torstai 1. lokakuuta 2009

Ohje vuodelta 1898

Perussukan malli ei varmaan ole kauheasti muuttunut aikojen saatossa, joten vanhatkin mallit toimivat yhä edelleen. Tuo on jotenkin hyvin mukava ajatus tässä kuluttamista ja kertakäyttöä suosivassa nykyajassa.

Minulla on Nancy Bushin Knitting Vintage Socks kirja, jossa on noita vanhoja sukkamalleja. Valitsin niistä itselleni neulottavaksi villasukat Lasten Ranskalaisen Sukan ohjeella ja nehän muotoutuivat mallikkaasti Suomalaisen Naisen Sukiksi kas näin:

Malli Child's French Sock, Nancy Bush (Rav link)
Lanka Austermann Step classic (75% villa, 25% polyamidi)
Menekki 80 g
Koko 37
Puikot 2,5 mm sukkapuikot


Mallissa minua viehätti varsinkin nuo sivulla olevat pitsikuviot ja kuvioitu kantalappu. Tuli mieleen, että olis varmaan tosi kivan näköistä jos tuo sivun kuvio olis jatkunut myös kantalapussa. Täytyypäs kokeilla joskus. Tykkään lopputuloksesta mutta toivon, että sukat kitsahtavat hiukan pesussa. Ei ne nyt kovin löysät ole mutta minä olen napakoiden sukkien ystävä.


Olipa muuten haasteelliset kuvattavat. Jotta kuvio tulisi kunnolla esiin oli vähän pakko ylivalottaa kuvia. Ekassa kuvassa langan väri on lähinnä oikeaa.

23 kommenttia:

  1. Kivan näköiset sukat ja yllättävän hyvin sait kuvion kuvattua =)

    VastaaPoista
  2. Ihana väri tuossa langassa! Ja kauniit sukat, minullakin on tuo kirja kun yhteen aikaan se oli joka paikassa esillä, mutta en ole toteuttanut sieltä vielä kuin yhdet (ehkä kahdet) sukat. Kaikki ne mallit kirjassa ovat kyllä todella kauniita ja on ihana ajatella, että joku on tehnyt ihan samalla mallilla näitä jo aika päiviä sitten :)

    VastaaPoista
  3. Kauniit sukat ja ihanan muhkea väri, sopii hyvin tuohon malliin.

    Minullakin on tuo kirja ja monesti selailen sitä ihan vain katsellakseni. Minuakin viehättää kovasti tuo "vanhojen hyvien" kunnioittaminen.

    VastaaPoista
  4. Kauniit! :) Mahtaakohan muuten löytyä suomalaisia sukkaohjeita tuolta ajalta.

    VastaaPoista
  5. Tiina: Meinas kyllä tuska tulla kuvien kans vaan eiköhän nuista nyt jotain selviä :)

    helena: Niin minustakin ja olipa hyvin neuloutuvaa lankaa. Minustakin tuo kirja on oikein mukava. Aina silloin tällöin selailen ja nyt vasta sain jotain neulottua sieltä. No eipähän tässä mikä kiire. Se Haapsalu kirjakin tuolla viekottelee neulomaan, aijai.

    villapeikko: Kiitos :)

    kirsi: Niin minustakin :)

    Sinullakin on niin kauniit nuoren neidon sukat tuosta samaisesta kirjasta. Siellä on kyllä monta toteuttamisen arvoista mallia ja kiva ajatella että itsekin on osa jotain vanhaa neulojien ketjua tai miten sen nyt sanois, no ymmärtänet varmaan :)

    Matleena: Niin, luulis että ainakin ne vikkelisukat ovat aika vanhaa perua. Sellaisetkin ois muuten kiva neuloa. Onkohan se vähän niin ettei meillä ole ollut oikein tarvetta tuollaisille hienommille pitsisukille vaan käytännöllisyys ja lämpimyys ovat olleet tärkeämpiä ominaisuuksia.

    VastaaPoista
  6. Tutkin keväällä koulutehtävää varten neulomisen historiaa Suomessa ja törmäsin varsin erikoisiin juttuihin. Esim. pyhä/kirkkohanskat - neulotut, pitsiä ja yksityiskohtana sormien päissä langan päässä kiikkuvat tupsut - hanskojen oli tarkoitus osoittaa käsien olevan jouten, pyhänä kun ei ennen vanhaan saanut työskennellä.

