Heh, kuulostaapa taas tosi vanhalta. No tämän kertainen Wiikon Wanha ei ole mielestäni oikeastaan vanha ollenkaan (vanhuus/ikä on suhteellinen käsite :). Veikkaanpa, että tällainen löytyy melkein joka kodista, nimittäin käsityö-/jumppapussi. Omani olen tehnyt joskus 1969 tai -70 eli tosiaankin viime vuosisadalla :)
Vois luulla että pussi on tehty ennen ompelukoneen keksimistä, sillä saumat on ommeltu käsin:
Kyllä siellä Kainuun koulussa oli koneita, mutta oltiinko sitä muka liian nuoria kolmosluokkalla niitä käyttämään? On varmaan tuntunu piiiiitkiltä nuo ommeltavat saumat ja ihme ettei käsityöinnostus ole kuollut alkuunsa. Ei ole ihan konejälki, mutta sauma se on tuokin :) Pussi on ollut käytössä kaikki nämä vuodet eli siihen nähden on kestänyt hyvin. Nyt muutama sauma irvistelee. Pitäisköhän ne korjata ihan käsin ja päästää koko pussi eläkkeelle :)
Ja sitten toinen vanha. Ystäväni oli ostanut yhden vanhan lakkautetun maalaiskoulun huutokaupasta ihanan käsityökirjan vuodelta 1952.
ja sieltähän löytyi mm. käsityöpussin teko-ohjeet:
En tarkalleen muista mitä kässykirjaa me aikanaan käytettiin, mutta ei se kyllä tuo ollut. Mielellään kyllä omistaisin moisen kirjan, sillä siinä on ihan käyttökelpoisia selkeitä ohjeita.
Kiitos Tainalle kirjan lainasta.
Tutun näköinen pussi. Minun tekemää käytettiin ainakin 70-luvun alussa tuhkapussina kun äiti teki lipeäkalaa aidosta koivuntuhkasta. Taisi siinä touhussa vähän värit vaaleta.
VastaaPoistaMinulla on käytössä äitini tekemä käsityöpussi 60-70-lukujen taitteesta, käsin siinäkin pistelty kaikki.
VastaaPoistaKiki.purkaja: Tuhkapussina! Osoitus pussin monipuolisuudesta ja tarpeellisuudesta :) Tämä minunkin pussukka on ollut enimmäkseen äidin käytössä mm. sukkapussina reissussa.
VastaaPoistaAnniP: Nämähän näyttää olevan ihan perintötekstiilejä - äidiltä tyttärille tai toisinpäin :)
VastaaPoistaMinulla on oma käsityöpussi ehjä ja käytössä. Pitänee laittaa kuva blogiin joskus. Olen omani ommellut 50-60 luvun vaihteessa käsin . Kiva kun muillakin on tallella.
VastaaPoistaiso gnu: Olispa kiva nähdä sinunkin pussukka :)Nämähän on näköjään kovin tarpeellisia käyttötekstiilejä, ei mitään turhakkeita. Olen ommellut samantapaisia pusseja myöhemminkin mm. pyykkipojille. Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa :)
VastaaPoistaIhana pussi! Ja hyvin olet saumat ommellut, kun ovat näin kauan kestäneet. ;) Muistan minäkin 1950-luvulla käsityöpussin tehneeni ja käsinhän se ommeltiin. En edes muista, että koulussamme olisi ollut ompelukoneita tai me emme ainakaan saaneet niitä käyttää. Minulla ei muuten ole harmainta aavistusta, mihin käsityöpussini on joutunut. Joitakin muita koulukäsitöitäni minulla on tallessa, pitääpä kuvata niitä joskus ja esitellä blogissakin.
VastaaPoistaMatleena: Juu, vilautappas sinäkin vanhoja kässytöitä :) Minä muistan ommelleeni koulussa jopa polkukoneella. Oli siellä sähkökoneitakin mutta niin vain polkukoneella kanttasin essua ja olipas se haasteellista, meinas nimittäin aina alussa pakittaa :)
VastaaPoistaMinun käsityöpussi kansakoulusta:
VastaaPoistahttp://neilinneuleet.blogspot.com/2008/08/sskp-ja-ksitypussi.html
Neili: Oi, sehän on paljon modernimman näköinen kuin tämä minun pussukkani :)
VastaaPoistahauska juttu tuosta pussista. minä taisin tehdä punaruutusen. Olit käynyt blogissani, kiitos siitä. Jään sinua seurailemaan, sillä kiinostuksesi vanhoihi valokuviin kiehtoo.
VastaaPoistaLeena: Tervetuloa vaan. Sinullakin oli kaikea mielenkiintoista eli kyläillään puolin ja toisin :)
VastaaPoistaMinä olin niin surkea koulukäsitöissä, ettei yhtään tekelettä ole säilytetty. Pitiköhän saumat opetella ompelemaan käsin, jotta ei tulisi uupelo silloin, kun konetta ei ole saatavilla.. Vähän niin kuin pitää opetella laskemaan päässä, jotta pärjää ilman taskulaskinta. Ehkä se ajattelu on, kuten pussukkakin, viime vuosisadalta. Joka tapauksessa se on hieno. Ja kirja on kadehdittava.
VastaaPoistaOuti: Voi toista :) Toivottavasti ei jäänyt traumoja.
VastaaPoistaHyvä pointti ja kyllähän sitä joskus joutuu käsinkin parsimaan vaikkapa vanhaa korjatessa. Mutta ajatteles niitä 1700-luvun ompelijoita. On ehkä ollut sauma poikineet naisten pönkkähameissa, huhhuh. Hyvä keksintö tuo ompelukone!
Kiva pussi ja hienoa, että on tallessa. Oma pussini on aikojen saatossa kadonnut ties minne. Jotain pienenä tekemiäni liinoja on tallessa ja muisto niiden väkertämisestä. ;-D
VastaaPoistaMarleena: Niinhän se on, että monesta asiasta muisto vain jää, mutta hyvähän se on niinkin :)
VastaaPoistaTulin vierailulle. Minulla oli samanlainen käsityöpussi koulussa 50-luvulla.
VastaaPoistaTulin vierailulle. Minulla oli samanlainen käsityöpussi koulussa 50-luvulla.
VastaaPoistavillasukka: Tervetuloa :) Meitä on siis monta. Tekiköhän ne pojatkin tuollaisen pussin, en muista.
VastaaPoistaTuo kirja taitaa olla opettajan käytttöön tehty. Eipä meillä mitään kirjaa ollut kopioitiin ohjeet vihkoon taululta. Kyllä minä ainakin inhosin tuota vieheliäistä ompelua. Jos ope oli huonolla tuulella se purkautti saumat yks kantaa. En siis vieläkään pidä ompelusta.
VastaaPoistaArvatkaa vaan olin vielä vasenkätinen. Ei minua kukaan osannut neuvoa, opin tietyssti oikeakätiseksi neulomisen suhteen.
Salomea: Niin tosiaan, enpä tullut edes ajatelleeksi. Minullakaan ei ole mitään muistikuvaa eka vuosien käsityökirjoista eli ei kai niitä sitten ole ollutkaan. En kyllä muista tuosta käsinompelustakaan mitään. Ensimmäisen neuletyöni kyllä muistan oikein hyvin; oranssi patalappu, jossa oli sinisellä virkatut reunat :)
VastaaPoista