lauantai 30. maaliskuuta 2013

Arvattu on

Alunperin olin suunnitellut suorittavani arvonnan tämän viikon alussa, mutta olen ollut niin reporankana ja pari päivää ihan petipotilaana, ettei siitä tullut mitään. Nyt tässä jotenkuten jaksaa keikkua tolpillaan, joten eikun arpomaan.

Yli 70 vuoden takainen mainoskieli jätti aika paljon tulkinnanvaraa ja joissakin mainoskuvissa tai paremminkin piirrustuksissa ei löytynyt kovin kummoista aasinsiltaa itse tuotteeseen. Ja joissakin mainoksissa kuten tässä ensimmäisessä on kieltämättä aika suorasukaista kielenkäyttöä.

Kuva 1. Tämä kuva sai kaikkein eniten erilaisia vastausehdotuksia. Ehdotettiin kirje-, sihteeri- ja konekirjoituskurssia, kauppaopistoa, sanelu- ja kirjoituskonetta, kynää, kynsilakkaa, hammastahnaa, deodoranttia ja saippuaa.


Ja kuten Kaisa arvasi, tässä valiteltiin pahan hajuisesta sihteeristä. Ei tuo nyt ihan deodorantti ole eikä saippuakaan, mutta hajunpoistaja kuitenkin eli kyllä minä ne oikeiksi vastauksiksi tulkkaisin. Mutta onneksi tämä ei ole tietokilpailu :) Semmonenkin olisi kiva järjestää joskus.

Kuva 2. Tämä olikin helppo. Minen muuten huomannu tuota kahvikupia tuossa mainoksessa, kun kuvasin sitä, mutta te selvästikin huomasitte. Suurin osa ehdotti kahvia mutta oli siellä Hangonkeksiä, pastillia ja deittipalstaakin :). Tämä on kuulkaa oikein olympiakahvia, sillä eletään vielä siinä uskossa että kisat pidetään Helsingissä seuraavana kesänä eli vuonna 1940.


Kuva 3. Tämä kuva taas keräsi paljon erilaisia vaihtoehtoja, kuten esim. deodorantti, vartalotalkki, naisten pukuja, alusasuja, korsetti, peruukki, rintaliivit, hajuvesi ja muotipukineliike. Neljä vastaajaa oli ehdottanut myös terveyssiteitä, joista siis oli kyse.


Ajatella, että jo 30-luvulla on ollut poishuuhdeltava terveysside. Varmaan suurin osa suomalaisista käytti vielä tuohon aikaan ulkohuussia, joten kyseinen ominaisuus ei varmaan ole ollut kovin kummoinen myyntivaltti.

Kuva 4. Tämä oli ehdottomasti kaikkein hankalin tulkattava. Mainoksen laatijalla on ollut aika lennokkaat ajatukset eikä siis ihme ettei kukaan osunut oikeaan. Aika paljon tarjottiin siivoukseen liittyviä juttuja, kuten mattopiiskaa ja -mikkoa, pölynimuria, harjaa+kihveliä, siivousvälineitä, mäntysuopaa ja pyykinpesuainetta. Myös asumiseen liittyviä juttuja ehdoteltiin kuten arkkitehdin palveluja, yhteisöasumista, asuntoa ja kerrostaloa. Mutta ylläri ylläri, kyse olikin sähköliedestä ja nimenomaan Strömbergin sähköliedestä :)


Kuva 5. Tämäkin kuva oli yllättävän hankala arvattava ja vain kaksi osui oikeaan. Ehdoteltiin karamelliä, vitamiineja, kalanmaksaöljyä, voita, eloveenaa, leipää ja varsinkin näkkileipää sekä pierutyynyä. Pojalla olis kyllä melko mellevä pierutyynyilme mutta nämä iloiset kasvot ilmaisivatkin muka hammastahnaa :)


Ai että olikin hauska lueskella teidän vastuksia eli kiitos niistä ja kun tuossa äiti tuli sopivasti käymään, laitoin hänet onnettaren virkaa toimittamaan ja tadaaa pussista nousiHiljan nimilappu. Onnittelut Hilja!

Ja kun näiden vanhojen mainosten makuun on päästy niin laitetaan sellaisen kera myös pääsiäistoivotus


eli aurinkoista pääsiäistä kaikille!

4 kommenttia:

  1. Nämä olivatkin hauskat arpajaiset, vaikka metsään olen näköjään mennyt arvauksissani ja raskaasti.:D

    VastaaPoista
  2. Jee!:) (Vaikka mun veikkaukset menikin aika huonosti, yks oikein...)

    VastaaPoista
  3. Nämä jutut on hauskoja. Muutenkin tykkään paljon blogistasi. Keep it up!

    VastaaPoista