sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Hiljuska-sukat

Kirjaston kerhohuoneen seinällä on Leppävirta-raanu, jota olen ihaillut vuosia. Siitä lähti muhimaan raanuraitasukkaidea, mutta vasta kirjaprojektin sysäsi suunnitelmat liikkeelle.

Ensimmäiset sukat neuloin Regian 4 fädig -langasta kakkosen puikoilla. Pitkien sukkien raidoitus on melkolailla yksyhteen raanun raitojen kanssa. Toimii näinkin, mutta ei kovin omaperäistä.


Neuloin sukista myös lyhytvartisia versioita. Alla olevat kuvat otettiin yhtenä helmikuun pakkassunnuntaina Unnukan jäällä kun sattui kohille aivan mahdottoman kuvauksellinen sää. Muutama tämän kuvaussession kuva päätyi kirjaan.


Miksikähän talvikuvia näkyy aika vähän neulekirjoissa, varsinkin sukkakirjoissa? No ilmeisesti kesän valossa tai sisällä on vaan on helpompi ottaa kuvia. Jos tekisin joskus vielä neulekirjan, niin suosisin kyllä talvikuvia.

Aikani säädettyä ruutu- ja raitarivejä päädyin alla olevassa kuvassa olevaan Hiljuskan lopulliseen versioon, jotka on neulottu Pirkanmaan Kirjo-Pirkasta. Senjan sorjasääret päätyivät kirjaan samaisessa portaikossa otetussa kuvassa (ei tämä).


Malli Hiljuska, kirjasta Villasukkia Strömsöstä (Minerva)
Lanka Pirkanmaan kotityön Kirjo-Pirkka
Menekki sininen pohjaväri (36) n. 75 g, oranssi (46) n. 20 g, luonnonvalkoinen (47) n. 10 g, punainen (45) n. 5 g
Koko 37-38
Puikot 2-2,5 mm sukkapuikot
Fiilis no mikä ettei 

Neuloin nyt syksyllä vielä yhdet mustavalkoharmaat lyhytvartiset sukat eräälle maisterille valmistujaislahjaksi.


Hiljuska nimi on kunnianosoitus edesmenneelle isotädilleni, joka tietämättään jätti minulle mainion tekstiiliperinnön; innostuksen kaikenlaisiin käsitöihin. Nyt kun mietin, niin olisihan se nimi voinut olla joku muukin siis siinä mielessä, että tämä sukkamalli käy kaikille sukupuolille. Toisaalta onko nimellä väliä? Kyllä minä ainakin kehtaisin neuloa ja käyttää Kalle- tai Ville-sukkia jos oisivat hyvän näköiset :)

8 kommenttia:

 1. Voi miten kauniit sukat ja tarpeeksi yksinkertainen malli, että voisi onnistua jopa meikäläiseltäkin, Hiljuska on oikein mainio nimi näille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä onnistuu sillä nämä tosiaankin ovat yksinkertaiset sukat :)

   Poista
 2. Onpas kauniit sukat nämä Hiljuskat! Eiköhän niitä nähdä Lankapirtissäkin vielä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mielelläni näkisin sinullakin Hiljuskat :)

   Poista
 3. Kauniit ovat ja kivat värit, nuo harmaatkin on oikein raikkaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin itsekin kuinka hyvin harmaa versio toimii. Muillakin väriyhdistelmillä voisi kokeilla.

   Poista
 4. Muuten hienot sukat, mutta raivostuttaa kun ohje ei ole selkeä.
  Milloin pitää aloittaa pohjekavennukset? Sitä ei sanota tässä selkeästi omasta mielestä. Että pitääkö kavennukset aloittaa ensimmäisen sinisen kerroksen loputtua, jolloin alkaa valkoinen kerros... vai vasta koko ruutupiirroksen jälkeen. Tätä olen miettinyt hiki hatussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeessa sanotaan; neulo kirjoneuleen jälkeen 3 krs sinisellä. Seuraavassa lauseessa kerrotaan kuinka silmukat kannattaa jakaa neljälle puikolle ennen kavennuskerroksia. Ja seuraavassa lauseessa kerrotaan kuinka kavennukset tehdään. Siis kavennukset alkavat kun olet neulonut 52 krs kirjoneuletta +3 krs sinistä.

   Poista