sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Niin vai näin

Minulla on nyt neulepulma. Oikeastaan ihan pöhköä esitellä sitä täällä kun kuitenkin joudun itse tekemään päätöksen, mutta antaa mennä. Tilanne on tämä: Olen jo pidemmän aikaa etsiskellyt sellaista raglanhihasista mallia, jossa istuvuutta on parannettu lyhennetyin kerroksin. No löysin mieleisen mallin Ravelrystä eli tämän  Gaufresin. Langan ja värin pähkäily vei oman aikansa mutta löytyihän se mieleinen eli Louhittaren luolan Pohjan Akkan Vilja (tosin ois se Tiilikin voinut olla hyvä :)

Ohje on kirjoitettu selkeästi ja neule on edennyt suht joutuisaan paitsi että näin paksun langan neljäpuolosilla neulominen ei ole herkkua minun ranteille. Siksipä purkaminen ei nyt oikein houkuttais, mutta äh, sitä ei voine välttää. Ohjeesta poiketen neuloin hihan ennekuin aloitin helman mallineuleen. Halusin varmistaa, että mallineule alkaa molemmissa samalta korkeudelta ja koska ohjeessa on hiukan lyhyemmät hihat, ei tuijottanut sen mittoihin. Nyt kun tuota hihaa katsoo, niin langasta muodostuu tuollainen selkeä kierreraita eli se poikkeaa miehustan pinnasta. Hiha olisi ehkä kannattanut neuloa kahdelta kerältä, pari kerrosta toiselta ja pari toiselta. Tämä siis ensimmäinen pulma ja ratkaisukin siihen on tiedossa; purkaminen. Ja toinenkin pulma ratkeaisi sillä, meinaan kun tuo hihansuu on minusta turhan leveä. Se on vähän epäkäytännöllinen noin.


No sitten se suurin pulma. En ole ollenkaan varma kumpi puoli tuosta mallineuleesta olisi parempi. Tuossa alla olevassa kuvassa näkyy nurjapuoli ja siinä on jotenkin sellainen kudotun sidospinnan tuntu, joka miellyttää vanhan kutojan silmää :)


Ohjeessa mallikerta muodostuu neljästä kerroksesta, joista kaksi keskimmäistä on sellaisia, joissa jokatoinen silmukka otetaan neulomatta. Muutoin noudatin ohjetta, mutta neuloin toisen noista keskimmäisistä keroksista ilman noita neulomattomia silmukoita, siis neuloin ne. Siksi mallineuleen pinta ei ole ihan yks yhteen ohjeen kanssa, mutta aika lähelle kuiten. Selvimmin eron huomaa nurjalla puolen.


Nyt neule on siinä vaiheessa, että tarttis päättää kuin päin mallineule tulee. Päätänpä niin tai näin, purkuhommiin joudun jokatapauksessa kun tuota hihansuuta pitää kaventaa. Mutta purkaanko hihan kokonaan, kas siinäpä pulma. Että tämmöstä.

5 kommenttia:

 1. Varmaan jokaisella vastaajalla on oma mielipide. Minunkin makuun hiha on liian leveä ja nurjan puolen pinta näyttää kivemmalta. Raidoista olen eri mieltä, mielestäni ne vain elävöittävät neuletta! Kyllä siitä hyvä tulee, lanka on upea ja malli kiva! Kaulussysteemi on kätevä, sitä voisin jossain työssä matkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä :). No minä eilen illalla viilasin lisää tuota mallineuletta ja voi olla että nyt keksin ratkaisun, ehkä. Teen ensin helman ja mietin sitten puranko hihan kokonaan vai en. Kyllä tämä tästä.

   Poista
 2. Minun silmääni tuo hihojen raidoittuminen ei ole minkäänlainen ongelma ja hihojen suiden nurjapuoli näyttää silmääni mukavammalta. Purkaminen on aina tylsää, mutta vielä tylsempää on käyttää neuletta, jossa jokin kiusaa.

  Tutustuttuani englannin "Frog" termiin purkamisena, olen oppinut ottamaan purkamisen vähemmän raskaasti. Jotenkin kummasti Pienet sammakot- lasten laulun soidessa päässäni, purkamiseen ei voi vaan suhtautua niin vakavasti. Joku aika sitten löysin myös suloisen Tove Janssonin kuvittaman postikortin, jossa samakko neuloo :-) Ja samaan teemaan olen ryhtynyt visioimaan samakkosilmukkamerkkejä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi veikkonen, minulle tuo purkuhomma on ihan normitoimintaa enkä ota siitä stressiä, mutta tämä nimenomainen työ käy käsille ja siksi muka kehtuuttaa. Vaan kyllä minä tuon hihan puran, kun jos se jää noin leveäksi niin neuletta ei tulis käytettyä. Saahan nähdä mikä siitä tulee ja milloin (on nääs hidasta tuo teleminen :)

   Poista
 3. Neuvoa en osaa,mutta hyvältä näyttää ainakin minun silmiin ja väri on ihana !

  VastaaPoista