maanantai 6. helmikuuta 2012

"North with Finland's Lapps

Big in Heart and Hospitality Are the Little People of Lapland - and a Taxi Will Take You to an Arm of the Artic Ocean" 
Tällainen otsikko ja johdanto sekä tieten juttu löytyy The National Geographic Magazine lehdestä elokuulta 1954 (vol. CVI, number two). 30 sivun pituisen jutun ovat kirjoittaneet ja kuvanneet Jaen ja Franc Shor. En ole vielä lukenut kaikkea vaan lähinnä ihaillut valokuvia, joita on runsaasti. 

Saamelaiten kansallispäivän kunniaksi tämän kertaiseksi Wiikon Wanhaksi valitsin kuvan pienestä, vanhasta ladystä, joka kurottautuu sytyttämään Franck Shoren piippua.


Kuvatesti suomennettuna: "Lapinmiesten keskipituus on 1,52 cm ; tämä Nilppa mummo mitattiin kuusi tuumaa lyhemmäksi (1,37 cm). Koosta riippumatta lappalaiset ovat jänteviä, ketteriä ja vahvoja"

Samasta aiheesta puhuttiin myös Taustapeili ohjelmassa, jossa Petri Rinne haastatteli Suvi Westiä ja Kirste Aikoita, tyttöjä jotka ovat tehneet Märät Säpikkäät ohjelman. No, mitäkö olen mieltä tuosta TV-ohjelmasta? Osa jutuista on todella hauskoja, varsinkin ne kansatieteelliset katsaukset, mutta osa vähän turhan härskejä. Vaan kyllä minä net kaikki aion kattoa. Ja lopuksi kiitos sukulaismiehelle, joka tiesi kiinnostukseni ja ystävällisesti lähetti kyseisen lehden minulle.

6 kommenttia:

 1. Ihana kuva! Siitä tulee mieleen lapinukki, jolla tavalla kutsuimme isänisää. Pieni laiha käppänä, kasvojen profiilissakin samaa. Kuvatekstin kansatieteellinen ote silti vähän kauhistuttaa - lieneekö teksti muuten siitä näkökulmasta kirjoitettu?

  Minäkin seuraan Märkiä säpikkäitä ja pidän tosi paljon näiden nuorten naisten ärhäkästä asenteesta. Tykkään myös niistä kansatieteellisistä katsauksista, kalapoliiseista (hihhih), ekan jakson wannabe-saamelaisesta ja musavideoista. Pidän myös vain netissä näkyvistä pähkähulluista Petteri Pano -pätkistä, jotka kyllä menevät myös siihen räävittömään äärilaitaan, joka isona annostuksena on minustakin vähän liikaa. Kaiken kaikkiaan tuntuu kuitenkin tosi hyvältä, että saamelaiset ryntäävät olkkareihimme ihan tavallisen pähkähulluina ihmisinä eikä vain kansatieteellisinä muinaiskuriositeetteina. Minusta tuntuu, että Märkien säpikkäiden alkamisen jälkeen Hesariinkin on yhtäkkiä alkanut ilmaantua saamelaisasioihin liittyviä asiallisia uutisia. Hienoa.

  VastaaPoista
 2. En ole lukenut kokonaan, mutta kuvista ja kuvateksteistä aistii kansatieteellisen otteen. Kuvia on toistakymmentä ja vain yhdessä ihmiset eivät ole saamenpuvuissa :)

  Juu, samaa mieltä kanssasi eli hatunnoston arvoinen teko tytöiltä. Ja ai miten mukava on kuunnella saamenkieltä vaikkei siitä mitään ymmärräkkään. Lisää tämmöstä kiitos.

  VastaaPoista
 3. No voi sentään!Kuinkas tuo sarja on mennyt minulta,lapin tytöltä, aivan sivu.Onneksi sitä voi katsoa vielä netistä.- Kauniita käsitöitäsi oli taas mukava käydä katsomassaa vähän pitemmältäkin ajalta.Merinosillkkijakku ja Leppävirta-lapaset jäivät erityisesti mieleen tällä käynnillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa katsoa. Varsinkin eilinen jakso oli vallan mainio.

   Kiva kun piipahdit :)

   Poista
 4. olen samaa mieltä säpikkäistä. aika reippaita tyttöjä!
  kaunis tuo edellinen villatakki.
  hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista