu vois sanoa vaikkapa Peer Gyntistä että onpa tylsä lanka. Siksipä onkin kiva, että työkin kerrotte kokemuksistanne.

      Öh, missähän ne Hiirulaisen silmukkaluvut nyt ovatkaan. Mulla on pari vihkoa, joihin teen itselleni sellaiset luuranko-ohjeet joita muut ei varmaan ymmärtäiskään. Tuossa isossa vihkossa, jota nyt käytän se ei ole. Jos löydän sen joskus niin voishan sitä jotain suuntaa-antavaa ohjetta väsätä. Katsotaan.

      Niin, sekö musta kaunis neule josta viimeksi postasit on nyppyyntynyt? Voi harmi. Otappas kuva ja näytä.

      Poista
  4. Kiitos mielenkiintoisesta tutkimustyöstä! Minäkin olen villatakki-ihmisiä. Ikävä kyllä en omista yhtä montaa kaunista takkia kuin sinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Noo, minä oon jo niin vanha, että olen ehtinyt neuloa monta takkia. Ehkä sinäkin kun ehdit näille vuosikymmenille :)

      Poista
  5. Tuo ruskea Pirtin kehräämö- lankainen neuletakki on IHANA!
    Villatakki-ihmisiä täälläkin. Ensimmäistä vasta neulon, n. 15 cm takana.. nyt mennyt jo mont viikkoa, etten ole mitään saanut aikaiseksi sen suhteen..hiljaa hyvä tulee :O)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kyllä, pituutta vain sais olla hiukan enemmän. Tuo on niin kiva malli, että vois kyllä neuloa vaikka toisenkin. Toimis varmaan harmaanakin, mutta mulla on nyt tulossa toisenlainen harmaa.

      Niin juuri, mikä kiire tässä valmiissa maailmassa :)

      Poista
  6. Villatakkifani minäkin. Aivan ihana perusvaate. Kiitos hyvistä lankavertailuista. Ei mene työ hukkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Villatakkien teossa on vain se yksi hankala solmukohta, oikeanlaisten nappien löytyminen nimittäin. Viime aikoina olenkin ollut ovela ja ostanut jo valmiiksi varastoon hyviä nappivaihtoehtoja :)

      Poista
  7. Olipa hyvä kirjoitus langan kulutuskestävyydestä. Samaa mieltä kanssasi tuosta Novitan Floricasta, etenkin ne "vanhat" langat ovat olleet tosi hyviä, näistä uudemmista en tiedä. Partahöylää minäkin käytän nyppyjen ajoon, myös kankaisiin vaatteisiin sitä voi käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuo partahöylä toimii vallan mainiosti ainakin sileissä neuleissa. Niistä oikeista nypynpoistajista minulla ei ole kokemusta.

      Poista
  8. Mielenkiintoinen postaus jälleen!
    Itse en ole paljoa aikuisten paitoja/takkeja viimeaikoina neulonut. Lasten paidoissa olen käyttänyt dropsin limaa ja nepalia, aivan ihanan pehmeitä lankoja ja nopeaa neulottavaa. Pelkäsin alkuun, että niinkin pehmeät langat nyppyyntyy alta aikayksikön, mut ahkerassakaan käytössä ei ole vielä löytynyt nypyn nyppyä. Ja siis käyttäjät 4-7v.
    Tänä talvena tuli tehtyä yksi lasten paita myös pirtin kehräämön karstalangasta. Pesun jälkeen pehmeni ihanasti, kevyt ja ilmava neule muutenkin. Ei ole kerennyt olla vielä kovin paljoa käytössä, eli nyppyyntymisestä en osaa vielä sanoa mitään.
    Tuosta primaverasta olen neulonut vauvalle kypärämyssyn. Nyppääntyi ja nuhjaantui muutamassa kuukaudessa aika ikävän näköiseksi. Siinä missä esim. nallesta neulotut hatut ovat kestäneet veljeltä toiselle...
    -puikkotiikeri- (rav.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen hypistellyt Nepalia useaan otteeseen ja pohtinut sen kulutuksenkestoa. Kiva kuulla että se on ihan mallikasta lankaa. Ehkäpä kokeilen joskus.

      Neuloin pojalle tikkuripaidan (postaan siitä jahka saan kuvattua sen pojan päällä) Pirtin karstalangasta ja sovitusvaiheessa hän vähän vikoi langan karheutta. Lilluttelin valmista paitaa huuhteluainevedessä ja avot, nyt se on oikein mukavan tuntuinen.

      Poista
  9. Kyllä jaksettiin loppuun asti.;) Mielenkiintoinen postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin jossain vaiheessa, että oisko pitäny tehdä pari lyhyempää postausta. Kyllä tuli lenkki tarpeeseen tuon jälkeen :)

      Poista
  10. Miten sää kerkiät??? Luin sen sukkavertailun ja ajttelin ottaa haasteen vastaan, mutta sitten tajusin, että melekin kaikki sukat pitäis ensin pestä ja sitten kuvata ja kerätä hiiiiirrrrrveeeessssti tietoa että millonkahna mahdoin neuloa ja mistä langasta. En vaan jaks selata omia juttujani läpi (ettei tarvi niin paljon hävetä). Mutta, tämä postaus pitäisi tulostaa ja kulkea sen kanssa lankaostoksilla ja pitää mielessä mitä ei ainakaan kannata ostaa. Sitä paitsi mulla on säkillinen sitä ruskeaa Top Woolia jäänyt tuonne jemmaan kun muistan heti langan ostettuani sinun postanneen sen ie-niin-hyvistä-ominaisuuksista.

    Ja vielä vali vali osastoa, ootko sinä huomannut, että bloggeriin kommentoidessa pitää osata tavata kaksi vaikeaa sanaa? Vai koskeeko se vaan mua ja mun konetta? Mulla menee yleensä melkein aina eka kerta pieleen ja sekös ihanpikkasenpaljonärsyttää. Mutta sinulle kiitos hienosta vertailusta osa II. Mä yritän nyt lähettää tän purkaukseni eetteriin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Öh, tunnustetaan, että mulla nyt on sattuneista syistä aikaa :) Sinä taidat olla niin kiireinen että elä veikkosten ota stressiä näistä turhista kerkiämisistä. Kiva että kuiten kerkiät kommentoimaan :)

      Juu, olen huomannut tuon saman sanavarmennusjutun. Melkein joka kerta pitää kahteen kertaan varmentaa vaikka ois ihan varmasti kirjoittanut oikein jo eka kerralla. Näin kai ne varmistaa ettei lukutaidottomat robotit käy kommentoimassa.

      Poista
  11. Myös minulla tapasivat villapaidat nyppääntyä voimakkaasti vasemmalta kyljeltä. Ensimmäisten parin paidan kohdalla ajattelin, että kyseessä on sattuma. Kun kolmaskin paita nyppääntyi vain siitä kohtaa, aloin tarkkailla tapojani. Lopulta mysteeri selvisi: talvitakissa oli pesulappu, jossa oli kovat poltetut reunat. Kun poistin sen, loppui uusien paitojen paikallinen nyppyyntyminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, sinähän olet oikein salapoliisi :) Minunkin piti käydä kurkkimassa takkien vuoria ja yhessä ainakin oli pesulappu vasemmassa sivusaumassa. Mietin nääs tuon liivin kyljen nyhjääntymistä kun siihen ei kyllä olkalaukku vaikuta.

