sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Ruskie lippis, ruskie lippis

Olen huomannut, että mulla on taipumus tehdä samaa juttua useampaan kertaan. Voisko tätä nimittää ihan tuotekehittelyksi, hahaa :) vai jääkö vaan sama levy soimaan (tylsä neule siis)? No oli miten oli, tällainen tuli toisesta lippiksestä:

Malli kovasti muokattu versio Virkattu lippis, Ahkeraliisa 4/1968
Lanka Top Wool kaksinkertaisena, lipassa kolminkertaisena
Menekki 130 g
Koukku 4 ja 3,5 mm virkkuukoukut


Minulle virkkaaminen on vähän vieraampi juttu kuin neulominen eli termistö ei ole kovin hyvin hallussa. Yritän kuitenkin parhaani mukaan kertoa kuinka lippis syntyi

Edellinen lippis oli virkattu normaalisti kiintein silmukoin, tässä taas kiinteät silmukat on virkattu silmukan takareunaan. Aloitin päälaelta kaksinkertaisella langalla ja tein lisäyksiä ensin joka toiseen, sitten joka kolmanteen silmukkaan jne. kunnes halkaisija oli n. 23 cm. Edellisessä lippiksessä se tais olla n. 27 cm. Tein 4 välikerrosta ja sitten kavensin joka 9 s, välikrs, kavennus joka 6, välikrs, kavennus joka 7, välikrs. Kun päänympärys oli sopiva aloitin lipan virkkuun.

Lipan virkkasin kolminkertaisella langalla ja 3,5 mm koukulla tavallisin kiintein silmukoin. Oli aika tiukkaa koukuttelua mutta tulipahan jämäkkä jälkeä. Lipassa oli aluksi 32 silmukkaa ja kavensin sitä joka kerroksen alussa yhdellä silmukalla, että reunasta tulisi kaareva. Toisella kerroksella lisäsin 5 silmukkaa tasavälein eli 5 s, lisäys, 5 s, lisäys jne. Kolmannella kerroksella lisäsin 6 silmukkaa tasavälein edellisten lisäysten puoliväliin. Virkkasin vielä 5 kerrosta ilman lisäyksiä ja lopuksi jatkoin virkkaamista koko reunan ympäri.

Kummastako tykkään enemmän, tuosta edellisestä vai tästä? No, tämä uusi on ainakin mukavamman tuntuinen, saa sitten nähdä nyhjääntyykö kuten eräs villatakki. Tuo silmukan takareunaan virkkaaminen tekee jotenkin elävämmän pinnan. Edellisen lippiksen tein suljetuin kerroksin ja siitä jäi semmonen saumantyylinen rantu ja siksipä tein tämän sillain tavallisesti eli kerrokset jatkuu spiraalimaisesti. Paljon parempi näin.

Niin että antaa vaan pakastaa. Täällä ainakin ollaan ihan valmiina. Viime yönä tais jo ollakin pakkasta kun ranta oli jäätynyt hauskasti. Ihan niinkuin luontoäidin sädekavennuksia.

21 kommenttia:

 1. Jälleen komia lippis, levennyksistä (?) tulee hieno kuvio lätsään, samoin kuin tosiaan tuo takareunasta virkattu silmukka on paremman näköinen kuin "alkuperäinen". ;o)

  VastaaPoista
 2. Ihana lippis! Voisin kuvitella virkatun lippiksen olevan aika napakka päässä. Mun pää ei näytä yhtään siedetttävältä pipossa ja lippistä olen pitkään suunnitellut tehdä.
  Kauniin sädekavennuksen luontoäiti tosiaan on tehnyt!

  VastaaPoista
 3. Se on rationalisointia ;). Monta samanlaista kun tekee peräkkäin, niin valmista syntyy nopeammin. Sulle sopii lippikset hyvin. Minulle ei käy kuin huivit ja huppupäähineet, otsan jos peittää, niin näytän ihan mölliltä.

  VastaaPoista
 4. Lippiksesi ovat kyllä tosi kauniita! Kuten myös jäiset sädekavennukset.

  VastaaPoista
 5. Olen etsinyt pitkään mukavan lippiksen ohjetta ja tämä näyttää juuri sellaiselta kuin olin toivonut! To do -listalle ja heti, kuten tossutkin. Kiitos paljon ohjeista!
  helena

  VastaaPoista
 6. Hieno lippis, tai siis lippikset, myös edellinen versio! Toivottasti ei nyppyynny,eihän se päässä joudu niin kovan rasistuksen kohteeksi kuin villatakkina :)

  VastaaPoista
 7. Hienoja molemmat! Mulla on monesti niin että aion ja aion tehä jonkun "parannellun" version jostain, ja aina jää tekemättä...;) Lippiksen ohjeita oon itsekin muutaman kerran katsellut ja sellaista on multa lahjaksikin toivottu. Virkkaaminen kauheena innosta täälläkään..

  VastaaPoista
 8. Kauniita lippiksiä ovat molemmat!

  Mie en taia tuota lystiä alkaa edes kokeilemaan. Mun käsi ei vain kestä, kun joutuu virkkaamaan tosi tiukkaa. Jännetuppitulehdus on melko varmasti kolkuttelemassa ovella. Muuten ois tosi kiva juttu tuollanen lätsä.

  Heh, mie mieluusti neulosin monta kertaa samoja juttuja. Mussa vaan ei ole aineksi minkään valtakunnan tuotekehittelyyn. Joitain harvoja neulomuksia olen tehnyt samalla ohjeella pienin muunnoksin useampaan kertaan, mutta yleensä se ei luonnistu. Mun pää ei tykkää toistamisesta :D

  VastaaPoista
 9. Pirjo-Riitta: Ensin noiden lisäysten paikkaa piti laskea, mutta sitten hokasin, että näkeehän ne muutenkin ja niistä tuli kyllä kivat :)

  Mammutti: Napakka on ja lippa vallankin, ei lerputa ei :) Kokeileppas sinäkin lippistä.

