lauantai 14. marraskuuta 2009

Vanhasta uutta

Vielä kerran kiitos keltamekko kommenteista ja juu, en värjää en. Siinä ois sekin riski ettei tulis tasaista jälkeä ja sitten kyllä harmittais.

Minulla on neulekone, jolla neuloin kovastikin aikanaan. Myin sen kaverille, kun ei ole tullut käytettyä sitä aikoihin eikä fysiikka enää kestä sitä kelkan vetelyä. No silloin joskus neuloin mm. Maisa Tikkasen kuituvärjätystä villalangasta itselleni pitkän villatakin ja neulehameen sekä pelkkää neulosta, jonka huovutin koneessa. Lyhensin villatakin jokunen vuosi sitten, mutta eipä tuota tullut siltikään paljon käytettyä. Kuvassa takki ja vanha kukkamekko, jota käytin tuskin koskaan.


Sitten minulla oli villapusero, jonka olin tehnyt huovutetusta neuloksesta. Se oli turhan lämmin, hihat liian kapeat ja kaulus vääränlainen. Kuvasin senkin mutta minne lie kuva hävinnyt. No ikuistin sitten kasan tilkkuja. Tuosta sinivihertävästä tein neulekantilla reunustetun villapeiton poikavauvalle pari viikkoa sitten, mutta sepä jäi kokonaan kuvaamatta.


Ja eikun muokkaamaan hyllyntäytteestä käyttövaatetta siis villatakki ja paitapusero. Purin villatakin, kastelin, kuivatin ja kerin langat, leikkasin huovutetusta neuloksesta saumat auki ja mekon runsaasta helmaosasta leikkasin paitiksen osat.

Minulla oli visio takista; yksinkertainen, hiukan helmava, yläosa huovutettua neulosta. Aloitin helmaosasta, jonka neuloin poikittain. Kellomaisuus syntyi ainaoikein osuuden neljällä lyhennetyllä kerroksella. Olipahan aika pitkäveteistä neulottavaa ja koska lanka oli hiukkasen huopunut, se ei luistanut kovin vikkelästi. Hihoja neuloin kolme kipaletta. Ensimmäinen, levenevä versio oli liian lyhyt eikä oikein toiminut muutenkaan ja sai purkutuomion. Huovutettua neulosta pyörittelin aikani ennenkuin uskalsin leikata. Käytin paitiksen kaavoja ja ompelin myös muotolaskokset, sillä halusin tyköistuvan yläosan. Niistä huolimatta varsinkin takakappale muka lörpötti vähän. No se ongelma poistui, kun lopuksi lisäsin tuon ainaoikein vyön tuohon ylä- ja alaosan yhtymäkohtaan.

Etukappaleen reunan huolittelin virkkaamalla ja ihme kyllä löysin oman kylän kaupasta just passelit napit. Kaulustakin pähkäilin aikani, kunnes päätin neuloa tuollaisen yksinkertaisen pystykauluksen, jonka sisäpuoli on sileää neuletta.


Malli Oma
Lanka Maisa Tikkasen kuituvärjätty villalanka vuosien takaa
Menekki n. 330 g
Puikot 3 mm pyöröpuikot
Koukku 2,5 mm virkkuukoukku
Muuta pala huovutettua neulosta ja 10 nappia


Ja paitiksesta tuli ihan käyttökelpoinen. Sen tekemisessä käytin samaa kaavaa kuin aiemminkin.

Ja viimeisessä kuvassa tönkköposeeraa erittäin tyytyväinen villatakin omistaja. On lämmin ja mukava ja varmasti tulee käytettyä :)

Avokki sanoi, että tästä tulee mieleen roomalainen sotilas, ei siis minusta vaan villatakista :)?

42 kommenttia:

  1. On tosi kauniin mallinen neuletakki ja väri on ihana :) Kyllä kannattaa olla tyytyväinen!

    Tässä joutuu taas vihertymään naamastaan, kun itsellä ei tuollaisia taitoja ole. Valmiista ohjeesta saan tehtyä, mutta siihenpä ne taidot sitten loppuukin. Ehkä mieki joskus *elättelee surkuhupaisaa toiveenkipinää*

    VastaaPoista
  2. Malli on tosi kaunis minustakin, yksinkertaisen tyylikäs!

    VastaaPoista
  3. Ai että olet taas tehnyt kaunista! Tuo takki varsinkin on ihana. :) Ihailen taitojasi nähdä ja osata toteuttaa näkemyksesi.

    Teillähän on siellä mukavasti lunta! Lähetäpä muutama kuorma tännekin! ;DD

    VastaaPoista
  4. Tuo takki on kertakaikkiaan ihana!!

    VastaaPoista
  5. Upea villatakki. Roomalainen sotilas ei kyllä juolahtanut päähänikään. Ihanaa kun saa kaapista pyöriviä käyttämättömiä vaatteita uudistettua toimiviksi.

    VastaaPoista
  6. Kaunis ja taitavasti modifioitu takki.
    Kaunis väri ja ah, mikä luminen kuvatausta.