      Poista
  12. On sulla Ihania villatakkeja! Minä muistan tuon ruskean villatakin valmistumisen ;o) Valitit jo silloin langan nyppyyntymisestä. Mutta ei kait noissa nyppyyntyminenkään haittaa, ainakin jos ne saa pois. Eihän ne kaupasta ostetutkaan vaatteet ikuisesti uuden näköisenä pysy. Kaikki kuluu käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoskiitos :) Ei se haittaakaan jos lähtevät nyppimällä pois mutta tuon Merino Silkin kohdalla se menee jo turhan työlääksi. Ei ole kyllä ennen tätä kokemusta tarvinnut miettiä, että minkälainen vastuu on langanvalmistajalla tai että tarviiko sitä olla ollenkaan. Testaakohan ne ollenkaan noita lankojaan?

      Poista
  13. Kyllä olet tehnyt mielenkiintoista tutkimusta! Ensinnäkin pitää sanoa, että onpas sulla ihanannäköisiä takkeja! Epäonnistuneita lankaostoksia on minullakin, harmikseen sen huomaa vasta, kun isotöinen neule on ollut jonkun aikaa käytössä. Vanhoista Florica-langoista on vain hyvää sanottavaa, pidän edelleen 10 vuotta sitten neulomiani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoskiitos :) Jännä juttu; kävin oikein vartavasten katsomassa Ravelryssä noita lanka-arvosteluja. Siellähän siis voi antaa parhaimmillaan viisi tähteä langalle ja kun katsoin merino silkkejä ja tuota nimenomaista Austermanniakin niin arvostelut oli sitä viiden neljän luokkaa! Primaverakin oli saanut neljä pistettä. Tehdäänkö se arvio ennen neulomista, siis siinä vaiheessa kun lankoja vielä hypistellään, tuli vaan mieleen. No minulla jää kyllä useimmiten koko arvostelu tekemättä, mutta ei tästä lähin. Mutta enpähän minä niihin kyllä luota jos tuommonen paskalankakin on saanut neljä tähteä. Niin.

      Poista
  14. Kamalin neuletakkini on tehty TeeTeen Popparista. Miellyttävän tuntuinen maissilanka nukkaantui ja säikeentyi jo neuloessa. Valmiin neuleen hihat saattavat venyä ja paukkua niin että toinen hiha on välillä 20 cm pitempi. Maissin tuntu on kiva iholla. Takkia ei voi käyttää julkisesti kun napitukset kiristävät vaikka neule on oikeasti väljä.
    Novitan Florika on valmistajansa paras lanka. Vielä sitä jossain varaston nurkassa on keskeneräisissä neuleissa. Uusia en ole ostanut.
    Lempilankani on Cascaden 220. Melko paksusta langasta saa kokemattomampikin neuloja sileän siistiä ja sävyjä on riittävästi eli satoja. Myös Cascaden 220 sport oli mukavaa ja siistin pinnan tekevää neulottavaa.
    BC Garnim Semillasta oli vaikea saada tasaista pintaa, vaikka olenkin jo kymmeniä paitoja tai takkeja neulonut.
    Huippu ihanaa neulottavaa oli BC Garnin Manu. Pehmeänä lankana nyppyyntyy, mutta sen kestän.
    Marja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kans hypistelin sitä Popparia jokunen vuosi sitten. Oli aivan ihanan tuntuinen, mutta onneksi en ostanut. Voi harmi kun on ollut tuollainen pettymys.

      Olen ihastellut noita Cascadesta neulottuja juttuja täällä blogistaniassa ja kyllä sitä pitänee joskus itsekin kokeilla. Kiitos hyvistä vinkeistä :)

      Poista
  15. Kiitos hyödyllisestä yleiskatsauksesta! Vironvilla ei nyppynny, ainakin minulla ei ole näin käynyt. 2 hametta, 1 mekko, pari takkia, ei mitään. Miksipä Ravelryssä on merino-silkkejä ym herkkulankoja arvosteltu niin korkeasti? Ehkä sen takia, että alussa on kaikki kunnossa ja lanka sopii, myöhemmin ei enää ole mielessä muuttaa arvosanaa. Toinen vaihtoehto, että useille sanat "silkki" jms ovat magneetti, se voittaa kaiken.

