sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Buerre beaivi 3

eli vuosi ja toinenkin on taas vierähtänyt edellisistä saman nimisestä postauksista. Wiikon Wanha kunnioittaa saamelaisten kansallispäivää muutamalla "alkuperäiskansakuvalla", jotka sattuivat löytymään laatikoista.

Näistä Nili-Ailin tekemistä nukeista oli juttua vuosi sitten. Tämän kuvan on ottanut tädin ex-mies jostakin Sodankylässä olleesta näyttelystä. Ihan on niinkuin sukulainen näille meidän nukeille.


Ja tässä kuvassa itse nukentekijä Nili-Aili eli Aili Mattus.


Ai kun olisi aikaa ja taitoa niin kokeilisin itsekin nukentekoa. Muutama idea on pyörinyt päässä mutta saa nähdä toteutuuko koskaan.

Meinasin leipoa kampanisuja päivän kunniaksi mutta taitaa jäädä haaveeksi. Ja nyt vasta hokasin, että pakkasessa olis ollut poronlihaa (synttärilahja enolta, kiitos sinne Ivaloon :), josta olis voinut tehdä poronkäristystä, njam. No, joku toinen päivä. Illalla kannattaa muuten katsoa Yle ykköseltä dokumentti Suomi tuli saamenmaahan.

7 kommenttia:

 1. Me tultiinkin juuri sopivasti tänne Länsi-Lappiin tuota päivää viettämään! ;) Vaikka oikeasti oli kyllä sattumaa tämä ajoitus, mutta hyvä näin. Ai kampanisuja meinasit tehdä, niitä herkkuja. Pitääpä minunkin takasta niitä, kunhan tässä kotiudutaan.

  VastaaPoista
 2. Ihania nukkeja. En ole uskaltanut niiden tekoa edes yrittää.

  VastaaPoista
 3. Aah, kampanisuja. Lapsuuden herkkuja ja liian pitkä aika on siitä, kun olen itse viimeksi tehnyt. Rieskaakin leivon välillä, mutta en saa rakenteesta samanlaista kuin isänäiti aikoinaan. Sedän sodankyläläiseltä vaimoltakaan en joskus asiaa ihmetellessäni ole saanut parempaa neuvoa kuin, että kuulemma vaivaan takinaa liian kauan. En vaan tajunnut, miten saan aineet sekaisin vähemmällä vaivaamisella. Mutta kyllä se riskalta maistuu, vaikka ei ole yhtä kaunista kuin lapinmummulla.

  VastaaPoista
 4. Mukavaa saamelaisten kansallispäivää!
  Laitoin jo tallennukseen telkkariin tuon saamenmaan ohjelman, etten missaa sitä!
  Ihanat nuket, niin tuo Nili-Ailin tekemä kuin omasikin.
  Kiva tuo aiempi kietaisuliivi, minusta edellinenkin versio oli hyvä, eikä sun maha mitään pullota!

  Aivan ihana ikoni!

  VastaaPoista
 5. Matleena: En ole saanut vieläkään niitä tehtyä. Ei muka kerkiä mutta varmasti teen tulevana viikonloppuna. Net ovat niin hyviä :)

  enkulin käsityö: No en minäkään mutta halu olisi suuri kokeilla.

  Tuija: Minustakin nuo kampanisut on niiin hyviä, vaikken minä mikään mestarileipuri olekkaan. Tuo sinun rieskanleivonta herätti myötätuntoa. Noin kävisi varmaan minullekin. Minäkin muistan kun kerran oltiin Inarilla hillareissulla ja kun eväät kävi vähiin, Aili-mummo paistoi takan loisteessa ohrarieskan. Ei ole ikinä mikään missään maistunut niin hyvältä.

  Marleena: Kiitoskiitos. Nuo kaikki nuket on muuten Nili-Ailin tekemiä. Ikoni on ihana, mutta kietsu mököttää komerossa ja ei tämä maha nyt suurensuuri mutta..)

  VastaaPoista
 6. Hei! Poikkesin ensimmäistä kertaa tänne ja kolahti nuo saamelaisnuket. Katsoin sen saamelaisdokumentin sunnuntaina ja ei siitä kyllä itkemättä selvinnyt.
  Nuo nuket ovat ihania! Hyvää viikonjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 7. Auli: Kiitos käynnistä ja tervetuloa toistekin. Sinullakin niin kiva blogi, että laiton tilaukseen :)

  VastaaPoista