sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Lapintakki

Nyt se on sitten kuvattu tämä minun muutama viikko sitten valmistunut neuleeni, jonka inspiraation lähde on maantieteellisesti, arvaattekos missä :)


Takin idea kuiskutteli ajatuksissa useamman vuoden ajan ja viime syksynä sain vihdoin ostettua langat siihen. Mulla oli ennestään Karen Jomppasen Lapin käsityöt ja ostin myös Sámi Duodji ry:n kustantaman Suomen saamelaispuvut kirjat, joita myös käytin idealähteinä.


Suomen saamelaispuvut kirjan lopussa on ihania vanhoja ja muutamia uusiakin kuvia paikallisista ihmisistä puvuissaan. Kirja on muutenkin todella upea teos, suosittelen.


Tarkoitus ei ollut kopioda suoraan mitään mallia, mutta kyllä tämä lopputulos taitaa aika hyvin kavaltaa lähteensä. Herra Linssi kysyikin jotta onko tuo joku protestitakki. Höh, mikkään rotesti.

Aloitin tekemisen etukappaleista, jotka neuloin samaan aikaan pyöröpuikoille, tulivat siis aivan varmasti samankokoisiksi :) Ja koska taskut on hyviksi havaittu, neuloin myös ne.


Olkapään silmukat jätin päättelemättä, sillä jahka takakappale olisi valmis, päättelisin ne kolmen puikon päättely. Valmiit kappaleet pingotin ja


laitoin kostumaan huuhteluaineessa lilluneiden harsojen alle. Tämä käsittely poistikin aika hyvin sähköisyyttä.


Ennen kuin poimin silmukat sivusaumoista neuloakseni takakappaleen, ompelin taskujen saumat ja ne olivatkin ainoat ompelukset tässä takissa. Aloitin neulomisen oikean puoleisen etukappaleen reunasta. Ajattelin, että pystyraidoituksen tekeminen käy kätevimmin neulomalla ne näin poikittain.


Takakappaleen korkeus oli takakaarrokkeen verran vajaa. Tein sivusaumojen viereen ja raitojen keskelle lyhenttyjä kerroksia saadakseni takkiin levenevän helman. Kun olin neulonut takakappaleen vasempaan reunaan asti, yhdistin reunat silmukoimalla. Mietin, josko olisi sittenkin pitänyt neuloa takakappale siten, että olisi edennyt molemmista reunoista ja silmukointi kohta olisi ollut tuo keskellä oleva vihreä raita, mutta epäilytti olisinko saanut siitä sittenkään tarpeeksi siistin. Nyt en ole varma vedättääkö takakappale suuntaan tai toiseen, vähän vaikuttaais että on vasemmalle kallellaan. No sen näkenee käytössä, paitsi etten minä sitä tieten näe, jos olen käyttäjä :)

Kun takakappale oli yhdistetty etukappaleisiin, poimin silmukat takakappaleen yläosasta takakaarrokketta varten ja neuloin raitaosuuden normaalisti. Olkasaumat päättelin kolmen puikon päättelyllä eli ei siis saumanompelua täälläkään. Seuraavaksi neuloin helman, etukaitaleet ja kauluksen (pariinkin otteeseen :), jonka jälkeen


poimin kädensuuaukosta silmukat hihaa varten ja neuloin ne kuten ennenkin ylhäältä alas. Kun aloitin toista hihaa, oli jo hieman haikea olo, että tässäkö tämä nyt oli, ei enää mitään säätämistä eikä funtsimista :)


Reunat meinasin huolitella alunperin i-cord päättelyllä, mutta päädyin kuitenkin virkkaukseen, sillä siten sain reunaraidasta suurinpiirtein saman levyisen kuin neulotusta raidasta. Alla oleva kuva paljastaa etten saa noita lyhennettyjen kerrosten vaihtumakohtia ihan näkymättömiksi, mutta tuskinpa kukaan ilkiää tulla ihan takalistoon kiinni niitä ihmettelemään :)


Kuten jo edellisessä postauksessa mainitsin, nappien kanssa ei tällä kertaa ollutkaan hirmu säätämistä, vaan kaikki kävi hyvin kivuttomasti. Olen niiiiin tyytyväinen näihin sarvinappeihin kuin olla voi.