    VastaaPoista
  16. Minäkin olen neulonut vironvillasta ja tehnyt saman huomion eli hyvää on. Niin, kai se silkki on semmonen taikasana ja kukapa sitä haluais myöntää, että on ostanut kökkölankaa.

    Taisit muuten kehua tuota Primaveraa aiheetta tuolla aiemmin. Hyvä kun huomasit tämän postauksen, jossa kyseisetä langasta vähän enemmän. Vähän pettymys sekin.

    VastaaPoista
  17. Suosikkilankoja on varmaan aika monta mutta jos joku erityisesti pitää mainita niin Sandnesin Alpakka on pitänyt pintansa erittäin hyvin ellei jopa täydellisesti. Sitä on pidetty runsaasti eikä siinä ole nypyn nyppyä eikä mitään muutakaan nuhjaantumisen merkkiä. Takkia en ole vielä pessyt ja kun sen aika joskus tulee niin pesen käsin.

    Sukkalangoista Sisua on vaikea kuluttaa puhki. Se kyllä vähän nyppääntyy.

    Pettymysten pettymys numero yksi on ollut Sublimen Cashmerino baby ja aran. Aran nuhjaantui aivan käsittämöttämksi jo neuloessa. Siitä suivaantuneena tein elämäni ensimmäisen ja ainoan neulereklamaation. Paita pääsi käymään Briteissä asti. Sanoivat että silkki ei ole sekoittunut villaan vaan nousee pintaan muodostaen äärimmäisen ikävän harmaan nöyhtäkalvon. Sain toki hyvitystä, mutta tympeäähän se oli.

    Toinen suuri pettymys oli BC Garnin Semilla. Se on aivan ihanan tuntuista ja siinä on kivat värit, mutta voi sitä nöyhtäpallon määrää.

    Floricasta neuloin aikanaan paljon eikä siitä langasta ole mitään pahaa sanottavaa. Paitsi että 20 vuotta sitten sen langan värikartta oli mahtava. Nyttemmin ei oikein houkuttele.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa Sublimen langassa näyttää olevan melkein just sama koostumus kuin Merino Silkissä ja oisko siinä sama vaivakin, kun tuossa minun neuleessa on myös semmoinen epämääräinen nöyhtäkerros. Onneksi sait hyvitystä. No mitähän se Semillan "tutkittu ja sertifioitu laatu" tarkoittaa jos nöyhtääntyy tuohon malliin?

      Minäkin muistan ne entiset värikartat. Harmi kun nykyään jotkut valmistajat tuntuvat pelaavan varman päälle ja tekevät kovin suppeita värikarttoja. Mutta onneksi ei kaikki.

      Kiitos hyödylllisistä tiedoista sinulle ja kaikille muillekin. Sekin on hyvä tietää mitä ei missään nimessä kannata ostaa.

      Poista
  18. Cascaden 220sta neuloin vajaa vuosi sitten keepin, jota olen pitänyt ahkerasti, ja se on edelleen kuin uusi. Heti ei tule mieleen mitään muuta lankaa, joka olisi säilynyt näin hyvänä kovassa käytössä.

    Merinovilla taitaa usein olla vähän pehmeää ja kovassa käytössä nyppyyntyvää. Mitenkähän suomenlampaan villa, kestääkö se kovempaakin käyttöä? Takavuosikymmenten villaneuleethan ovat pysyneet, jos niitä ei ole raskaassa työnteossa kulutettu puhki, usein aivan hyvinä. Minulla on yksi villapaita, jonka äitini on 50-ja 60-lukujen taitteessa neulonut isälleni, ja neuleen pinta on moitteettomassa kunnossa. Vanhoina hyvinä aikoina kestivät kodinkoneet ja villalangat sukupolvelta toiselle, vaan nykyään on maailmanmeno hurjaa ja kaikki hunningolla, hohhoijaa!;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on minunkin päästävä kokeilemaan tuo Cascadea kun niin monet sitä kehuu.