    U. T. Sireliuksen Suomen kansanpukujen historia sisältää myös neuleita, jos aihe kiinnostaa enemmän.

    VastaaPoista
  7. Kauniit sukat ja aivan ihanan väriset.

    Knitting vintage socks -kirjan mallit viehättävät minua kovasti juuri tuon takia, että ovat niin vanhaa perua. Kauniitahan ne mallit toki ovat, mutta se iäkkyys tuo oman hohtonsa niihin. Ainoa miinus kirjassa on se, että sukkia ei ole kuvattu jalassa, jolloin sukkien kauneus ei tule esille.

    VastaaPoista
  8. Erittäin mielenkiintoinen...Ja todella kauniit.

    VastaaPoista
  9. kirsi: Tupsut sormenpäissä, mikäpä sen epäkäytännöllisempää :) Kiitos vinkistä. Olen varmaan joskus selannutkin tuota kirjaa mutta taidanpa käydä kirjastossa ja tutkia hieman tarkemmin.

    Tess: Samaa minäkin ajattelin. Sukat jalassa kertoo paljon enemmän kuin pelkät sukat.

    Pirjo, hillanen: Kiitos :)

    VastaaPoista
  10. Kivat sukat, ja voithan jatkaa sen palmikon kantalappuun sitten seuraavissa sukissa :)

    VastaaPoista
  11. Soile: Niinpä meinasinkin mutta pitäsköhän tuohon kantalapun ulkoreunaan lisätä muutama silmukka ja tarttee vielä selvittää miten nuo kavennukset menee nurjalla että ovat samannäköiset kuin oikealla puolella. Toisaalta tuota simpukkakuviotahan voisi kaventaa yhdellä eli kahdella silmukalla, hmm. Mietin sitäkin että tekis väkikerroksen tuohon kuvioon mikä helpottas kantalapun tekoa, mutta se kyllä muuttaa jo kuviota aikalailla. Niin että on tätä mietitty :)

    VastaaPoista
  12. Kauniit sukat, nää on olleet mun to do-listalla Iäisyyden. Lankakin jo olisi!

    VastaaPoista
  13. Oon tehny sukat samalla mallilla, mutta maaliman rumimmasta langasta. Vaikka omani ovat siksi rumat, malli on tosi hyvä. Ihailen aina tuota mallia yksivärisenä.

    VastaaPoista
  14. Kauniit sukat ja hyvän väriset!

    VastaaPoista
  15. Tui: Kaikki aikanaan :)

    Solveig: On se jännä miten paljon lanka vaikuttaa lopputulokseen. Varsinkin ne kirjolangat on aika haasteellisia.

    Mammutti: Juu, minustakin tuo on hyvä väri juuri tuohon malliin ja muutenkin. Nyt olen neulomassa sormikkaita loppukeristä :)

    VastaaPoista
  16. Ihastelin sukkiasi jo Ravelryn puolella. Todella kauniit ovat. Minä en osaa päättää, mitkä sukat neuloisin. Taitaa vain pelottaa. Kynnys sukanneulontaan on yllättävän suuri.

    VastaaPoista
  17. Outi: Rohkeasti vaan härkää sarvista tai pitäiskö sanoa sukkaa puikoista :)Vinkiksi muuten: You Tubesta löytyy hyviä ohjevideoita esim. lisäyksistä ja vähennyksistä jne. Laittaa vaan hakusanaksi englanninkielisen lyhenteen esim. psso tai ssk.

    Päivi: Kiitos :)

    VastaaPoista
  18. UNISUKKA lanka;
    teetee AUREA
    Vyyhti n.: 50 g / 125 m Puikot: 4 Tiheys: 22 s / 10cm Materiaali: 50% Alpakka, 50% Silkki
    mp

    VastaaPoista
  19. Kauniin kauniit sukat. Olen niitä tässä useaan kertaan jo ihaillut.
    Kunhan rohkaistun, kokeilen jotain kuviosukkaa. Taidan kuitenkin aloittaa jostain vaatimattomammasta mallista ;-D

    VastaaPoista
  20. Marleena: Rohkeasti vaan härkää sarvista :) Näitä on mukava neuloa eivätkä ole vaikeita ollenkaan.

    VastaaPoista