Olipa hauska huomata, että joku muukin oli löytänyt saman mallin. Työn tuomana etuna pääsen hypistelemään uusia kirjoja, eritoten uusia neulekirjoja. No tässä yhtenä päivänä selailin Anna-Karoliina Tetrin Perinteiset lapaset kirjaa ja ai kun ilahdutti löytää tuttu malli.
Mutta voi harmi kun painovirhepaholainen oli päässyt lipsahtamaan ruutukaavioon, ranne ja kämmenpuoli kun pitäisi olla kahden silmukan ruudukkoa.
Taitopirkanmaa on tehnyt kivoja neulepaketteja, joissa on langat ja ohjeet kirjolapasiin. Kuopion lapasmallia katsellessa leppävirtalaiset voisivat kyllä mielensä pahoittaa, sillä sehän on meidän lapanen, niin kerta :( No liekö tuo värien lisääminen parantanut mallia, en tiedä. Itse tykkään enemmän tästä kaksvärisestä versiosta. Eeva Haaviston kirjassa Sata kansanomaista kuviokudinmallia (1953) on Hamina-lapasen malli, joka on myös hyvin samanlainen kuin meidän tosin ranne on erilainen eli varmaan noita samoja kuvioaiheita on käytetty muuallakin.
Neuloin nämä lapaset Pallas-langasta kolmosen puikoilla, menekki oli n. 80 g. Pirtinkehräämön karstalanka olisi ollut kyllä parempi vaihtoehto. Harmaata mulla oliskin ollut ja ruskeaakin, mutta vain ohuena. Kokeilin josko ruskeaa olisi voinut neuloa kaksinkertaisena harmaan kanssa ja kyllähän sitä neuloi, mutta peeveli kun olikin hankalaa. Kieli keskellä suuta sain neuloa, jotta varmasti molemmat säikeet tuli neulottua. Ranteen sain tehtyä ja luovutin, sitä paitsi lapasesta näytti tulevan liian iso. Kyllä tuo Pallaskin toimii ja varsinkin jos lapasen saaja on herkkä hipiäinen, mutta sitähän minä en tiedä :)
Tätä samaa lapasmallia on pienin variaatioin tallennettu eri paikoista. Itse törmäsin lähes samanlaiseen Kansallismuseon arkistossa, jossa olin tutkimassa karjalaisia käsineitä Sukupolvien silmukat kirjaa varten. Lapanen oli tallennettu Kurkijoelta, siinä oli samankaltainen varsi, väriltään puna-harmaa, mutta peukalo oli erilainen. Eli ei ole lainkaan ihmeellistä, että Kuopiostakin olisi löytynyt samankaltainen malli.
VastaaPoistaKirjaa tehdessämme opimme tämän haasteen paikkakuntiin liittyen. Samanlaisia lapasia ja sukkia on tehty monessa paikassa ja on lähinnä sattumaa, mistä pitäjästä ( tai useammasta) se on saatu museoon. Tuota Kurkijoelta kotoisin ollutta lapasta ei otettu mukaan Sukupolvien silmukat kirjaan, koska samankaltainen ohje löytyi jo Eeva Haaviston kirjasta sekä Mary Oljen kauneimmat käsityöt kirjasta. Itse tein kuitenkin lapasesta ohjeen, joka julkaistiin Kurkijokelainen-lehdessä.
Niin se varmaan on ja olisikin ihme, jos ei samoja kuvioaiheita olisi käytetty muuallakin. Uteliaisuuttani kävin kurkkaamassa sinun blogissa sitä kurkijoen mallia ja sekin oli melkein samanlainen kuin tuo vuoden 1927 Kotilieden malli, siinäkin kun on ranne ilman resoria. Olen joskus yrittänyt neuloa tuota kyseistä mallia tuolla Mary Oljen ohjeella mutta en saanut ranteista oikein siistin näköisiä. Liekö taidon puutetta kun nämä kirjoneuleet eivät ole ominta aluetta :)
PoistaTuo Sukupolvien silmukat kirja on oikein mielenkiintoinen ja elän toivossa että pukki tuo sen minulle. Hienoa työtä olette tehneet.
Makeet tumput :)
VastaaPoistaKiitän :)
PoistaTodella kauniit! Ja minäkin tykkään nimenomaan tuollaisesta maanläheisestä värimaailmasta.
VastaaPoistaKuin myös :)
Poista