      Suomenlampaanvilla kyllä kestää käyttössä. Olen neulonut siitä useammankin neuleen ja uskallan suositella. Minä käytin teinivuosina isäni vanhoja islantereita, jotka oli varmaan 50-luvulta ja oikein hyvin säilyneitä. Samaa mieltä vanhoista ajoista :)

      Poista
  19. Yksi kokemuksenpoikanen minultakin: Viime talvena kutomani Veeran Still Light -tunika on Lang Yarsin ohutta alpakkaa, joka kerällä vaikutti laadukkaalta ja aivan ihanalta ja kutoessa myös. Tunikaa on ollut myös tosi mukava pitää, mutta murr, neulepinta lähti heti sekä nyppyntymään että hiutumaan eli ohenemaan kyljestä laukun kohdalta. Ja hiljattain huomasin, että myös tunikan rintamus on ohentunut ja siinä on jopa reikiä! Kyllä harmittaa. Olisi siis pitänyt kutoa tunika ohjeen mukaisesta Dropsin alpakasta. Lang Yarnsin alpakkaa harkitsen tästä lähtien korkeintaan hienosteluhuiveihin. Nih.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin ihan kattomassa. Voi kurjuus, niin ihana tunika ja nyt on käynyt noin. Ihan suututtaa sinun puolesta.

      Tuli tässä yks päivä mieleen, että laittaskohan Austermannin lankaedustaja tuon minun nöyhtätakin päälleen vaikkapa mesuille. Ei varmaan ikimaailmassa.

      Poista
  20. Olipas täällä mielenkiintoinen ja hyvä postaus. Juuri näitä täällä blogimaailmassa kaipailenkin; lankavertailuja ja käyttäjäkokemuksia!
    Mutta tällainen kirjoittelu kyllä vaatii aikaa, kovaa työtä ja kokemuksia langoista... No niitähän meillä riittää ;)
    Tuosta Maisa Tikkasen langasta minullakin on yksi kirjoneule, joka ei 15 vuoden käytöllä ole mennyt miksikään. Tosi hiukan turhan paksu kirjoneuleena, mutta ne sävyt, oi että ne ovat ainutlaatuiset! Ihmettelen miksi lanka ei ole paremmin saatavilla?
    No sitten haluaisin maininnan Pirkka-villalle, jota minä käytän konelankana. Minulla on käytössä 20 vuotta sitten tehtyjä kirjoneuleita, vuosittain käytettyjä ja ulkonäöltään kuin uusia... tosin kaikkein hanakimmin käytössä olleet ohenevat kyynärpäistä.
    Ajattelen niin, että puhdas villa on parhaista parhain neulonta materiaali, nypyt saa pois suhteellisen helposti, pitää muotonsa ja värinsä. Sekoitteet (mitkä sukissa tietysti ovat ehdottomia) ovat sitten vähän kyseenalaisia. Tulipahan tähän nyt lavarreltua, mutta innostuin jutustasi ;) näitä lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos myös sinulle. Teidän kommentit kokemuksineen ovat kullan arvoisia, sillä ei se ole kiva vain yksin jupista. Niin että hyvä vaan kun lavertelit :)

      Haluaakohan ne pitääkin tuon MaisaTikkaslangan tuotannon pienenä vai mistä moinen. No, pitänee tässä jossain vaiheessa taas käydä Pirtillä ja katsastaa josko sitä olisi siellä. Oli ainakin muinoin.

      Hyvä kun mainitsit tuon Pirkka-langan. En ole tainnut neuloa siitä kuin yhden huivin ja hyvänä on pysynyt kovasta käytöstä huolimatta.

