lauantai 28. helmikuuta 2015

Kalevalanpäivän kuvaterveiset

Tällainen kuva todennäköisesti vuodelta 1939 löytyi isotätivainaan albumista. Sopii hyvin päivän suomalaiseen teemaan.


Ja juhlapäivän kunniaksi muutama kaunis sananen Kalevalan kahdeksannesta runosta:

Suihki sukkula piossa, käämi käessä kääperöitsi,
niiet vaskiset vatisi, hope'inen pirta piukki
neien kangasta kutoissa, hope'ista huolittaissa.

11 kommenttia:

  1. Ihana postaus. Mulla meni täällä ihan pasmat sekaisin noiden setämiehen housujen kanssa; hillittömät! Ja eilen just juteltiin anopin kanssa, kun siellä olisi kansallispuku tarjolla, ei niiden aika näyttää ainakin näillä hetkillä ajaneen jotenkin ohi. Harmillista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on pussit kohillaan setämiehellä :) Minulla on parikin pukua mutta eipä ole tullut pahemmin käytettya ja se kyllä harmi. No ens kesänä käytän sillä myö lähetään akkaporukalla kansallispukupiknikille sen kunniaks kun puku täyttää 130 vuotta. Tehkääpä Oulussa sama :)

      Poista
  2. Ihana kuva! Minulla on tuo vasemmanpuolinen puku - Kuortaneen puku - joskaan en taida mahtua siihen nykyään. Oikealla melkein samanlainen naapuripitäjä Alavuden puku. Oliko kuvan omistaja sieltä päin maata kotoisin, vai onko vaan sattumaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä keitä kuvan ihmiset ovat, mutta aika varmasti kuva on otettu Leppävirralla kunnan 300-vuotis juhlissa. Ilmeisesti tuo Kuortaneen puku on ollut suosittu, sillä savolaisella isotädillänikin oli sellainen. Isotäti antoi sen siskontytölle eli tädilleni ja hän antoi sen minulle. Nyt se on lainassa äidillä ja äiti antoi minulle pieneksi käyneen peräpohjolan pukunsa. Juuri ja juuri mahdun siihen :)

      Poista
    2. Oletettavsti puvun omistajat ovat savolaisia vaikka suattaapi ne olla muualtakin :)

      Poista
  3. Mieheni kävi eilen kuoronsa kanssa esiintymässä eläkeläisten Kalevala-päivän juhlassa. Sanoi, että suuri osa juhlavieraista oli kansallispuvuissa ja kuinka komealta se näytti. Miettii, että sellaisia juhlia pitäisi järjestää kouluissa: vanhempi ja nuorempi väki yhdessä kansallispuvuissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On varmasti näyttänyt komealta ja soisi noita kauniita pukkuja käytettävän useamminkin. Eikös siellä Virossa käytetä kansallispukuja paljon enemmän kuin täällä?

      Poista
  4. Minullakin on Kuortaneen puku, joka ei kylläkään ole kansallispuku vaan kansanomainen puku tai jotain sellaista. Siihen ei tietääkseni ole olemassakaan aikuisen naisen päähinettä, joten minäkin käytän lettini kanssa silkkinauhaa kuin nuoret tytöt ikään. Pukua tulee pidettyä lähinnä hautajaisissa, mutta voisipa joskus muulloinkin siihen tälläytyä.

    virna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin sain tädiltäni Kuortaneen puvun päänauhoineen eikä äidiltä saamassani peräpohjolan puvussakaan ole tykkimyssyä. Osaisinkohan tuota edes käyttää? Kuten jo tuolla aiemmin totesin, itsekin käytän kansallispukua tosi tosi harvoin, mutta asiaan voi tehdä muutoksen :)

      Poista
  5. Ne kansallispuvun tuuletuspiknikit ovat mainio asia ja aion itse suunnata elokuussa Seurasaareen, missä sellainen näkyy olevan muistaakseni 8.8. Lauantaina olin Finlandia-talolla Kalevalanpäivän juhlakonsertissa, jossa arviolta 1/3 väestä oli pukeutunut kansallispukuun. Kaivoin oman Tuuterin pukuni myös varastosta ja huomasin kellastuneesta paidasta, että hups, se ei ollutkaan ollut päällä 10 vuoteen! Puku on 20 vuotta vanha ja sillä ensimmäisellä 10 vuoden jaksolla olen käyttänyt sitä todella paljon, lähinnä kansantanssiharrastuksen takia mutta myös mm. joissakin muissa juhlissa.

    Puvut ovat todella kauniita ja onkin enemmän kuin harmi, että niitä näkee nuorempien ihmisten päällä melko harvoin. Tosin, tuolla yllämainitussa juhlassa näkyi ilahduttavasti myös sekakäyttäjiä, eli tavallisiin vaatteisiin oli yhdistetty joku kansallispuvun osa kuten hame, liivi tai koru.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, harmi että pukuja käytetään niin vähän ja myönnettävä on että itsekin kuulun siihen joukkoon, mutta ainakin ens kesänä lähden tuulettamaan pukua :)

      Minustakin tuo sekakäyttö on mukavaa ja virkistävää. Muistan kyllä teinivuosina paheksuneeni erästä saman koulun oppilasta, joka kehtasi käyttää kansallispuvun puseroa farkkujen kanssa. Silloin se tuntui ihan pyhäinhäväistykseltä mutta onneksi sitä on tullut suvaitsevaisemmaksi :)

      Poista