perjantai 15. syyskuuta 2023

Neulomuksia kasvivärjätyistä langoista

 Osallistuin kasvivärjäyskurssille muutama vuosi sitten. Väripatoihin päätyivät Pirtin kerhräämöltä ostamani ohuet vaaleanharmaat karstalangat. Nämä löytyivät myymälän takahuoneesta, kun älysin kysyä mahdollisimman ohuita lankoja. Kuvassa langat ennen puretusta, jossa ne sitten kihartuivatkin aikalailla.Värjätyt langat vasemmalta lukien; krappi, lepän lehdet, krappi (vaalean ruskeaan Brooklyn tweed lankaan), koivun lehdet ja lupiinin kukat (valkoiseen lankaan). Tuo ihanan sininen kuulemma haalistuu ajan myötä, sanoi kurssin vetäjä. Saas nähdä ehdinkö neuloa siitä jotain ennen kuin niin käy.

Tovin sai pähkäillä ja miettiä neulottavaa pusero- tai villatakkimallia näille langoille. Virolaisia neuleita kirjasta löytyi simppeli Vormsi kaarrokepaidan ohje, joka tosin oli hieman paksummalle langalle eli taas päästiin säätämään ja soveltamaan. Otin Ilun keltaisen minisinkun yhdeksi raitaväriksi piristämään muuten niin hailakkaa väriyhdistelmää. En tiedä johtuiko se langan tiukasta kierteestä vai mistä, mutta neulejäljestä tuli ihmeen epätasaista. Ehkä hieman ohuemmilla puikoilla olisi saanut tasaisempaa jälkeä. Muistaakseni neuloin 2,25 tai 2,5 mm puikoilla.

Neuloin puseroa kesällä 2022 ja siihen on tallentunut pohjoisen tienpientareiden hauraan kauniit värimaailmat ja reissun tunnelmat sekä melontaretkien fiilikset. Meillä on kanootissa sähkömoottori, jota käytetään isoilla selillä seilatessa ja silloin voi kätevästi melan vaihtaa puikkoihin.

Neuloin helmaan ja rannekkeisiin muutaman nurjan raitakerroksen tasavälein, ja kun neule oli muuten valmis, poimin niistä silmukat ja neuloin muutaman kerroksen sileitä rullautuvia kohoraitoja.

Lopputulokseen en ole aivan tyytyväinen. Aluksi väritys ei vaikuttanut ollenkaan minulta, mutta tulimme sinuiksi ja siihen vaikutti varmasti mukavat muistot neulomiseen liittyi. Kooltaan pusero olisi voinut olla suurempi, ehkä se silloin ei olisi korostanut niin kovasti buubseja. Pääntien lyhennetyillä kerroksilla aikaansaatu muotoilu olisi voinut olla vielä selkeämpi. En tykkää yhtään jos kaula-aukko nousee edessä liian ylös ja sitä pitää nykiä alaspäin. Nyt on hieman tätä vikaa. Neulejälki on epätasainen, vaikka olen kastellut neuleen. Pitäisköhän pusero pyöräyttää vielä hellästi pesukoneessa, ehkä se auttaisi. Että paljon on muka vikkaavikkaa ja siiitä huolimatta pusero on aivan päällä pidettävä.


Malli Vormsi by Alex Byrd omin muokkauksin (Rav link)
Lanka Pirtin kehräämön ohutta karstalankaan ja Ilun minisinkku (Rav link)
Menekki yhteensä 210 g
Koko  taisi tulla s
Puikot 2,25 tai 2,5 mm 
Fiilis aika tykis tuli

Tämän verran jäi lankoja tähteeksi. Vuosi meni ennen kuin sain ne puikoille.


Tänä kesänä keksin upottaa loppuangat huiviin. Aloitin simppelin huivin yksinkertaisella langalla ainaoikein neuleena, mutta jälki ja tuntu olivat sen verran kökköä, että purkuun meni. No sittenpä keksin  yhdistää Ilun minisinkun tuon karstalangan kanssa ja johan alkoi tulla mukavan näköistä ja tuntuista jälkeä.
Lanka Pirtin kehräämön ohutta karstalankaan ja Ilun minisinkku (Rav link) yhtäaika neulottuna
Menekki yhteensä 130 g
Koko  sopiva
Puikot 3,5 mm 
Fiilis positiivisesti yllättynyt


Lankoja jäi vielä 75 grammaa ja niille on jo suunnitelma. Saas nähdä meneekö sen toteuttamiseen vuosi vai kaksi.

2 kommenttia:

  1. Pidin viestistäsi! Näkemyksesi ovat fantastisia. Jatka kirjoittamista ja arvokkaiden näkökulmien jakamista.

    VastaaPoista
  2. Kiitos ajatuksia herättävästä sisällöstäsi. Viestisi resonoi minuun.

    VastaaPoista