      Poista
  21. Hei, olen neulojana näitä uusherännäisiä eli piiiitkän tauon jälkeen puikot sopivat taas käteen! Kokemuksiaan ei siis ole juuri kertynyt kulutuskestävyydestä, mutta näin itse herkkäihoisena ja psoriaatikon siskona täytyy kommentoida tuosta silkistä. Puhdasta (ja usein karkeaa) villaa ei voi käyttää, jos iho hiertyy rikki pelkästä kosketuksesta: siksi olen suosinut esim. myssyissä ja rannelämmittimissä silkkipitoisia lankoja. Primaverasta tehtyjä myssyjä olemme käyttäneet pari talvea eikä ainakaan vielä näy nyppyjä (talvitakissa on huppu eli kovin paksua myssyä ei tarvita) tai muita kulumia, aika näyttää miten langan kanssa käy.

    Ihan loistavaa muuten lukea "oikeiden" käyttäjien lankakokemuksia, yleensähän on tarjolla vain valmistajien hehkutusta langan hyvyydestä. Kiitos vaivannäöstä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, herkkäihoisuus vaikuttaa varmaan paljon langanvalintaan. Meilläkin on täällä kotona yksi sellainen eikä hän oikein suostu kayttämään kuin puuvillaneuleita ja villasukkia tieten, mutta ei suoraan iholla niinkuin minä.

      Tuo onneton Merino Silk tuntuu todella ihanalta paljasta ihoa vasten mutta en tiedä lohduttaako se tarpeeksi kun näkö on mitä on ja aina vain pahenee. No, nyt muistin että onhan minullakin pari silkkivillaneuletta, jotka ovat pysyneet hyvinä. Mutta ne ovatkin Pirtin kehräämön langoista niin että todistettavasti jotkut sekoitukset toimivat.

      Poista
  22. Minulla on samat kokemukset Maijasta ja Primaverasta. Vaikka Maijan pinta käytössä hieman nuhjaantuu, niin mielestäni hinta ja laatu ovat kohdallaan ja Maijaa on myös kiva kutoa. Primaverasta tein hieman paremman villatakin, mutta pinta on nyppyyntynyt, vaikka olen pitänyt sitä harvakseltaan. Ja kuten Anna jo aiemmin totesi, niin langat arvioidaan Ravelryssa kudontavaiheessa tai kun työ on valmis - ei jonkin ajan käytön jälkeen. Primaveran kohdalta on todettava, että sitä on mukava kutoa ja siksi oma arvio langasta on korkealla Ravelryssa. Nyt voisin laskea parilla tähdellä arviota.

    Oma suosikkini on Kirjopirkka. Kudoin toissavuonna siitä ohuen villapaidan, joka on ollut paljon käytössä. Pari nyppyä on siellä täällä ja koska tein ihoamyötäilevät hihat, niin kyynärpään kohta on hieman venähtänyt. Muutoin lanka on pitänyt kuosinsa hyvin. Ostin lankaa kilon ja villapaitaan meni n. 300 g, niin pari villapaitaa/takkia voisi langasta vielä kutaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen neulonut pari villatkkia ja tossukoita Maijasta ja ihan oli neulottavaa lankaa. Mutta ne omat sukat puuttuu vielä. No, teen joskus syksyllä kun nyt ei jotenkin sukat innosta. Niin, tuo Primaveerakin oli aivan ihana neulottava, samoin kuin Merino silk, mutta siihenpä niiden ihanuus sitten jäikin. Asioilla on näköjään puolensa ja puolensa.

      Nyt kyllä on tehtävä lähempää tuttavuutta noiden Pirkkalankojen kans ja niissähän on upeita värejäkin. Netistä on kyllä siinä mielessä vähän vaikea tilata ettei värinmääritys ole niin yksiselitteistä

      Poista
  23. Kiitos näistä postauksista! Todella kovan työn olet tehnyt ja tarpeelisen! Sain monta hyvää vinkkiä, olen alkamassa neuloa Itselleni jonkinmoista villatakkia. Nyt on vasta olemassa ajatus mallista ja langan koostumuksesta. Nyt vain lankakauppoja surffailemaan! Ps. Blogissani on tunnustus sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoskiitos. No kieltämättä tähän meni jonkin aikaa, mutta siinä mielessä oli joutuisaa, että olin jo etukäteen miettinyt asioita. Parasta tässä on, että te muutkin olette osallistuneet keskusteluun.

