sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Suikkeli ja vikkeli

Olen mielestäni suht nopea neuloja, mutta näiden vikkelisukkien tekeminen tuntui edistyvän hyvin hitaasti. Varmaan ohuella langalla ja puikoilla oli osuutensa, mutta ehkä nuiden hirtettyjen eli kaksinkertaisten nurjien neulominen oli se hidastavin tekijä. Tosin ei mulla oo kiire minnekkään eli mitäpä tässä valittamaan.


En arvannutkaan, että tällä tyylillä saa nuin kivan näköistä jälkeä ja varsinkin vikkelissä hirtetyt nurjat pääsevät oikeuksiinsa. Mulla putos takasaumassa eli suikkelissa (ihana sana) yks nurja silmukka ja enhän minä osannut poimia sitä hirtettynä vaan ihan tavan nurjana ja sekös sitten erottui ihan selvästi saumasta. No, sain minä sen jälkikäteen häivytettyä langalla ja neulalla. Muutoin tein sukat ihan ohjeen mukaan paitsi etten neulonut sukan suuhun kuminauhakujaa, sillä en tykkää yhtään jos kuminauha puristaa pohjetta. Saahan nähdä pysyvätkö sukat jalassa vai menevätkö makkaralle.


Malli  Vikkelisukat museosukkien pohjalta ohjeen laatinut Kyllikki Mitronen 
Lanka  Katia Laine Nylon
Menekki  n. 90 g
Koko  38
Puikot  2 mm

Ai jai oikean sukan suikkeli ei ole suorassa. Sukan varren olisivat saaneet olla pari-kolme senttiä pidemmät ja se vähän harmittaa, mutta josko sitä joskus neulois toiset.


Meidän oli aikomus käydä kuvaamassa sukat yhdessä kivassa paikassa, mutta ajan- ja valonpuute ynnättynä laiskuudella teki tehtävänsä ja niipä mentiin taas vain takapihalle. Oi voi, valon määrä on selvästi vähenemässä. Lisää aurinkoisia syyspäiviä, pliis.


13 kommenttia:

 1. Kauniit sukat!
  Niinhän se on kohta ei saa neuleista kuvia kun on aina kotona silloin kun ei valo riitä, toisaalta sitten onkin jo kohta kevät ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja voi miten positiivisesti sanottu; kohta on kevät. Se pitääkin pitää mielessä :)

   Poista
 2. Onpas komiat sukat! Mitähän tarkoittaa hirtetty nurja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minustakin tuo malli on tosi viehättävä Siinä on jotain kotoista, ikiaikaista ja kansanomaista.

   En minäkään ole ennen törmännyt näihin hirtettyihin. Helppo, mutta vähän hidas tehdä, ainakin näin ensikertalaiselle. Suora lainaus Mitrosen ja Vilkkumaan Sukkasillaan kirjasta: Nosta lanka neulomatta silmukan eteen, siirrä silmukka neulomatta oikealle puikolle, vie lanka taakse ja nosta neulomaton silmukka takaisin vasemmalle puikolle. Neulo se vasta nyt nurin.

   Poista
 3. Komeat sukat! Kiva oli myös kuulla, mikä on hirtetty nurja silmukka. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minullekin oli ihan uusi tuttavuus. Tuossa selailin Mary Oljen sukkakirjaa ja siellä olevissa vikkelisukissa oli käytetty yhdistelmää hirtetyt nurjat ja kierretyt oikeat. Hmm, pitänee kokeilla joskus.

   Poista
 4. Etpä oo ensimmäinen joka on tuota mallia kehunut. Kauniit sukat sillä tuleekin!

  VastaaPoista
 5. Meinasin kysyä, että itsekkö keksit tuolle kaksinkertaiselle nurjalle paremman nimen hirtetty nurja, mutta sitten luin kommentit ja siellä sanotkin sen olevan lainaus sukkasillaan kirjasta. Olen itse neulonut noita Oljen museoista keräämiä malleja ja etenin takasaumat, suikkeliko se nyt oli sinun käyttämissä sanoissa, ovat joskus aika huisia juuri nurjien silmukoiden ja kierretyn oikean yhdistelmillä. Kun kansanrunoarkiston hakuun panee sanan vikkeli sukka, niin sieltä tulee useita runoja, jotka kertovat vikkeli sukkien olleen naisen kaunistus, jopa mies evästettiin kotoaan vikkeli sukin, kun hän lähti kosimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä Mitrosen kirjasta sen löysin. Jokunen aika sitten löysin kirjaston poistomyynnistä oikean aarteen; Toivo Vuorelan kirjoittaman Kansanperinteen sanakirjan. Siellä oli vikkelin kohdalla tällainen selitys " Kar. yksivärisiin villasukkiin t. käsineisiin nurin neuloen aikaansaatu kiilamainen koristekuvio (saks. Zwikkel 'kiila'). Vrt suikkelisukka" No minähän vertasin ja siellä oli jotta "Kotikutoinen sukka, johon taakse oli tehty raita, suikkeli, kutomalla kaksi silmää nurin" Ihana tämä suomenkieli :)

   Poista
 6. Upeat sukat! Suikkeli, uusi sana minulle, aika mainio!
  Ja hirtetystä silmukasta en ole koskaan tiennytkään! Aina oppii jotain uutta.
  Aivan ihana tuo pehmoinen häälahja tuossa aiemmin. Söpö vauvan asu.

  VastaaPoista