torstai 16. lokakuuta 2008

Brunellin ohje

No niin, sain kuin sainkin sepitettyä ohjeen Brunelli-takkiin. Se on pdf muodossa tuolla ohjeet-osiossa.

kuva otettu 20. syyskuuta

Millainen on hyvä ohje? Minusta nämä ominaisuudet ovat tärkeitä: selkeä, ei liikaa tulkinnan mahdollisuuksia, ei turhaa jaarittelua, useampi koko, hyvät havainnekuvat ja mielellään kaaviokuvat mallineuleesta, vallankin jos se on kovin monimutkainen. Jos on hyvä neuloja niin osaa varmaan tulkita suurpiirteisempiäkin ohjetta. Nämä koitin pitää mielessäni ohjetta laatiessani.

Tein päätöksen, että kirjoitan ohjeen yhteen eli neulomaani kokoon, joka on S-M (siis heti miinus). Ohjeessa on kyllä vinkki, kuinka kokoa voi hieman suurentaa. Tämä sanallinen ulosanti ei ole minun vahvimpia puoliani, joten jaarittelun makua saattaa olla. Välillä näytti, että tulee kallepäätaloa (1000 sivua hyvää luettavaa) ja piti karsia rankalla kädellä. Nytkin sivuja on 6, tosin mukana on useampi kuva. Tuota kuvien määrääkin pohdin kovasti. Toisaalta on hyvä, että tukena on myös kuvia, joita voi lukea, mutta onko niiden paljous huonous jos ajatellaan esim. ohjeen tulostamista (kuluu paljon väriä). Toisaalta olisi haastavaa kokeilla sellaisen ohjeen tekoa jossa sanallinen osuus olisi minimissään, siis pelkin numeroin, kaavioin, valo- ja havainnekuvin. Täytyypä kokeilla tai no niin, sillainhan minä teenkin, mutta on se sellaista sillisalaattia ettei niistä ehkä kukaan muu mitään selvää sais. Kerroppas sinäkin mielipiteesi ohjeista, mikä on yleisesti hyvää mikä huonoa?

Olisi ehkä kannattanut koeneulottaa takki jollakin, niin olisi selvinnyt ohjeen mahdolliset sudenkuopat. Nyt pitää vaan toivoa ja luottaa ettei niitä ole (luin ohjeen kyllä moneen kertaan läpi) ja jos on tai tulee muuta epäselvyyttä ja ongelmia niin pliis, ottakaa rohkeasti yhteyttä ja kysykää. Myös vinkkejä otetaan vastaan.

12 kommenttia:

 1. No ilmankos se mainos onkin juuri Lasipalatsin seinässä. :)

  Olet nähnyt ison vaivan ohjeen kanssa, kun olet sitä noin pohtinut. Minä tykkään pääasiassa hyvin kuvapainotteisista ohjeista. Hyvä selitys on plussaa, mutta välillä olen ollut ihan helisemässä juuri kuvan puutteen vuoksi.

  VastaaPoista
 2. Hienoa, että olet laatinut ohjeen. Se on työlästä hommaa.

  Kyllä kuvia saa olla sekä valmiista neuleesta että työvaiheista. Usein lehdissä on liian vähän kuvia ja vääristä kulmista, ettei saa oikein selvää vaatteesta tai sen kuviosta.

  Jos printtaan omalla koneella, kopioin ohjeen tekstinkäsittelyyn ja poistan valokuvat, niin mustetta säästyy. Tällöin ohje myös varmasti sopii sivulle (esim. jotkin Ullan tai Knittyn ohjeet tulostuvat miten sattuu, jos yrittää vain suoraan tulostaa sivua). Katson sitten netistä kuvia työn edetessä.

  VastaaPoista
 3. Heidi: Minä myös pidän kuvista ja vallankin sellaisista joita voi lukea. Tyylikkäät tunnelmakuvat ovat vielä asia erikseen mutta niistä ei välttämättä ole ohjeen tueksi.