      Poista
  24. Kiitos tästä postauksesta. Minulla peruspunainen villatakki suunnitteilla, joten täältä sai hyviä vinkkejä. Uutta punaista Novitan Woolia olen tosin jo ostanut, joten mitä kokemuksia tuosta langasta? Kannattaako aloittaa, kun pitkäikäisestä neuletakista haaveilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielenkiinnosta. Tjaa, minulla ei ole kovin paljon kokemusta Novita Woolista. Yhden pipon ja sormikkaat olen tehnyt. Jälkimmäisissä sormenpäät meinaa hiutua rikki, tosin moniaita vuosia on jo käytettykin. Laatikossa ois mullakin puseron tai takin verran samaista lankaa eli eiköhän testata :)

      Poista
  25. Dropsin alpakka on a+++++, samoin ggf:n TajMahal, Koigu myös.
    Kaikki tiukkakierteiset langat, tai tiukasti neulotut langat pitää kyllä kutinsa.
    Kauniiden ja hintavien lankojen kohdalla maltti on valttia. Mieluummin jättää tekemättä kuin jättää käyttämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä ja juu, maltti on valttia. Sen tuo kökkölanka opetti että varmasti tulee vieläkin tarkemmin harkittua minkälaista lankaa ostaa.

      Poista
  26. Kiitos mielenkiintoisesta ja hyödyllisestä postauksesta! Kudon itse aina vähän löysää. Luultavasti siitä syystä en ole koskaan oikein innostunut Floricasta. Olen luullut, että se myös nyppyyntyy, kun on löysäkierteistä. Mutta tämän perusteella sitäkin voisi siis kokeilla.
    Tein yhden villatakin Maija-langasta. Sitä oli kiva neuloa, mutta minusta se ei ole pysynyt oikein ryhdikkään näköisenä ja on nyppyyntynyt. Tai pintaan on paremminkin tullut sellaisia pitkänomaisia venyneen jälkiä. Villatakissa on palmikkoa ja muita kohokuvioita, jotka eivät tainneet olla tälle langalle sopivia.
    Aikaisemmin olen tehnyt yhden villapaidan Marimba-langasta, jota ei enää saa. Sitä on pidetty paljon eikä ole mennyt miksikään. Harmi, että en ole löytänyt sen jälkeen vastaavaa laatua.
    Myös Pirtin kehräämön langasta tehty villapaita ei ole mennyt miksikään vuosien käytössä.
    Nyt minulla on työn alla villatakki Peer Gynt -langasta ja oli kiva lukea, että se on kestänyt. Tuntuu aina isolta riskiltä valita uusi lanka, kun minäkin olen villatakki-ihmisiä. Ja tehdessään toivoo, että takki kestäisi hyvän näköisenä vuosien käyttöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi ja hyvä jos tästä vuodatuksesta on hyötyä, tosin nämähän ovat vain minun mielipiteitäni.

      Minäkin ole jäänyt kaipaamaan sitä Marimbaa, sillä se oli todella hyvä lanka. Minulla on useampi Floricalla löysästi neulottu pikkuhuivi (Baktus) ja hyvin ovat pysyneet kuosissa, mutta ei se löysyys varmaan takeissa ja puseroissa välttämättä toimi. Florica oli muuten ennen tiukkakerteisempi kuin nykyyän, siis joskus parikymmentä vuotta sitten.

      Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että kun näkee neulomisen vaivan, tai no ilohan se paremminkin on, niin soisi että lopputulos kestäisi kauan :)

      Poista
  27. Mielenkiintoinen postaus!! Kiitos!

    VastaaPoista