maanantai 29. helmikuuta 2016

Karkauspäivän hamepostaus

Olin nuorena likkana Helka-tytöissä ja niinpä minulle hommattiin kansallispuku. Siihen maailman aikaan eli 60-70-luvun vaihteessa melkein kaikilla pikkutytöillä oli Munsalan puku, mutta minulle ja parhaalle ystävälleni ostettiin keski-Suomen puvut. En muista tuliko sitä miten ahkerasti käytettyä, tuskinpa kovinkaan paljon. Kuvamuistojakaan ei ole kuin tämä yksi, joka on otettu vuonna 1972 tädin häissä Rovaniemellä.

Kiitos tädille kuvasta :)
Tuossa kuvassa helma näyttää kovin lyhyeltä yksitoista vuotiaan päällä. Helmakäänne on ollut varmaan hirmu suuri. Alemmassa kuvassa puku siinä pituudessa missä se on uinunut vaatekaapissa kymmeniä vuosia. Nyt kun mietin niin ei tainneet minunkaan pikkutytöt pukua käyttää eli ihan on ollut hyljättynä ja unohdettuna koko puku. Silloin tällöin olen miettinyt sen myymistä, mutta onpahan jäänyt tekemättä ja hyvä niin.


Tässä on nyt havaittavissa hienoista kansallispukuinnostusta ja kun harrastuksen myötä on tullut hieman osaamista, niin uskaltauduin muokkaamaan pienestä puvusta hametta itselleni. Purin helmakäänteen, ratkoin liivin irti ja aukaisin hameen laskokset, pesin kankaan, pienensin laskoksia ja harsin ne, ompelin vyötärönauhan harrastuskaverilta saamallani sinisellä kankaalla, ompelin helmaan pellavaisen käännösvaran ja kiinnitin sen, tein nappirenksut pellavalangasta, ompelin napit ja siinäpä se, uusi uljas hamonen :)


 Alunperin oli tarkoitus tehdä sellainen Karkauspäivän hameen tyylinen hame, mutten raskinutkaan lyhentää helmaa. Kankaasta tulee jännästi mieleen lapinpuvun värit ja se vain passaa tämmöselle puoliveriselle :)

10 kommenttia:

 1. Upea! Kerrassaan mahtavasti tuunattu ja ihanaa, että puku sai uuden elämän hameena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja olen kyllä itsekin tyytyväinen ja luulenpa ettei tuo enää joudu komeron kätköihin unohduksiin :)

   Poista
 2. Kaunis, tämä vanhan Keski-Suomen puvun kangas on minun silmääni paljon kauniimpi kuin se uusittu hame.
  Onnea upeasta hameesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se uusittu kangas ei taida olla niin kirkas kuin tämä vanha? Aika hauska juttu, että nämä värit on kyllä just niinku lapinpuvuissa:)

   Poista
 3. Sait puvusta tosi kauniin hameen! Ja väritkin niin nappiin. :)

  VastaaPoista
 4. Ihana hamonen! Ettei vaan olisi samaa kangasta, jota lukiotyttönä ostin Helmi Vuorelman jämäkangaslootasta ja josta tein itselleni hamosen. Olen valitettavasti laittanut hameen kierrätykseen jo aikapäiviä sitten, joten en voi tarkastaa, mutta samalta tosiaan näyttää. Tykkäsin hameesta kovin ja tykkäsin myös ajatuksesta, että kansallispukukangas on arkipäiväkäytössä. :)

  VastaaPoista