sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Sairasvuoteellako

Tämän kertainen Wiikon Wanha on valokuva ehkä noin 1920-30 luvulta.

Kuva heräättää taas kysymyksiä: keitä nämä herrat ovat, mikä on kaatanut vuoteeseen, missä ollaan? Vilteissä ainakin on mielenkiintoinen kuosi.

12 kommenttia:

  1. Olisikohan kuva keuhkotautiparantolasta. Tuohon aikaan sairaalassa oloajat olivat huomattavasti pitempiä. Sotasairaalasta tuo kuva tuskin on, isäni kuvissa on paljon enemmän miehiä ja aina joku sievä Lottatyttö mukana.

    VastaaPoista
  2. Kiki.purkaja: Tosiaan, paljon mahdollista. Huomasin muuten että ihan niinkuin tuossa yöpöydällä olis tupakka- ja tulitikkuaski, aijai.

    Oletan, että kuva on otettu ennen sotia mutta sitä mietin, voisko se olla kasarmilta. Mutta ehkä kallistun sairaalan puoleen, tosin onhan siellä kasarmialueellakin voinut olla sairaala.

    VastaaPoista
  3. Keuhkotautiparantola minullakin tuli mieleen. Tuberkuloosiin sairastui mm. nuoria aikuisia, jotka viettivät kuukausia parantoloissa.

    VastaaPoista
  4. Inkeri: Kyllä vaan ja nämäkään herrat eivät vaikutta hirveän sairaille, ainakaan noin ulkoisesti eli ovatkohan jo toipilasvaiheessa.

    Minun äiti ja setä sairastivat 60-luvulla tubin ja olivat parantolassa. Molemmat ovat reippaita yli seitenkymmpisiä nykyään :)

    VastaaPoista
  5. Sairaalassa nämä miehet ilmiselvästi ovat. Kalusteet, vuodevaatteet ja pyyheliinat tuolla sängyn päädyssä kertovat siitä. Mutta minkä alan sairalassa, sitä en osaa arvailla. Veikkaisin kuitenkin 20-30 lukua, mutta voisi olla kyllä vielä 50-luvultakin. Ja tupakkaa sai silloin polttaa varmaan rajoituksetta.

    VastaaPoista
  6. Matleena: No minäkin aattelin että eikös kasarmilla nukuta kerrossängyissä, eikä siellä ehkä ehdi ottamaan kuvia makaavista miehistä :)

    Juu, aika varmasti 20-30-luvulta, sillä arvelen että tämänkin on mahdollisesti kuvannut isoenoni, joka kaatui sodassa.

    VastaaPoista
  7. Ai että minä tykkään sinun Wiikon Wanhoista. Löysin itsekin oikeasti wanhoja kuvia puoliskon mummon luota. Ovat aivan upeita (ja miten hienosti säilyneitä!), mutta valitettavasti minulla ei ole paljoakaan tietoa niistä. Onneksi tietoa ja arveluita näyttää olevan muilla kommentoijilla. Herättävät kuitenkin monenlaisia ajatuksia, vaikkei tarkempaa tietoa olekaan. (Pienimmästä päästä sen, että muista huolehtia että kaikkiin kuviin löytyy nimet ja vuosiluvut.)
    Ehkä joskus lainaan ideaasi.

    VastaaPoista
  8. Hisk It: Olen miettinyt, että onko tyhmää julkaista kuvia, joista ei välttämättä tiedä juuri mitään, ehkä vain otto hetken ja senkin aika väljästi. Ajattelin kuitenkin, että jos kuva on mielenkiintoinen ja siinä on sitä jotain, niin sekin riittänee.

    Huomasinkin muuten sinun postauksesta ne mielenkiintoisen näköiset kuvat. Voi, sehän olis hirmu kiva jos muutkin näyttäisivät wanhojaan, tulis vähän niinkuin vuoropuhelua :)

    VastaaPoista
  9. Tuohon aikaan suomalaisten yleisin kuolinsyy oli keuhkotuberkuloosi, joten veikkaisin myös keuhkotautia. Ja 1930-luvun lehdissä ainakin tupakkaa mainostettiin estoitta. Muistaakseni sen uskottiin pitävän kiihkeässä modernissa maailmassa elävien ihmisten hermot kurissa. Rauhoittavaa savua sykkeeseen :)

    VastaaPoista
  10. Kovin on lyhyeksi ajellut tukat, ja peitotkin niin sileät - ei ole myllätty ja tuskissaan piehtaroitu noissa.
    Keuhkotautiparantolaa veikkaisin minäkin, sellaisessa omakin vaarini joutui olemaan pitkät tovit :( Ihmetystä kyllä herättää jos siellä tupakalla tautia on saanu parannella...

    VastaaPoista
  11. Outi: Minäkin jouduin pari vuotta sitten syömään puolen vuoden lääkekuurin tubia vastaan. Se ei varsinaisesti ollut minulla, mutta olin lapsena ehkä altistunut sille äidin sairastumisen vuoksi, enkä voinut aloittaa nykyistä lääkitystä ennekuin oli varmistettu ettei tubi or not tubi tilanne ole päällä. Eli sellaisia kaikuja menneisyydestä, huihui.

    Todella oudon näköistä kun joissain vanhoissa dokkareissa pienetkin pojat polttavat tupakkaa. Onneksi on ajat ja tavat sen suhteen muuttuneet.

    Päivi: Minä kans katoin noita sileitä peittoja ja lakanoita. On taidettu hieman lavastaa :)

    Varmaan joka suvusta löytyy joku, joka on ollut parantolassa. On ne olleet kovia aikoja.

    VastaaPoista
  12. Ajoittaisin kuvan 1910- tai 1920-luvulle. Sairaaloiden sisäkuvat ovat aika samanlaisia riippumatta siitä minkä sortin sairaalasta on kysymys, joten vaikea sanoa mistä vaivasta miehet kärsivät.

    VastaaPoista