keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Paperitähtiä

Edit: Hups, piti laittaa koko juttu uusiksi ja poistaa suurin osa kuvista. Tuli ihan asiallainen keskustelu tekijänoikeuksista herra Linssin kans (asiasta perillä). Hän oli sitä mieltä, että on vähän riski laitella kuvia uudesta kirjasta, koska siten tässä rikotaan tekijänoikeuslakia. En hoksannut ajatella asiaa siltä kantilta. Niinpä niin, mikä se on luvallista ja sallittua.

No tässä nyt kuitenkin kuva hulvattomasta kirjasta jonka löysin eilen kirjastosta. Suosittelen.

Voi vitsi, mikä kirja. Siinä on kuvia ja hauskoja juttuja Rauni Palosen piirtämistä paperinukeista, joita julkaistiin Avussa vuosina 1968-97. En ole vielä lukenut koko kirjaa, mutta kuvia olen kahlannut ja katsellut ja nauranut. On kuin tekisi aikamatkaa lapsuuteen. Tädilleni tuli aikoinaan Apu ja minä onnekas sain ne paperinuket sieltä. Voi kiitos rakas Aila-täti. Niillä kai leikittiin niin kovasti ettei mitään ole jäänyt jäljelle. Jossain on laatikollinen itsepiirrettyjä nukkeja vaatteineen mutta enpä löytänyt niitä tähän hätään. Tarttis kai taas muuttaa, että tulis inventoitua varastot.

Tämän minä muistan omistaneeni. Menneitä haikailevalla Päivi Paunulla oli muinoin näin värikäs karderoobi:


Lisää juttua ja kuvia täältä.

PS. Ihan kohta Brunellin ohje on valmis.

2 kommenttia:

  1. Kuljen joka päivä ohi seinänkokoinen mainoksen, jossa on nuo samat nuket. Onkohan siinä joku puu tiellä vai miksi en oikein koskaan ollut saanut selvää, mistä oikein on kysymys. Luulin, että se on joku näyttely. Mainos tulee vastaan menomatkalla, jolloin on aina kiire, enkä tullessa ole muistanut ottaa sitä yhtä harha-askelta. Harmi sinänsä, jos se ei olekaan näyttely vaan kirja, sillä olin jo vähän päättänyt, että sinne menisin.

    Noita tekijäinoikeusjuttuja olen vähän miettinyt itsekin, tuli aikoinaan opiskelluksi niitä. Tiukasti otettuna toisen ottama kuva tai tekemä teos ei saisi näkyä omissa kuvissa ellei se ole taustalla ja kuvan aihe ihan muu. Vaikka eihän kukaan ole puuttunut niihin tsiljooniin blogikuviin, jotka tuota rikkovat. Monesti kirjat ja lehdet saavat niillä tosi hyvää mainosta! Mutta en ole silti julkaissut kuvia kuvista, ihan periaatteesta.

    VastaaPoista
  2. Heidi: Juu on siellä näyttelykin 19.10 saakka. Varmaan kannattaa käydä.

    Niin, aika railakkaasti ja varmaan enimmäkseen tietämättömyyttään noita oikeuksia rikotaan. Ei tulla vaan ajatelleeksi niinkuin minullekin kävi tänään. Toisaalta on hyvin ymmärrettävää ettei toisten aikaansaannoksia saa käyttää kuinka vaan.

    VastaaPoista