Malli  omasta päästä
Lanka  Esito huopalanka
Menekki  n. 570 g (sininen 380, punainen 120, oranssi, keltainen ja vihreä kukin 20 g)
Koko  m
Puikot  3,5 ja 3  mm pyörö- ja sukkapuikot, 3 mm virkkukuoukku
Muuta 7 nappia

(tonttu savolaismetsässä)

Olenko tyytyväinen lopputulokseen? No sanotaanko, että olen yllättynyt kuinka vaivattomasti ja vähillä purkamisilla tästä tuli aika lailla se mitä olin kuvitellutkin. Olin valmistautunut purkuhommiin varsinkin tuon takakappaleen suhteen, mutta vain helman ja etulistat tein kahteen kertaan. Niin että kyllä olen tyytyväinen ellei tuo helma sitten ala veättämään. Sen huomasin tätä tehdessä, että melkeinpä se suunnittelu ja pähkäileminen tuovat enemmän iloa kuin itse valmis neule. Siis onko matka tärkeämpi kuin määränpää.


Viime aikoina olen käsitellyt kuvat pixlr.com ohjelmalla, jolla saa aika vaivatta ihan hyviä nettikokoisia kuvia. Eihän se nyt ihan photoshopin veroinen ole, mutta toimii ja voi miten kivoja efektejä saa tuolla pixlr-o-maticilla, jolla käsittelin esim. tämän postauksen ensimmäisen ja viimeisen kuvan. Tämä ei nyt sitten ole maksettu mainos vaan kerronpahan vaan kokemuksesta. Olisipa kiva tietää millä ohjelmalla te käsittelette kuvianne?

53 kommenttia:

 1. Oi miten kaunis takki. Kyllä sinä olet taitava ♥
  Jokohan nyt onnistuu kommentointi, viime postaukseen ei onnistunut vaikka kuinka yritin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi, miksiköhän kommentointi ei ole onnistunut? Vaikka eihän se täällä neissä aina mee niinku suunnittelee. Kiitos tästä kommentista :)

   Poista
 2. Hieno on takki! Olet kyllä taitava! Minun kuvani on otettu enimmäkseen iPhonella ja valtaosa tulee instagramin filttereiden läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskiito :). On ihan mielenkiintoista kuulla miten kukin laittaa kuvansa esille. Enpä ole tutustunut tuohon instagrammiin vaan jospa tulevaisuudessa.

   Poista
 3. Mainio takki! Siinähän kulkee auringonkajo selkäpiissä :-) Photoshop Elementsin kautta surauttelen kuvat blogiin. Käyttö on tosin tosi elementaarista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannan siis auringonkajoa selkäpiissäni ;) Kiitos kauniista sanoista. Minäkin käytän töissä tuota elementiä ja se on ihan tarpeeksi hyvä ja simppeli ohjelma.

   Poista
 4. Hyvänen aika, miten uskomattoman komea takki! Hatunnosto & onnittelut! :)

  VastaaPoista
 5. Voi sentään ku on mahottoman kommee takki, nii oikein kommeeks mie sanon ku se on jylhempi ilmaisu, kuin kaunis. Sitä tää takki on: Kommee;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan tässä punastuu näistä kehuista siis nöyrät kiitokset.

   Poista
 6. Jo vain on soma takki! Onnittelut, kannatti taatusti säätää ja funtsailla.
  Aiemmin en käsitellyt kuviani juuri lainkaan rajauksia lukuunottamatta, mutta viime aikoina olen tutustunut ilmaiseen PicMonkey-ohjelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuo säätäminen olikin oikein mukavaa ja vallankin kun tällä kertaa (ihme kyllä) ei tarvinnut pakittaa kovin paljon.
   Eikös tuo PicMonkey ole ihan kätevä ohjelma, joskus itsekin kokeilin sitä.

   Poista
 7. Hieno takki, olet melkoinen taituri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tiiä tuosta taituruudesta, takki nääs on aika simppeleistä aineksista väsätty; sileää ja ainaoikein neuletta, lyhennettyjä kerroksia, raitoja ja siinähän se :)

   Poista
 8. Upea takki!
  Jotenkin alkoi tehdä mieli kokeilla takintekoa tuolla tavalla...
  Minä käytän Gimppiä kuvien muokkaukseen, perusasiat oppii nopeaan ja helppoja käyttää, vähemmän käytetyt osiot unohtuu helposti ja täytyy opetella uudestaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja juu, kokeilehan sinäkin, on nääs helppoa ja hauskaa :)
   Ai kun oliskin aikaa kokeilla ja vertailla näitä ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia. Itse en ole kokeillut tätä Gimppiä.

   Poista
 9. Voi mikä ihanuus tuo takkisi! :) Olet sinä taitava, olen tainnut sanoa joskus ennenkin.

