maanantai 22. tammikuuta 2018

Ylen mieluisa joululahja

Olipa kerran neuloja, jolla oli kolme kilttiä lasta. Joulun lähestyessä lapset miettivät lahjaa äidilleen. He tiesivät ettei saa ostaa neulekirjoja eikä lankoja, sillä äiti on hyvin nirso niiden suhteen. Lapset muistivat kuulleensa äidin riemunkiljahduksia muutama joulu sitten, jolloin anopin antamasta kirjekuoresta löytyi lahjakortti lankakauppaan. Ja niinpä lapset ajattelivat, että lahjakortilla mekin ilahdutamme äitiä. Eikä tässä vielä kaikki. Yllätyksekseen äiti sai peräti kaksi lahjakorttia, toisen Kuopion ja toisen Lontoon lankakauppaan. Voi sitä riemua ja iloa.

Heti kohta joulun jälkeen neuloja ja herra Linssi lähtivät ostoksille Kuopioon. Kiltit lapset kera muutaman kiltin aikuisen olivat muistaneet myös herra Linssiä lahjakortilla. He parkkeerasivat auton torin alle ja lähtivät hymyssä suin kohti lanka- ja levykauppaa, jotka joku viisas oli sijoittanut kätevästi aivan lähekkäin. Siellä he sitten hyörivät ja pyörivät tyytyväisyyttään hyristen kumpikin omassa kaupassaan. Neulojan kassiin kertyi monta kerää suloisen kevyttä tweed-lankaa ja Linssin kassiin muutama vinyyli ja ainakin sata levypussia.


Kotiin saavuttuaan herra Linssi laittoi lahjavinyylit pyörimään kun taas neulojan päässä alkoi toisenlainen pyöritys, nimittäin neuleideapyöritys. Sitä jatkui ja jatkui monta päivää kunnes idea selkiytyi ja lukunutun tapainen hartianlämmitin alkoi hahmottua.


Raglankavennuksiin ja silmukkamääriin neuloja otti vinkkiä keväällä nelomastaan aurinkorannikko- puserosta ja kuten esikuvansa, tämäkin neulottiin ylhäältä alas saumattomana. Etureunojen viistoaminen meni sattumalta niinkuin Strömsöössä eli hyvin, vaikka neulojalta taisi jäädä mallitilkut ja viistouslaskelmat tekemättä.


Kauluksesta neuloja halusi mahdollisimman lämmittävän, vilukissa kun on. Ensin siitä tuli liian pitkä ja löpsöttävä, sitten hieman lyhyempi ja edelleen vähän löpsöttävä. 


Neuloja kun on aikamoinen jahkaaja niin hän miettii yhä vaan onko tuo kaulus vieläkään tarpeeksi hyvä. Uskois vaan, että on. Ehkäpä hän neuloo vielä toisenkin nutun toisenlaisella kauluksella ja loivemmin viistotuilla etureunoilla.


Malli Sunshine coast by Heidi Kirrmaier omin muokkauksin
Lanka Rowan felted tweed
Menekki n. 160 g
Koko sopiva
Puikot 3,5  mm pyöröpuikot, kauluksen alareuna neulottu 4 mm puikoilla
Fiilis Ihmeen hyvä ja todella lämmin

Lontoon lahjakorttiostosten tekeminen vei neulojalta monta monituista päivää. Pitä ihastella lankoja ja värejä, piti valita ja karsia, piti luurailla ravelryssä mitä mistäkin langasta oli neulottu ja millaisilla langanmenekeillä jne. Ei ollut helppoa ei, mutta kylläkin ylen mukavaa.


Nyt nuo ihanuudet kuiskuttelevat lankalaatikossa, mutta pitää malttaa vielä hetki jos toinenkin ennenkuin niihin pääseee käsiksi.

Lasten lankalahjakortit toivat äidille monenlaista iloa; valitsemisen riemua, haaveilun, ideonnin ja suunnittelun riemua sekä loppujen lopuksi lämmintä ylle. Kiltisti tehty ja ajateltu. Sen pituinen se.


PS. Neuloja kun on hurahtanut tuunaamunperinne-juttuihin niin laitetaanpa loppuun kuva, jossa hän esittelee (taas) isoisotätinsä Nili-Ailin tekemää niisivyötä. Ai kuinka somasti se sopii perinnekankaasta tehdyn hameen kanssa.

9 kommenttia:

 1. Kaulus on paras osa tuossa lukunutussa. Kaunis.
  https://muijaneuloo.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kaulus oli paljon ryhdikkäämpi ennenkuin kastelin nutun, mutta kylläpä tuo on käytössä osoittautunut hyväksi.

   Poista
 2. Tuo vyö ja hame, aivan ihanat yhdessä! Ja sangen fiksut lapset sinulla.

  VastaaPoista
 3. Onpa sievä pikkutakki, heti tuli tarvi saada samanmoinen omaan kaappiin! Ylen älykästä jälkikasvua siulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoskiitos. Ei arvais kuinka hyvä lämmöneristyskyky on noin pienellä neuleella.

   Poista
 4. Olipa ihana lukea, että lapsesi hankkivat lahjakortit Savon suunnalle. Ilolla voin todeta, että sain itsekin lankakauppaan lahjakortin ja antaja oli tuon levykaupan omistaja, josta miehesi matkaan lähtivät vinyylit. Ihailen neuleitasi, kauniita kuvia, taidolla tehtyä blogia. Kiitos!
  - Helga Li

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, meitä onnellisia on siis monta ja voi miten hauska. Levyt ja langat ne yhteen soppii :)

   Poista
 5. I really like your new decorative designs! it's so beautiful so much and good idea on site.

  หนังออนไลน์

  VastaaPoista