    VastaaPoista
  7. Upea villatakki! Taitavasti olet sen tehnyt!

    VastaaPoista
  8. Hauska idea ja todella kaunis ja istuva lopputulos!

    VastaaPoista
  9. Kaunis takki. Minulla on oma villatakki vielä aloittamatta, vaikka langatkin on hankittu jo aika päivät sitten.

    VastaaPoista
  10. Tess: Kiitos :) Minustakin tämä väri on aivan ihana, jotenkin niin syvä ja lämmin. Siitä kai tämä koko revohka lähtikin. Harmittu kun takki ja pusero vain keräsivät pölyä hyllyllä.

    No ei tämä kummoisia taitoja vaadi, pitkällistä mietintää ja pähkäilyä kylläkin. Sinä olet niin taitava, että aivan varmasti kykenet mihin vaan :)

    Eila: Kiitos, niin minustakin :) Ihan ihme ja ilo, että joskus tuntee onnistuvansa.

    Matleena: Kiitoskiitos. Oli kyllä aika hidas prosessi kaikenkaikkiaan. Välillä tuntui, ettei valmista tule ollenkaan, vaan tulipas kuitenkin :)

    Täällä on tosi kaunista ja lumista nyt mutta jopahan rupes tuulemaan ja huomenna ei varmaan näytä enää tältä.

    Raijis: Eikös olekkin :)

    ColibriDreams: Hyvä että joskus näinkin, aina ei nimittäin lopputulos ole sitä mitä toivoisi.

    Päivi: No minäkin ihmettelin tätä muinaisroomalaista vaikutelmaa :) Aijai kun saiskin kaikki nuo joutavat hyötykäyttöön. Ainakin yksi villapusero on purkutuomion alla, nyt vaan kehtuuttaa kovin.

    TeSa: Juu, sisällä ei oikein valo riittänyt kuvaukseen joten mentiin takapihalle. Olipa taas haastetta saada tuo takin väri oikeaksi, ehkä se on hieman tumma noissa kuvissa mutta kaunis se on, tykkään ihan hirveesti, siis väri.

    Hepsi: Kiitos. Olen kyllä kovin tyytyväinen itsekin :)

    VastaaPoista
  11. Jaana: Kiitos :) Olinkin hautonut tuota pitkään.

    anpali: Kiitoskiitos. No mikäs kiire tässä, valmiissa maailmassa. Minullakin olis punaiset langat takkiin mutta ei ole vielä tullut tarpeeksi selvää visiota mallista. Antaapa siis hautua. Tarttis kyllä neuloa liivi mutta millainen ja mistä langasta, hmm.

    VastaaPoista
  12. Siitähän tuli tosi kivan näköinen! Ja väri on herkku

    VastaaPoista
  13. Tosi kivasti tuunattu takki! Itseltäni puuttuu juuri tuo oivallus 'vanhastauutta', mitä myös ex-appiukossa ihailin kovasti ja sai mitä ihmellisimmistä asioista hyödyllisiä tarvikkeita arkikäyttöön

    VastaaPoista
  14. voi että sä osaat! tosi hienoja molemmat!

    VastaaPoista
  15. Ihan mielettömän upea! Kadehdittavan ihailtavaa taitoa tämä sinun vanhan uudistus!!

    VastaaPoista
  16. Tämä on kyllä suosikkiblogini. Joka kerta yllätyn iloisesti. Kaunis!!

    VastaaPoista
  17. Hieno villatakki.
    Tuon mallisesta minäkin tykkäisin, kukahan sen vaan tekis.. plääh. ;o)

    VastaaPoista
  18. Takki on tosi kaunis,kaunis!
    Olet ihanan taitava ja kekseliäs!
    Upeaa tehdä käyttämättömästä noin kivaa käyttövaatetta.

    Minulla on menossa vaatekaappien ja hyllyjen inventaario.
    Paljon ois tuunattavaa ja jotain vinkkejä olen sinulta jo napannut!
    Saas vaan nähdä saanko mitään aikaiseksi ;-D

    Ihanaa lunta!

    VastaaPoista
  19. Soile: Herkkupa juuri :)

    Tiina: Kokeileppas joskus. Tämä on kyllä palkitsevaa varsinkin jos onnistuu. Tosin aina ei käy niin. Avokki harrastaa kans vanhasta uutta värkkäilyä, tosin enempi sähköisillä vempaimilla.

    ullapulla: Kiitoskiitos :)

    Lankastia: Kiitos :) Katselin jo vaatehuoneen hyllyjä sillä silmällä, jotta mihinkähän seuraavaksi tarttus. Tosin tämä oli niin pitkä projekti etten taida ihan vielä mihinkään alkaa vaikka nuo tilkun loput tuolla kuiskuttelevat haluavansa jonkinmoiseksi pipoksi. Näistä päähine asioista tulee oikein päänvaiva kun ei mulle käy oikein mikään malli :(

    Mammutti: Ainakin on minun tyylinen. On hyvin kotoinen olo se päällä :)

    Tiiina: Oi kiitos. Nyt tuli paineita :)

    Pirjo-Riitta : Ei muuta kuin puikot heilumaan :)

    VastaaPoista
  20. Marleena: Kiitos. Juu harmittaa kun käyttämättömiä juttuja on vain hyllyntäytteenä. Osahan niistä menee tietty kirpparille mutta jos on esim. hyvä lanka väärässä muodossa, niin jotain on tehtävä :)

    Kiva jos olen jotenkin inspiroinut. Sepä tuntuu kivalta :)

    VastaaPoista
  21. Hienosti tuunattu! Minä ihailen tuollaista rohkeutta ja viitseliäisyyttä kierrättää/uudistaa vanhaa!