  Maartsi: Kiitos. Samaa mieltä kuvista.

  Juu, minäkin teen joskus tuota kuvien poistoa, tosin enpä tiedä onnistuuko se näistä pdf-tiedostoista. Näissä on esim. se etu ettei sivunasettelu muutu miksikään tulostettaessa. Olisko siis käyttäjäystävällistä jos pdf-tiedoston kuvat olisivat mahdollisimman vaaleita mustavalkokuvia, tietenkään laadun kärsimättä? Hmm, pohdittavaa riittää.

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohjeesta! Pdf-tiedostosta voi valita mitkä sivut tulostaa, siksi minusta olisikin hyvä asetella kuvat eri sivulle kuin varsinainen ohje ja kaaviot taas ihan omalle sivulleen. Itse pyrin aina tulostamaan mahdollisimman vähän eli lähinnä pitsineule- ja palmikkokaaviot. Muut ohjeet luen koneelta.

  VastaaPoista
 5. Lankakomero: Tuotapa harkitsin itsekin. Kuvien laitto tekstin lomaan tekee sivunasettelun mielenkiintoisemmaksi mutta tulostuksen kannalta ehdotuksesi on parempi. Ja toisaalta eihän ohjeen nyt tarvitsekaan niin kauhean visuaalinen olla, pääasia lienee kuitenkin itse tuotos :)

  VastaaPoista
 6. Ohje näyttää hyvältä, tykkään kun on paljon kuvia, mielellään vielä lähikuvia niin että voi kuvasta katsoa, jos ei sisälukutaito on kehno/puuttuu. Ja toi sun ohjeen aloitus: Lue koko ohje ensin kertaalleen läpi... on vissiin tarkoitettu ainakin mulle. Kuinka monta kertaa olisinkaan säästynyt paukuttamasta päätäni seinään jos olisin niin tehnyt, muttakunen jaksa/maltajapitääpäästäheti työhönkäsiksi.

  VastaaPoista
 7. Helena: Niin, minä yritin pähkäillä jotta mitkä olis niitä huomio asioita joita pitäis painottaa heti alkuun, tehdä esim. joku lista, mutta sitten siinä vois käydä niin ettei kukaan jaksais lukea alkutahteja pidemmälle. Eli siksi suosittelen ohjeen läpilukua, tosin ei se varmaan aukea ennekuin vasta tehdessä, jos sittenkään (riippuu kuinka ohje on kirjoitettu, sanoo hän hieman epävarmana)

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Kiitos ohjeesta. Mua ainakin miellyttää yksi koko, sillä se on ehkä aika passeli. Langan valinnalla saa kokoa muutettua myös aika helposti pienempää ja suurempaan suuntaan.

  Jos satun jostain alennusmyynnistä ostamaan paljon lankaa aloitan tämän neuletakin teon heti!

  VastaaPoista
 10. Hansu: Tuon mallin muuntaminen suurempaan kokoon silmukkamäärää lisäämällä on vähän kinkkistä, se kun vaikuttaa siihen palmikkokuviointiin. Jos jokaiseen mallikertaan lisää 2 s, niin se on heti + 20 s. koko takkiin ja se on jo aika paljon. No ne pystyraidat vois tietenkin jättää yläosassa kahden sijasta kolmen silmukan levyisiksi. Siten kokonaissilmukkamäärä kasvaisi yhdeksällä. Mutta se ei sitten näyttäisi ihan samalta kuin nyt. Eli tuo langanpaksuuden lisäys on kyllä hyvä konsti.

  Kiva jos häkisi tämän takin jonkun muunkin neulomana. Toivottavasti osut alelanka-apajille pian :)

  VastaaPoista
 11. On se kyllä hieno takki :)

  Mun blogissa on sulle tuolleinen tunnustusläpyskä, käy kurkkimassa :)

  VastaaPoista