tiistai 13. lokakuuta 2009

Sormikkaita

ei koskaan tunnu olevan liikaa ja niillä on kumma taipumus kadota, vallankin mustilla. Onkin herännyt epäilys, että sillä yksijalkaisella sukkamöröllä täytyy olla ainakin kymmenen kättä. No jospa nämä punaiset sormikkaat säilyis paremmin.


Löysin joskus muka mielenkiintoisen sormikasohjeen eräästä vanhasta koulun käsityökirjasta. Harmi etten ole merkannut kopsuun kirjan nimeä. No, tuo edellisen postauksen kirja se ei ainakaan ollut ja olipahan mikä oli niin tällaiset sormikkaat ohjeella tuli:

Malli Sormikkaat jostain koulun käsityökirjasta
Lanka Austermann Step
Menekki n. 50 g
Puikot 2,5 mm sukkapuikot


Ohjeen mukaan aines olis pitänyt olla koululanka 1 ja työvälineet n:o 6 tai 8 sukkapuikot. Mitenkähän lie puikkonumerointi mennyt siihen aikaan mutta koululanka 1 on täytynyt olla ohuehkoa lankaa, sillä nuo on neulottu annetulla silmukkamäärällä eli 52 s. Tuli hyvin istuva mutta kylläkin aika reikäinen lopputulos enkä ole oikein tyytyväinen (vallitseva olotila nykyään, suokaa anteeksi). Koskapa lankaa jäi tarpeeksi, päätin neuloa reiättömän version eli muunsin mallia mutta silmukkaluku on sama molemmissa:


Tykkään näistä enemmän. Ovat napakammat ja lämpimämmät kuin nuo reiälliset. En ole ennen tehnyt peukalon lisäyksiä tähän malliin:


eli ei tullut kiilaa ollenkaan. Istuvat kyllä ihmeen hyvin.

Kuten ehkä huomaatte, kuvien laatu ei ole sitä mitä ennen. Se johtuu siitä, että a) kuvat on otettu tavan pokkarilla, b) harjoittelin kuvien muokkausta Picasassa (joka ei kyllä vastaa Photoshoppia) ja C) tämän koneen näyttö ja sen säätö on vähän outo. No jospa mulla ois joskus vara hommata oma kunnon digijärkkäri, siihen asti pärjättänee hiukka huonommillakin otoksilla.

Kiitos assareille eli äiteelle ja kuopukselle (kädet hanskoissa).

Edit. Vaivaakohan Bloggeria joku kun kuvat häviää välillä? No, kävin laittamassa ne takaisin.

26 kommenttia:

 1. Hienot sormikkaat! Olet oikeassa, säätila vaatinee vähemmän reikiä... Miten tuo peukalo on sitten tehty? Lisäyksillä? Oliko siinä jokin reunasilmukka?

  Komeat on.

  VastaaPoista
 2. Kauniit sormikkaat:) Niin hienostuneet!

  VastaaPoista
 3. Kivat,varsinkin nuo reiättömät, joista ei tuuli käy sisään =)

  VastaaPoista
 4. Kauniit sormikkaat! Reiälliset käsineet eivät taida olla näillä keleillä enää kovin varteenotettava vaihtoehto. Ainakaan jos palelee yhtä paljon kuin mie ;D

  VastaaPoista
 5. Kauniita molemmat! Reiälliset on hienostelua varten ihan selvästi. =)

  VastaaPoista
 6. Kauniita ovat, molemmat versiot. On se kyllä kummallista, miten noista pienistä rei'istä voi muka tulla kylmää, mutta kyllä niistä vaan tulee, kokemusta on!

  VastaaPoista
 7. Mä kun ajattelin, että niissä reiällisissä ois jotain Julmia Juonista, nainen joka polttelee holkillista savuketta. (Nyt mut varmaan haastetaan valtakunnanoikeuteen tupakointiin lietsomisesta ihmisten blogeissa.)

  Mitenhän noita parhaita entisaikojen ohjeita sais yksiin kansiin? Ostaisin heti.