    VastaaPoista
  22. helena: Kiitos. Tämä on kyllä mukavaa mutta vie oman aikansa eikä tapahdu kädenkäänteessä ja joskus voi mennä päin mäntyä :)

    VastaaPoista
  23. Upeasti uudistettuja vaatteita, neuletakki vaikuttaa ihan napakympiltä. Kauniin värinenkin!

    VastaaPoista
  24. Mahtavaa tuunausta!!! Sait kauniin kokonaisuuden. Olet taitava!!!!

    VastaaPoista
  25. Ihailen paljon projektiasi. (Voi kuin kuulostaa lattealta. Paino kuitenkin joka sanalla!)

    Tuo on raikkaalla tavalla vaikkapa jakun korvike puolivirallisiinkin tilanteisiin.

    Olen eri paikoissa nähnyt noita Maisa Tikkasen lankoja ja niistä tehtyjä tuotteita. Kuituvärjäys tuo lankaan mielettömän ulottuvuuden. Mistä noita lankoja saa, tiedätkö?

    VastaaPoista
  26. anni: Minustakin tuo väri on syötävän hyvää ja sitä kun katsoo läheltä niin siinä on eri sävyjä.

    Minna: Kiitoskiitos. Paitis on ihan peruskauraa mutta villatakkiin olen kyllä tyytyväinen :)

    Solveig: Kyllä vain, langan väri on hyvin kaunis ja syvä. Minä ostin nuo langat aikoinaan Pirtin Kehräämöltä muttei niitä enää mainita heidän sivuillaan. Kesällä käytiin siellä mutten muista oisko niitä ollut hyllyssä. Joku mainitsi jossain blogissa, tais olla Dances with Wool, että oli tilannut suoraan Maisa Tikkaselta s.postin kautta (maisa alaviiva tikkanen ät hotmail piste com) Sivuja hänellä ei näytä olevan mutta osoitetiedot löytyy. Jos jollakin on parempaa tietoa niin olisin kiinnostunut.

    VastaaPoista
  27. Kääk. Ihan mahtava! Ja siis olet kyllä taitava. Ihailen kamalasti täällä.

    VastaaPoista
  28. isoinpapu: No ihan tässä punastuu :)Tunne on kyllä molemminpuolinen. Sinulla tuntuu olevan luovuutta reppu pullollaan, täällä se on vain ajoittaista :)

    VastaaPoista
  29. Tyylikäs villatakki ja hieno yhdistelmä uudesti neulottua sekä vanhaa!
    Oot mahdottoman viitseliäs kyllä!
    Mäkin aina suunnittelen erilaisia vanhasta uutta -ideoita, mutten saa mitään aikaan. Eikä taitais mun ideat ihan noin tasokkaita ollakaan :).

    VastaaPoista
  30. Niin ja tuo väri on aivan upea!!

    VastaaPoista
  31. Ei mikään sotilas vaan hieno ja kekseliäs takki! Tyylikäs todella ja väri on hieno. Oletpa ollut luova! *ihailee*

    VastaaPoista
  32. Helmis: No, minullakin on vähän niin että ideoista vain pieni osa tulee toteutettua. Tuolla on esim. semmonen kaunis huovutettu kangaspala joka on kuiskutellut kohta kymmenen vuotta vaan enpä ole vieläkään päättänyt mitä siitä raskis tehdä :) Hiljaa hyvä tulee, eikös se niin mene.

    Pirjo: Hassu mielleyhtymä. Juu, ei tämä mikään taistelutakki ole :)

    VastaaPoista
  33. Hienosti tuunattu villatakki!!! Näytti istuvan päällesi kuin hanska =o) t:Hanna

    VastaaPoista
  34. Hanna: Kiitos. Se on nyt sitten pysyttävä tämän kokoisena ettei takki ala kiristämään :)

    VastaaPoista
  35. Upea, kerrassaan upea!
    Sinä olet niin taitava, ihan kateellisena täällä ihailen :)

    VastaaPoista
  36. Päivi: Kiitoskiitos :) Ihan ylisanoja :)

    VastaaPoista
  37. Todella tyylikäs, taidokas ja hienosti istuva takki! Ylisanoja!

    VastaaPoista
  38. WRS: Huips, kiitos ylenpalttisista sanoista :)

    VastaaPoista
  39. Villatakista tuli upea! Samoin mekosta paitapuseroksi operaatio on hyvin onnistunut.

    VastaaPoista
  40. Marle: Uskonpa että molempia tulee kyllä käytettyä :)

    VastaaPoista