lauantai 20. elokuuta 2016

Huivi Matkantekijän malliin

Olen seurannut neulomisen lomassa Outlander-Matkantekijä sarjaa. Ei se nyt mikään lempiohjelma ole, mutta sainpahan sieltä kivan neuleidean. Muutamassakin jaksossa Clarella on ollut ihanan yksinkertainen kietaisuhuivi ja kun laitoin fb:n neulontaryhmään kuvakaappauksen huivista, sain vinkkejä Ravelrystä löytyvistä ohjeista. Kiitos niistä.

(kuvakaappaus yle Areenan Outlander sarjasta)

Valitsin Claire Petersenin ilmaisohjeen, johon tein pienenpieniä muokkauksia. Neuleinto oli niin kova, että heti piti päästä tekemään huivia ja niinpä jäi sitten reunaraidat tekemättä, kun ei talosta löytynyt sopivia raitalankoja, mutta onneksi löytyi juuri sopiva huivilanka. Pirtin kehräämön meleerattu karstalanka oli vuoden odotellut sopivaa mallia lankalaatikossa ja nyt se sitten tuli.

Joku kyseli suomenkielisen ohjeen perään. En rupea sanastasanaan kääntämään englanninkielistä ohjetta, koska en itsekään seurannut sitä kirjaimellisesti, mutta voin kyllä kertoa kuinka itse neuloin huvin. 


Huivi on ainaoikein neuletta ja se aloitetiin kärjestä, reunasilmukat nostetiin aina neulomatta. Ensin loin 3 silmukkaa ja neuloin eka kerroksen oikein, sitten alkoivat kaksi kerrosta, joita toistelin kunnes oli aika neuloa etukolmiot vai miksi niitä nyt sanoisi. Neule oli aluksi eli lisäyksiä neulottaessa neliön mallinen ja kun alettiin tekemään kavennuksia puolivälistä reunoja kohti, siitä tuli ensin puolisuunnikas (?) ja kun molemmat etuset oli tehty, huivin muoto oli kolmio.


Kaksi toistettavaa kerrosta menivät niin, että oikealla puolella tein lisäykset keskisilmukan molemmille puolille ja nurjalla kerroksella neuloin kaikki oikein. En halunnut reikäriviä keskisilmukan laidoille, joten neuloin langankierrot takareunoistaan. Tein lisäyksiä kunnes silmukkaluku oli 175.

Kavennukset tein niin, että ensin neuloin huivin oikean puolen ja kun se oli valmis, sitten vasemman puolen. Yllä olevassa kuvassa oikea puoli on neulottu ja vasen puoli odottaa neulomista. Ensimmäisen kavennuksen tein oikealla puolen niin, että neuloin kunnes ennen keskisilmukkaa oli viisi silmukkaa. Nämä viisi silmukkaa neuloin seuraavasti: 2 yhteen, 1 o ja 2 yhteen. Tässä lähtien neuloin sitten huivin oikeaa puolta eli käänsin työn ja neuloin nurjan kerroksen oikein (vasemman reunan silmukat jäivät odottamaan vuoroaan). Kavennuskerrokset tein tästä eteenpäin siten, että neuloin kunnes silmukoita oli jäljellä 3, kavensin 2 yhteen ja neuloin viimeisen silmukan. Nurjat puolet neuloin oikein (kuulostaapa hassulta :). Kavennuksia jatkoin kunnes silmukoita oli jäljellä 4. Niillä neuloin 50 cm pitkän nauhan i-cordina.

Huivin vasemman puolen kavennukset aloitin keskeltä työn oikean puolen ollessa itseeni päin. Nostin ensimmäisen silmukan neulomatta ja neuloin seuraavat 2 yhteen takareunoistaan, loput silmukat neuloin oikein, nurjan puolen silmukat neuloin oikein. Noita kahta kerrosta toistelin kunnes jäljellä oli 4 silmukkaa, joilla neuloin i-cord nauhan.


