maanantai 6. kesäkuuta 2016

Puolukanpunainen villatakki

Jo pitemmän aikaa on haaveissa ollut punainen, yksinkertainen, lyhyehkö perusvillatakki. Jokunen aika sitten silmiin sattui Pirtin kehräämön lankatarjous ja kun tarjolla oli punaista lankaa, niin siitähän se sitten lähti. Neuloin oikein mallitilkun ja kokeilin eri pintaneuleita, sillä vaikka yksikertaista halusinkin niin en nyt sentään pelkkää sileää neuletta. Ja menihän siinä aikansa kun jahkailin ja jahkailin jotta mikä kelpais. Tarkoitus oli neuloa koko takki pintaneuleena, mutta kun en osannut ratkaista yhtä ongelmaa, niin yhdistin sitten kandenlaista pintaa.

Neule on neulottu ylhäältä alas ja tällä kertaa mallasin silmukkamääriä ja mittoja Tuulia Salmelan mainioon Neulo saumattomasti ylhäältä alas -kirjaan. Hihoja en kuitenkaan tehnyt Tuulian malliin, sillä minulla on vieläkin mielessä ensimmäinen kerta, jolloin tuolla tekniikalla neulotut hihan menivät jokseenkin mönkään. Miehustan neulomisen jälkeen poimin hihaan tulevat silmukat pyöriöstä sitä mukaa kun hiha eteni.


 Pintaneuleen mallineule on hyvin yksinkertainen:
Se mikä aiheutti ongelman pintaneulen kans olivat lyhennetyt kerrokset eli rintalaskokset, joiden avulla sain neuleesta istuvamman (kun on tuota rintamusta). Lyhennetyt kerrokset olisivat aiheuttaneet joko just rintojen kohdalle tai sitten selkäosaan epäsymmetriaa kuvion suhteen. En sitten tiedä olisiko ongelma ollut vältettävissä jos esim. "sivusaumojen" kohdalla olisi ollut selkeä raja jolloin kuvion ei olisi tarvinnutkaan jatkua symmetrisenä etu- ja takakappaleissa. No tulipas sekavasti selitettyä. Ratkaisin ongelman siten, että tein kyllä rintalaskokset lyhennetyin kerroksi, mutta neuloin pintaneuletta vain yläosaan ja hihoihin, alosan tein neljä oikein, kaksi nurin neuleena samoin kuin hihansuut, kauluksen kääntövaroineen sekä nappilistat.


Kuopion Napista ja nauhasta löytyi just passelit napit, jotka muka aiemmista kokemuksista viisastuneena ostin ennekuin edes aloitin neuletta. Vaan eipä se mennyt nytkään ihan nappiin, sillä napinläpiä tuli enemmän kuin minulla oli nappeja. Tänään käytiin muutenkin Kuopiossa joten eikun nappikauppaan ja jihuu, vielä löytyi just näitä yksilöitä.


Takki on neulottu Pirtin kehräämön kampalangasta 90 tex 3, jota kului 350 grammaa, puikkokoko oli 2,5 mm ja nappeja takiin meni kymmenen kappaletta. Reunat on päätelty islantilaisittain.


Olenko tyytyväinen lopputulokseen? Olen kyllä. Saattaa näyttää, että takki on lyhenläntä, mutta tällä kertaa se ei ollut vahinko vaan ihan tarkoitus, sillä ajattelin käyttää tätä myös hameiden ja mekkojen kanssa. Sunnuntain kuvausreissulla oli tosin sen verran vilpoista, että ei ois tarjennu ilman housuja ja kalsareita, joten siksi ei hamekuvia :)


Tässä nyt sitten odotellaan kesäkelejä, siis lämpöisiä sellaisia, jotta vois hamosenkin kans mallata takkia, tosin ei se yhtään riitele housujenkaan kanssa :)


Suloista suvea toivon ja toivottelen kaikille meille :)

7 kommenttia:

 1. Kaunis puolukanpunainen neule1 Yksi lempiväreistäni!
  Pelottavan näköinen kuva lohkareen alla tai erityisen vahva nainen kyseessä. ;)

  Suven suloisuutta sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään punaisesta kovasti vuodesta toiseen.

   Juu, oli aivan hirmuinen lohkare tuo Kummakivi. Sivusta otetussa kuvassa sen koko näkyy vielä paremmin kuin tuossa.

   Poista
 2. Yksinkertaisen kaunis ja kuitenkin siinä on jotain jujua!

  VastaaPoista
 3. Kaunis neule ja juuri se oikea punaisen sävy, tykkään.
  Oletpas sinä oikea voimanainen kuvasta päätellen =D

  VastaaPoista
 4. Tulipa hieno! Juuri tuollaista selkeää perusvillatakkia tuleekin käytettyä.

  Eli korvasit lyhennetyt kerrokset rinnuksilta sillä, että teit alaosaan joustinneuletta? Sehän kyllä muotoutuu vartalonmallin mukaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä perustakki tuli, juu.

   Tein kyllä lyhennettyjä kerroksia rinnuksiin, mutta kun en älynny miten se toimis pintaneuleen kanssa, niin neuloin sitten tuota neljä oikein, kaksi nurin neuletta.

   Poista