keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Tossukat

Niin vain päätyivät tossukatkin kirjaan vaikkeivät ole kirjoneuletta nähneetkään. Tossukoiden ohje on  ollut blogissani jo useamman vuoden, mutta kyllä siitä löytyi aikalailla parantamisen varaa. Minusta näiden neulominen on todella helppoa ja siksi ei ehkä hoksaa ajatella, että jollekin toiselle ei. Oli hyvä saada rakentavaa palautetta ja toivottavasti kirjassa oleva ohje on nyt yksiselitteinen.

Tämän tyylisiä tossuja on vilahdellut muuallakin, on virkattuna, ohuella langalla neulottuna jne, mutta kyllä näitä omaksi voi sanoa. Tossut on neulottu niin, ettei saumoja tule minnekään eikä lankoja tarvitse katkoa kesken työn. Homma etenee kantapäästä kärkeen aika vikkelään paksulla lankayhdistelmällä neulottuna.


Yleensä neulojat neulovat vyötteen puikkosuosituksella, mutta tossukat neulotaan langan paksuuteen nähden paljon pienemmillä puikoilla jotta tulisi topakkaa jälkeä. Tämä tuntui olevan suurin vaikeus, kun muutama vuosi sitten pidin tossukurssin.


Kirjan sisäsivuille päätyivät siniset tossut, jotka ovat tuossa lankakorissa keskeneräisinä. Nämä punaiset vilahtavat vain kansikuvassa.


Malli Tossukat, kirjasta Villasukkia Strömsöstä (Minerva)
Lanka Sitä sun tätä yhdistettynä esim. 3-4 keskipaksua ja ohutta lankaa
Menekki n. 100 g
Koko 37-39
Puikot 3,5-4,5 mm sukkapuikot
Fiilis on nämä vai lämpöset ja mukavat

Itse olen kuluttanut vaikka kuinka monet tossut puhki ja siksipä suosittelen lämpimästi, että pohja kannattaa vahvistaa ompelemalla sinne joko nahkaiset tai kuten kuvassa vanhasta vanuttuneesta villapaidasta leikatut pohjalliset.


Näitä tossuja oli vilissyt täällä blogissa kohta yli kymmenen vuotta ja meno eikun jatkuu. Nyt olen kehittelemässä remmitöntä versiota ja ohjeenkin laadin, jahka ollaan siinä vaiheessa.Mulla on tuolla tuloillaan ihan älyttömän herkullisen punaiset tossut, joten taidanpa tästä lähteä puikkoja heiluttelemaan.

2 kommenttia:

  1. On molemmat kauniita tosssuja. Olisi kiva tehdä välillä tossuja. Onko noiden harmaisen tossujen ohjetta missään? Punaisten odotellaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole vielä harmaiden tossujen ohjetta, mutta kirjoitan sen jahka kerkiän.

      Poista