perjantai 14. maaliskuuta 2014

Ja sitten ne sormikkaat

Takin neulomisesta ylijääneet langat vähenevät pikkuhiljaa ja muuan väri loppui jo vallan kesken. Meinasin nääs tehdä oranssit sormikkaat, mutta piti ottaa sininen, punainen ja vihreä avuksi jotta joka sormi pysyisi lämpimänä. Ja koska lopputulos näytti jotenkin hupaisalta, yritin pelastaa tilannetta kursimalla kuvioita kämmenselkään ja lopputulos on jotensakin hupsu mutta kelpaa kyllä mulle.


Ostin muutama vuosi sitten Haapsalusta ihanaisen Kirjatud teekond-kirjan, joka on täynnä todella kauniita neulottuja ja kirjottuja sormikkaita. Olen selaillut ja ihastellut sitä silloin tällöin ja nyt nyysin sieltä simppelin kirjonta-aiheen sormikkaisiini.


Olen kirjonut hyvin vähän ja piti muutaman kerran kokeilla ennenkuin sain kunnon jälkeä. En tiedä kuinka toimitaan oikeaoppisesti, mutta minun piti ottaa apuväline pingottamaan tuota kämmenselkää kirjonnan helpottamiseksi. Sattumoisin muovisen mehukannun kansi oli just sopiva tähän puuhaan ja jotta rinkulasta tulisi pyöreä, piti tehdä kaava.


Tuo huopalanka on kolmisäikeistä ja sellaisenaan liian paksua tähän kirjontaan, joten ohensin sitä erottamalla säikeitä toisistaan. Punainen rinkula on kirjottu kaksisäikeisellä ja ruksit yksisäikeisellä langalla. Hidasta puuhaa tällaiselle noviisille. Kävi mielessä, että nuo rinkulat olis ehkä voinu jättää täyttämättäkin ja jos siinä olis vielä ollut alekkain punainen, sininen ja vihreä rinkula niin ois voinu toimia niinkin.


Sormikkaat on neulottu kakspuolosen puikoilla ja samalla hyväksi havaitulla mallilla kuin aiemminkin ja sen ohjeistus löytyy kirjasta Villasta vilun varalle, jonka on kirjoittanut Anjariitta Reimi-Orsa (1969).

Luen parhaillaan Viktoria Hislopin kirjaa Elämänlanka, jonka yksi päähenkilö on Katerina, joka kolmetoistavuotiaana on niin taitava kirjoja, että kun hän on ollut kolme viikkoa ompelimossa töissä, kaikki vaikeimmat ja eniten tarkkuutta vaativat kirjontatyöt tuodaan hänelle. Höh, oikein harmitti niiden talossa olleiden ammattilaisten puolesta, jotka olivat tehneet niitä hommia kymmeniä vuosia, että eikö muka sellaisella kokemuksella ole merkitystä. No jaa, ei pitäisi niin tosikkona lukea, mutta minua jotenkin ärsyttää kun elämä kuvataan ihan satuna, että yhenäkin ollaan jossakin ihan huippuhyviä. Niin.


Ja nyt tämä lähtis neulomaan vaihteeksi sukkia. Hyvää viikonloppua kaikille.

16 kommenttia:

 1. Ihanan pirteät sormikkaat, niissä on tunnelmaa!

  VastaaPoista
 2. Joo, tykkäsin. Jotenkin perinteistä mutta nykyaikaiselta näyttää!

  VastaaPoista
 3. Kyllä ne on mun mielestä tosi hienot ja aurinkoiset! Ja hyvä idea kyllä, kirjailu piristää tylsimpiäkin sormikkaita :)

  VastaaPoista
 4. Hauskat sormikkaat, kirjonta kruunaa kokonaisuuden.

  VastaaPoista
 5. Kylläpäs on somat sormikkaat!

  VastaaPoista
 6. Mahtavat, kauniit, tyylikkäät sormikkaat! Martat julkaisivat pari vuotta sitten iloiset jämälankasormikkaat, joissa joka sormi oli erivärinen. Mutta nämä ovat Tekstiilitaidetta! Parsinsieni ja virkkuukoukku ketjusilmukoissa ovat hyviä apuvälineitä, kaavan käyttö ympyröissä kertoo huolellisuudesta ja innovaatiosta. Taitava Sinä!

  VastaaPoista
 7. Sormikkaat täydentää neulomasi energiaunivormun! :-) Ihanan pirteät!

  VastaaPoista
 8. Aivan mainiot! Noissa on just sopivasti semmosta boheemia folklorehenkeä, josta tykkään kovasti. Ja joka piristää kirkkailla väreillään ja kivoilla kuvioillaan pilvisemmänkin takatalvipäivän:)

  VastaaPoista
 9. Aivan mahtavat! Ihanan iloiset ja värikkäät.

  VastaaPoista
 10. Hauskat sormikkaat!

  Kirjaa en ole lukenut, mutta uskon, että sama asia ärsyttäisi minuakin. Hohhoijaa.

  VastaaPoista
 11. Yhteiskiitos teille kaikille kommenteistanne :) Ne lämmittävät ihan yhtälailla sormikkaiden kanssa :)

  VastaaPoista
 12. Nuo lapasethan on aivan ihanat. Kelpaisi myös minulle tuollaiset väriläiskät. :)

  VastaaPoista
 13. Ihanhan noi on suunnitellun näköiset nuo sormikkaat, ei kukaan olisi arvannu että johtuu langan loppumisesta eriväri sormet :) Ja hauskat koristeet vielä!

  VastaaPoista