lauantai 17. huhtikuuta 2010

Vanhat nuket

Tämänkertaiset Wiikon Wanhat ovat nukkeja 1960-luvulta. Siihen maailmanaikaan leikittiin vielä kovasti nukeilla, ei tieten kaikki mutta minä ainakin. Rakkain ja varmaan ensimmäinen nukkeni oli Jaana. Hän on säilynyt todella hyvin siihen nähden, että hänellä on leikitty paljon, ensin minä ja jonkun verran myös minun lapset. Niskassa on pieni halkeama ja toinen silmä ei aina meinaa pysyä auki, mutta muuten nukke on priima kunnossa.

Tässä Jaana on puettu velipojan lapsuusaikaiseen trikoo-asuun, joka sekin on 50-60-luvun vaihteesta.

Tässä yhteispotretissa istuu vasemmalta lukien Jukka, joka on näköjään puettu mekkoon, Jaana ja nimetön, ei niin kovin tärkeä nukke.

Jukan kaveri Pekka ei päässyt kuvaan, kun sen naama oli niin kovin litistynyt aikojen saatossa.

Nämä nukkekodin asukit ovat esiintyneet täällä jo ennekin, mutta on ne niin somia, että kehtaa toiseenkin kertaan esitellä.

Ja nämäkin on aiemmin nähty eli barbiepariskunta Kari uudessa villatakissaan ja sukissaan:

sekä puolisonsa Helena tyköistuvassa silkkimekossaan:

Ja sitten on vielä tällainen erikoinen yksilö, joka on saanut asukseen vanhan sukanvarren:

Lieneekö hän barbien ISOäiti, pituutta on nimittäin n. 40 cm ja muodoissakin löytyy. En kyllä muista leikkineeni tällä kovin paljon enkä ole kellään nähnyt samanlaista.

No voi harmi kun nuket eivät ole nyt täällä, että olisin voinut tarkistaa leimat ja etsiä mahdollista tietoa netistä. Kuvasin nämä viime kesänä kun tyhjensimme varastoa ja kävimme läpi säilytettäviä tavaroita. Nyt lelut ovat tuolla työhuoneelle kylän toisella puolen.

17 kommenttia:

 1. Ihanat nuket :) Näitä kuvia katsellessa alkaa harmittaa, ettei itsellä ole säästössä kuin yksi Barbie-nukke ja Ken. Eipä sillä, ei mulla olis edes noin vanhoja nukkeja eikä tilaa säilytellä leluja. Ois se silti kiva :)

  VastaaPoista
 2. Tess: Sinä oletkin varmaan paaaljon nuorempi kuin minä :) Minussa on vähän hamsterin vikaa enkä raskis heittää mitään pois ja siitähän seuraa että varastot pullistelee ja se on kurjaa vallankin jos muuttaa usein.

  VastaaPoista
 3. Ihania! Onko Jaana oikean vastasyntyneen kokoinen ja aika painava jäykkä nukke? Äitini on saanu samanlaisen 1960-luvun alussa, Riitaksi nimetty. Se on ollut myös minun lempinukkeni ja sittemmin poikieni hoivattavana. Siitä on pääkuva blogissani 3.2.-08 kirjoituksessa.

  VastaaPoista
 4. TaijaK: Eikös olekkin :)

  Niina: Voi miten hauska sattuma ja kyllä teidän Riitta taitaa olla samaa sukua meidän Jaanan kans :)

  VastaaPoista
 5. Kyllä minun isompi tyttö ainakin leikkii nukeilla tosi paljon, yhä! Haitula paljon vähemmän. Minä en kauheasti nukeilla leikkinyt, jonkin verran kyllä. Minun nukella oli pitkä vaalea kihara tukka.

  VastaaPoista
 6. Minulla taisi olla vain yksi nukke ja se oli Virpi, tummakiharainen kaunotar. Enää sitä ei ole, mutta on kuva lapsuusajalta. Meilä ei ole ikinä ollut paikkoja säilyttämiseen, ja olemme muuttaneet maasta toiseen useamman kerran, siinä karsiutuu kaikki tuollainen vanha ja ihana.

  VastaaPoista
 7. Jonna: Kyllä minunkin tytöt leikkivät nukeilla, varsinkin esikoinen, jonka vaaleatukkaisen nuken nimi oli Inkeri. Mutta heillä lelujen ja leikkien kirjo on ollut paljon runsaampi kuin minulla aikanaan. No eihän se leikin määrä oikeastaan ole kiinni leluista tai niiden runsaudesta. Lapsen mielikuvituksella pahvilaatikosta tai pelkistä kivistäkin irtoaa hyvät leikit.

  juuli: Joskus minäkin toivon että pääsis kaikesta ylimääräisestä eroon tai sitten pitäis olla semmoinen paikka minne vois huoletta kerätä näitä historia kerrostumia. Pelkään pahoin, että jälkipolvessa eli lapsissa on samma hamsterin vikaa kuin minussakin. No, asioilla on puolensa ja puolensa :)

  VastaaPoista
 8. Minulla tulee mieleen lapsuudestani iso kiharatukkainen nukke, jolla oli kauniit silmät, joiden luomet avautuivat ja sulkeutuivat... systeriäni luomet houkuttelivat silmälääkärileikkeihin ja sen jälkeen meillä olikin sokea nukke :(

  VastaaPoista
 9. Päivikki: No tuliko siskosta isona silmälääkäri :)

  VastaaPoista
 10. Ei tullut silmälääkäriä, mutta optiikka-alalla kyllä...

  VastaaPoista
 11. Minulla oli juuri samanlainen nukke nimeltään Pekka. Pekka jäi entisen kotimme uusien asukkaiden lasten hoivattavaksi yli 40 vuotta sitten.

  VastaaPoista
 12. JaanaS: Oliko se Pekka samanlainen kuin tuo minun Jaana? Minkähän nimisiä nukkeja näillä nykylapsilla on?

  VastaaPoista
 13. Hei
  Olen etsinyt "sukujuuria" myöskin omalle nukelleni, joka kyllä muistuttaa kovasti tuota sinun "ei niin tärkeää" nukkea. Onko se noin 47 cm. ja reiä suussa ja pepussa? numeroitu numerolla 40 (selkäpuolella) Se on minun rakkain nukkeni, sain sen v.1961-62 ja kiinnostaisi kovasti mistä se on syntyisin:..nukke kantaa nimeä Annukka.. terkuin Riitta (ei nukke)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, hauska sattuma, minuakin nimittäin kutsutaan Annukaksi :) Tuo nukke ei nyt löytynyt, mutta kyllä sillä on reikä suussa ja muistaakseni pepussakin. Pituutta sillä taitaa olla vain n. 25-30 cm. Jahka löydän se voin tarkistaa josko siinä olisi mitään leimoja.

   Poista