  Päivi: Sitähän se ja sitä paitsi on kiva kehitellä ja parannella juttuja. Tässä pitää vielä kehitellä jotain semmosta 20-luvun patahattu tyylistä päähinettä. Vai tarviikohan noita hattuja ollenkaan kun on tämmöset ilmat, höh.

  anni: Kiitos :)

  helena: No eikun kokeilemaan :)

  helena: Juu, ei pidä työntää päätään joka paikkaan :)

  WRS: Kiitoskiitos :)

  Riikka: Arvaa vaan montako minulla on jäänyt pelkiksi aikomuksiksi. Eihän sitä ihminen kaikkea ehdi eikä kerkiä :)

  Tess: Kiitos :) Onko tuo virkkuu yleensäkin vähän kuluttavampaa kuin neulominen? Lippistä virkatessa vaivas virkkuukoukku, jossa ei ollut sitä kapeampaa kohtaa varressa, sehän ninmittäin tekee hommasta paljon ergonomisempaa. Onkohan paksuissa koukuissa yleensä sellaista vai onko se valmistajasta kiinni?

  VastaaPoista
 10. Mulle virkkaaminen on kovempi pala kuin neulominen. Ohuella langalla ja pienellä koukulla pystyn näemmä virkkaamaan paljon enempi kuin paksummalla langalla. Tiukkaan virkkaustiheyteen tähtäävästä virkkaamisesta en uskalla edes kauheasti haaveksia. Se kiertoliike ilmeisesti rasittaa mun kättä liikaa ja tiukassa virkkuussa vielä korostuneemmin.

  Cloverilla on niitä ergonomisia (Soft Touch Crochet Hook) koukkuja, joita osa ainakin kehuu. Olen aatellut kokeilla jossakin välissä. Pyöreävartisissa koukuissa ainakin oma pito-otteeni on vääristynyt, joten sekin rasittaa kättäni. Mun koukuissa on ainakin se litteämpi osa, mutta se on kaiketi liian kapea ja pieni mun kädelle. Tulen puristaneeksi koukkua tarpeettoman paljon.

  VastaaPoista
 11. Kiva lippis. Mutta kerro nyt, kun en oikein tajunnu tota ohjeen loppua, että siinä lipassako ensin kavensit ja sitten vähän levensit? Mulla on epätoivoinen päänlämmitinprojekti menossa. Kun ehtis tässä ni esittelis ne kaikki onnettomat. :P

  VastaaPoista
 12. Tess: Olen haaveillut tekeväni sellaisen ison pyöreän maton virkkaamalla, kuteetkin ois jo osaksi leikattu mutta ei taida tulla mitään. Tässä pitää vähän säästellä ranteitaan ja käsiään ylipäätään sillä tiedossa on jotain..hm, kerron sitten kun se on ihan varmaa.

  Kiitos koukku tiedoista. Pitääpä ostaa kun kohdalle sattuu.

  Solveig: Juu, lipassa kavennetaan ja levennetään yhtäaikaa. Lipan reunat kapenevat koko ajan, siis joka kerroksen alussa yksi silmukka vähemmän eli siten reunasta tulee viisto. Lisäykset tehdään parilla eka kerroksella, oikeastaan voi tehdä useasmmallakin ja silti samaan aikaan reunaa viistotaan. Saakohan tuosta nyt tolkkua?

  VastaaPoista
 13. On se hyvä, että jollakin muullakin jää sama juttu päälle ja tulee tehtyä kaksi, kolme , vieläkin enemmän samaa juttua peräkkäin. En oikein tiedä, mitä se on, mutta ehkä siinä on jotain sellaista mukana, että tämä asia pitää perinpohjaisesti oppia ja tutkia loppuun asti. Ei niitä samoja tekeleitä täällä aina kehtaa kaikkia näyttää.

  VastaaPoista
 14. Leena: Juu ja monasti tuntuu että jotain vois tehdä toisin, kuinkahan se toimis jne. Vaan ei sitä määräänsä enempää jaksa yhtä ja samaa :)

  VastaaPoista
 15. Kiva lippis!
  Ja ihana tuo jääkuva :)

  VastaaPoista
 16. Päivi: Kiitos. Eipä ole enää jäitä, ei. Oikein tässä kaipaa lunta ja pakkasta.

  VastaaPoista
 17. Tosi kiva lippis, molemmat versiot! Kyllä 60-luvullakin osattiin, vaikka sen ajan ohjeet ovat tässä välissä näyttäneet moneen kertaan tosi hassuilta.

  VastaaPoista
 18. Tuija: Juu, melkeimpä enemmän viehättää nuo 60-luvun jutut kuin esim. 80-luvun tuotokset :)

  VastaaPoista
 19. Kiva lätsä. Mulla on vakikäytössä harmaa fleece -lätsä, mutta joskus voisi kokeilla itsekin tehdä tuollaisen virkatun. Oikein kivan kyllä teit =o) t:Hanna

  VastaaPoista
 20. Hanna: Kannattaa kokeilla. Ja eipä tuo paksuuskaan haittaa. Käytiin nimittäin äsken kävelyllä (+4) lätsä päässä eikä tullut liian kuuma. Erehdyin yksi päivä ilman lätsää kävelemään töihin ja heti oli illalla korva kipeä.

  VastaaPoista