  Photoshop Elements on minun suosikkini kuvien käsittelyssä. Jonkin verran olen käyttänyt myös PicMonkey'a ja nyt pitää kokeilla tätä sinun mainitsemaa pixlr'iä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samat sanat sinulle plus että sinä olet vielä niin ahkerakin :)
   Photoshop on kyllä hyvä, sitä minäkin käytin kotikoneella ennen.

   Poista
 10. Oi mahoton miten hieno!

  Minä käytän Adoben ohjelmia kuvien käsittelyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Pitää kyllä myöntää, ettei nämä ilmaisohjelmat ole ihan sitä Adobe tarjoaa mutta näköjään niilläkin tulee toimeen.

   Poista
 11. Todella, todella hieno takki. Värit on mahtavat ja kivasti ratkaisit raitojen neulomisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Arvelin etten varmasti saisi noi tasaista raidan vaihtumiskohtaa jos tekisin toisin, siis vaikka intarsia tekniikalla, sitä paitsi en edes osaa sitä. Hmm, ehkä pitäiskin opetella.

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. On kiva takki! Olet sinä aikamoinen kasaamaan noin monimutkaisen vaatteen. Olen samaa mieltä, matka on tärkeämpi kuin perille pääsy. Ainakin siinä tapauksessa, että takkeja on kaapissa yllinkyllin - matkalle kumminkin pitäisi aina päästä. Adobe Photoshop Elementsillä minä kuvia käsittelen. Toisella koneella sitä ei ole, niin silloin Paint.NETillä. Jälkimmäinen on ilmaisohjelma ja ihan riittävä.
  Tuo edellinen Kaijaleenan poistama on minulta. Kun nykyisin vastailen blogeihin aika harvakseltaan, niin unohdan laittaa tunnistetietoni ja paukutan tuon googletunnukseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän, mutta ei tämä oikeastaan kovin monimutkainen ollut toteuttaa. Tuo reunojen huolittelu kyllä mietitytti kovin, mutta loppuratkaisu oli hyvin simppeli ja kun se kerran toimii, niin mikäs siinä. Matkat on mukavia ja takkeja ei ole koskaan liikaa :)

   Poista
 14. Hieno takki ja taitavan siisti jälki!

  VastaaPoista
 15. No jopas. HIENO! Siis TOSI hieno!

  Usko tai älä, mutta minulla on ollut samansuuntainen ajatus. Siis tehdä jonkinlainen neule saamelaispuvun pohjalta. Ihan erilainen takki keikkuu minun mielessäni kuin sinulla, ja saapa nähdä, syntyykö sitä koskaan. Hyvät inspiraationlähteet olit sinä löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskiitos ja haa, onko sitä ilmassa, lapintaikaa tai jotain. Toivottavasti joskus nähdään sinun versio saamelaispuvusta siis ihan oikeasti :)

   Poista
 16. Herrr...nyt on tätsy ylpiä.... Ihanan taitava ja kekseliäs olet. Ja viitseliäs. Jäis monelta noin suuritöinen juttu fiilistelyasteelle. Mutta Sinä teit ja saitkin aikaseksi komian takin. Yes!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihterä ja taitava, juupajuu :) Lämmin kiitos tätsylle. Nyt pitää vain pysyä kuosissaan ettei takki ala kinnaamaan.

   Poista
 17. Ihan mahtava neuletakki!
  Mä en käsittele kuviani ollenkaan, ja omaan pienen alemmuuskompleksin sen vuoksi... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän. Mutta sullahan on ihan hyvät kuvat joten ei aihetta alemmuuteen :)

   Poista
 18. WOW-WOUW-WOUW!! Upea takki. Ennestään korkealla ollut Lapin-kuumeeni nousi taas muutaman pykälän.

  t. MaryA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapin kuume voi olla vaarallinen tauti hoitamattomana, siis suuntaappa pohjoiseen :)

   Poista
 19. Oi-joi kuinka upea luomus ja mahtava idea! Tuossa takissa erottuu massasta, kyllä kelpaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskiitos ja tätä oli kyllä tosi kiva neuloa ja varmaan tulee käytettyäkin.

   Poista

 20. Awesome article. Keep it up.
  Like the image and the process of Free trial . Thanks keep it up ..

  VastaaPoista
 21. In today's fast life, computers and related accessories are an integral part of every individual's life. We have started using computers for all possible official and even personal uses.

  VastaaPoista
 22. Live corporate events have proven to be the best platform for both B2B and B2C marketing efforts. event marketing and quotes about event planning

  VastaaPoista