Lankaa huiviin meni 200 grammaa nelosen puikolla neuloen. Vyötteen puikkosuositus on 2-2,5 mm, mutta välillä lanka varsinkin toisessa vyyhdissä oli paksumpaa, joten itse suosittelisin kolmosen puikkoja. Tarkoituksella otin nelosen puikot, jotta neulepinnasta tulisi kevyempää. Nyt kyllä mietin, josko napakampi pinta olisi sittenkin ollut parempi. Tuosta kuvakaappauksestakin voisi päätellä, että huivi on aika napakkaa neulosta. No, ehkäpä teen toisenkin huvin tällä mallilla reunaraitojen kera ja hieman pienempänä.

En kastellut huivia ennen pingottamista vaan laitoin märät huuhteluvedessä kastellut harsokankaat päälle. En sitten tiedä tarttuiko siitä sähköisyyttä vähentävää huuhteluainetta huiviin.Huivin pisin sivu on 150 cm ja molempien reunojen nauhat 50 cm. Kolmion keskikohta on 65 cm pitkä eli kokoa on. Saas nähdä kuinka paljon huvi venyy käytössä. No, jos niin käy, puran nuo nauhat pois ja käytän huivia huivina enkä sydämenlämmittäjänä :)


Olen aika tyytyväinen lopputulokseen. Lanka pääsee oikeuksiinsa tuossa mallissa ja uskon, että huivia tulee varmasti käytettyä.


Käytiin neulekuvauskeikalle eilen illalla Mustinmäellä, joka on meidän kunnan kaunis maisemakylä. Linssi ikuisti kopterikameralla loppukesän auringossa kylpevää maalaismaisemaa. Kaanista on, sanos savolainen :)

11 kommenttia:

 1. Olen Outlander-kirjojen fani mutta tv-sarja ei jostain syystä sytyttänyt. Moni asia kun oli kirjojen pohjalta luomieni mielikuvien pohjalta "väärin". Huivi on kyllä ihana ja värit kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun ranteet ei kestäs niiden kirjojen lukemista kun ovat semmosia järkäleitä ja ehkä on parempikin etten lue kun olen katsonut tuota sarjaa. Harvoin kirja ja elokuva tai sarja ovat yks yhteen ja esim. Puhdistusta en edes halua katsoa. Minusta se oli kirjana hyvä enkä halua särkeä sitä kuvaa.

   Poista
  2. Samaa mieltä kirjoista/sarjasta kuin Heidi. Niinkin perustavaa laatua oleva asia kukn Jamie on ihan erilainen kuin olin kuvitellut. :-D

   Olen silti katsellut silloinmtällöin jaksoja ja huomioinut myös kuina kivoja neuleita sarjaan on tehty. Tuo tekemäsi huivi on tosi kaunis ja näyttää lämpimältä! Puhdistusta minäkäänmen halua nähdä elokuvana,,lähinnä siitä syystä että siinä olin niin paljon ikävyyksiänja väkivaltaa - kestän sellaista luettuna, mutta en katseltuna. (no pois lukien vaikka Game of Thrones, mutta siiinä kaikki n jotenkin niin epätodellista ettei se ole niin paha)

   Poista
 2. Hieno huivi! Upea väri! Kauniit kuvat alkavan syksyn värit tuloillaan! Huivi meni todo-listalle-- lämmittäisi rintakehää ja pysyisi hyvin paikallaan esim. neuloessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pysyy hyvin paikoillaa neuloessa, testattu on :)

   Poista
 3. Kaunis huivi ja jopa minäkin ymmärsin ohjeistuksesi. Kiitos, eiköhän tämäntapainen tule vielä tehtyä ennen joulua =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä kun ymmärsit, sillä vähän mietitytti että tuliko siitä tarpeeksi selkeä :)

   Poista
 4. Clairella on sarjassa (juu, olen sekä kirjojen että tv-sarjan fani) muitakin kivoja neuleita mutta tämä on juurikin yksi niistä joita olen ihaillut. Kiitos inspiraatiosta, tiedä vaikka innostuisin minäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onkin ja ai niitä skottiruutuisia kankaita, aivan ihania ovat.

   Poista