maanantai 24. lokakuuta 2016

Toinen huivi Matkantekijän malliin

Neuloin muutama kuukausi sitten meleeratulla langalla Matkantekijä-huivin ja jo silloin arvelin, että totta se raidallinenkin versio pitää tehdä. No, minäpä sitten aloitin raitaversion. Neuloin ensimmäisellä värillä, otin toisen värin mukaan ja sitten vielä kolmannen. Kovin pitkälle en päässyt, ennenkuin kyllästyin kertakaikkisesti raitalankakerien siirtelyyn. Etteikö muka ole helpompaa tapaa saada raidat aikaan? Aloitin siis koko homman alusta.


Huivin neulominen aloitetaan siis takaa kärjestä (suomenkielinenkin ohje on nyt saatavilla Ravelryssä). Ensin neuloin Pirtin kehräämön karstalangalla (140 tex x 2) kolmosen puikoilla huivin harmaan osuuden. Sen jälkeen aloitin ruskean raidan ja neuloin kunnes puikolla oli 13 silmukkaa eli 6 silmukkaa kummallekin reunalle. Kavensin keskimmäisen silmukan ja neuloin kerroksen loppuun, toisen reunan kuusi silmukkaa pujottelin hakaneulalle odottamaan vuoroaan. Poimin huivin toisesta pitkästä reunasta silmukat, joihin reunaraita oli helppo kaventamalla yhdistää. Nyt siis neuloin ruskeaa raittaa siten, että neuloin raidan viimeisen ja huivin reunasta poimitun silmukan takakautta yhteen, käänsin työn ja neuloin toisen kerroksen normaalisti. Näitä kahta kerrosta toistelin kunnes huivin reunasta poimittuja silmukoita oli jäljellä vain yksi. Jotta sain raidan reunan samansuuntaiseksi kuin huivin, neuloin lyhennettyjä kerroksia, ruskeassa raidassa kolme kertaa ja punaisessa noin kuusi kertaa. Kun lyhennykset oli tehty, neuloin raidan silmukat ja yhdistin eli siis kavensin takareunoistaan neuloen reunan ja huivin viimeiset silmukat. Käänsin työn ja päättelin raidan silmukat joustavasti.


Toisen puolen tein samanlailla. Yllä olevassa kuvassa olen aloittamassa punaisen raidan toista puolta. Raidan leveys on 13 silmukkaa per reuna. Mietin jotta huomaakohan, että reunojen kavennukset eivät tuleet samalle puolen huivia. Ehkä huomaa, mutta ei se haittaa.

Ensimmäinen huiviversio on sen verran suuri, että sen saa kiedottua reilusti ympärilleen. Tarkoituksella tein tästä hiukan pienemmän, leveys yläreunasta mitattuna on noin 125 ja korkeus kärjestä mitattuna noin 53 cm.


Vaan eipä tätä saakaan kiedottua ympärilleen, ei sitten millään. Kun on ohuempi lanka ja tiiviimpi neulos, niin eihän se veny yhtä reilusti kuin paksummalla langalla neulottu versio. Kietaisuhuivin tarttis kai olla hieman eri muotoinen, jotta se istuisi paremmin, mutta eiköhän tämä nyt riitä joksikin aikaa tätä lajia ja tokihan tämän yksilön saa kietaistua vaikka kaulan ympäri :)


Olen yllättynyt miten mallikkaasti tuo raidoitus onnistui, tosin sai aika tarkasti sihdata, että kärjen keskisauma osui just samalle kohtaa kummassakin raidassa. Noista huivin väreistä tykkään kyllä ihan älyttömästi.

Sukkiakin on tullut tehtyä. Tuo harmaa lanka on uusi tuttavuus nimeltään Hjerte sock 4. Tarttee kai neuloa siitä itselleenkin yhdet sukat, jotta näkee kulutuksenkeston.


Nyt villahousujen pariin.

2 kommenttia: