tiistai 6. lokakuuta 2020

Karanteenikäsityöt osa 1, Muisto-neuletakki

 Keväinen karanteeniaika lopetti kaikki kansalaisopiston harrastukset, joten neulomisaikaa jäi tavallista enemmän. Töissä sentään kävin koko ajan, mutta siitäkin huolimatta olin aika ahkera käsityörintamalla. Ompelin pellavatunikan ja Inarinsaamen arkipuvun, neuloin pari huivia, sukkia ja takin. 


Aloitetaan takista. Mielessä oli pyörinyt jo pidemmän aikaa kesäinen neuletakki ja sitten satuin huomaamaan Riika-Piikan verkkokaupassa lankalauantain tarjouksen. No sieltäpä silmiini osui mielenkiintoinen pellavaviskoosilanka ja niinpä ostahutin kaikki ihanan punaiset langat. Jotta saisin hyödynnettyä koko lankamäärän, päätin neuloa takin ylhäältä alas.

Malliksi valikoitui Käsityökekkereiden Veera Jussilan Ylhäältä alas neuletakki. Tykästyin tähän selkeän simppeliin, saumattomaan malliin, johon oli helppo lisätä omia muokkauksia. Silmukkamäärät laskin omalle langalleni sopivaksi ja sileän neuleen sekaan tälläsin kaks kerrosta 1 oikein, 1 nurin neuletta. Mallineule on simppeli ja mielestäni kivan näköinen. Istuvuuden parantamiseksi neuloin tähänkin takkiin rintalaskokset lyhennetyin kerroksin.


Lanka oli yllättävän joutuisaa ja mukavaa neulottavaa, mutta lopputuloksesta tuli paksuhko ja aika raskas. Alunperin ajattelin, että tämä pituus sopisi mainiosti hameiden kanssa pidettäväksi, mutta käytössä neule löpristyi ja venyi hieman ja lopputulos ei oikein mairitellut pyöristynyttä vatsan seutua. Kuulostaa kuin olisin raskaana, mutta en sentään, ei enää näillä kymmenillä :)


                                    Malli Muisto by Veera Jussila omin muokkauksin
                                    Lanka Soft Linen Mix Schachenmayr (70 % viskoosi, 30 % pellava)
                                    Menekki n. 500 g
                                    Koko  M
                                    Puikot 3,5  mm 
                                    Fiilis onko sittenkin liian lyhyt

Monta kuukautta käytin neuletta ja pähkäilin, josko sittenkin jatkaisin helman pituutta. No punaista lankaa ei enää saanut, mutta kävipä uskomaton mäihä kun Riika Piikasta löytyi pieni erä samaista lankaa  ja vielä värissä, joka rimmasi kivasti punaisen kanssa. Värityksestä tuli mieleen vanhat talot ja varsinkin tämä kaunis yksilö Kristiinankaupungista.


Purin nappilistat ja kauluksen ja jatkoin helman pituutta hieman erilaisella pintaneuleella, jota käytin myös nappilistoihin ja kaulukseen.


Nappien väriä piti pähkäillä tovi ennekuin päädyin siniseen.
Olen huomattavasti tyytyväisempi tähän pidempään versioon eli kannatti nähdä vaiva.


8 kommenttia:

 1. Kaunis tuli villatakista, varsinkin nyt uudistuksen jälkeen. Kiitos linkistä Veera Jussilan ohjeeseen, siitä on hyötyä minullekin. Ihastuin myös tuohon Inarinsaamen arkipukuun, se on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tämä Veeran takkiohje on kyllä hyvä perusohje.

   Poista
 2. Oli hyvä lisäys. Kaunis villatakki ja tuollaisesta itsekin pitäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin tyytyväinen. On jotenkin käytännöllisempi näin pidempänä.

   Poista
 3. kivasti ja hyvin takin värit käy hameeseen. ja näin pitkäselkäisenä pidempi malli näyttää miusta paremmalta, se voi kyllä olla nuo väritkin jotka sen tekee : )

  VastaaPoista
 4. Just hyvin korjattu. Kauniit värit. Täällä stadissakin on yksi tuolleen maalattu talo, Katajannokanluodon kalastajatupa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kannatti nähdä korjauksenvaiva, vaikka eipähän tuo nyt niin vaivalloista ollut.

   Poista