  VastaaPoista
 8. Kauniit ovat molemmat, mutta enempi minäkin tykkään tuosta reiättömästä versiosta! ;) Ja Pirjon kanssa ihmettelen, miten se peukalo on tehty. Ei oikein selvinnyt kuvasta, vaikka yritin tiirata. ;D

  VastaaPoista
 9. Pirjo ja Matleena: Niin vaatiikin. Taitaa olla välikausisormikkaat nuo reiälliset :)

  Tuosta alimmasta kuvasta, joka muuten suurenee klikkaamalla saa ehkä jonkinlaisen kuvat peukalosta. Siinä lisätään silmukoita peukalon keskikohdan molemmin puolin, sillain että väliin jää n. 3 silmukkaa. Oikealla reunalla oikealle kääntyvä lisäys ja vasemmallla vasemmaalle kääntyvä. Tulikohan tuo nyt ymmärrettävästi kerrottua? Eipä tullut selvempää kuvaa otettua, pöh. Voishan sen tietty huomenissa ottaa. No sanokaa hep, jos siitä olisi apua.

  Mammutti: Kiitos :)

  Villa Lankala: Hienostuneet, hihi. Ja minä kun olen niin arkinen tyyppi.

  Tiina: Minä kans tykkään niistä enemmän.

  Tess: Ei olekkaan ja vilukissana minäkin suosin kyllä reiättömiä.

  Hepsi: Ohjeen kuvassa nuo reiälliset näyttivät paljon kauniimmilta. Sellainen rinssessapalmikko vois olla paljon nätimpi tuossa mallissa. No ehkä nuilla vois pikkusenvähän hienostella :)

  Helena: Juu, huomasin sen itsekin eilen eli oikeassa olet :)

  Solveig: Oi sehän oliskin hianon näköistä, sanoo entinen tupakoitsija :)

  Voi, oliskin mukava kahlata vanhoja lehtiä ja kirjoja ja metsästää kivoja malleja. No onhan sitä tehtykin, mutta oikein kunnolla ja monista eri lähteistä.

  VastaaPoista
 10. Molemmat on kauniit, niin reikäiset kuin "ehjätkin" :) ja tuo väri on tosi nätti.
  Ja miksei noilla reikäsillä tosiaan vois vähän hienostella ;)

  VastaaPoista
 11. Se kuva ei muuten avaudu isommaksi, klikkaamalla kuten yleensä tapahtuu. Mutta sanallinen selostuksesi jo antoi tietoa ja vahvisti olettamustani, kiitokset siitä. Mutta lisäkuvakaan ei tietenkään pahenna asiaa! ;) Pitääpä testata tuollaistakin peukalomallia joskus. Sehän saattaa olla vaikka kuinka mukava tehdä! (Minähän melkein inhoan peukalon tekoa!) ;DD

  VastaaPoista
 12. Kauniit! Minulle ajatus itseneulotuista sormikkaista on ihan mahdoton. Liikaa näpertelyä.

  Minne ne sormikkaat muuten oikeasti katoaa? Meidän ekaluokkalaisen tumppulaatikosta löytyi 4 eri väristä sormikasta eikä yhtään, jonka pari olisi ollut tallessa. Pisti miettimään.

  VastaaPoista
 13. Sormikkaat ja lapaset kanssa ovat varmasti jotain sellaista itsekseen immaterialisoituvaa ainesta joka vaan katoaa.

  Molemmat ovat toki nätit, mutta reiättömät puhuttelevat enemmän.

  VastaaPoista
 14. Sekä picasa että photoshoppi ovat mulle ihan outoja. Mulla on kameran merkkinen (olympus) ohjelma, oiskohan nuo sun maitsemasi kivempia? Noh, hanskasi ovat hienoja. Huvitti vaan tuo puikkokoko 8 ja 52 silmukkaa. melko isokätiselle mörölle olisivat tulleet..

  VastaaPoista
 15. Päivi: Minustakin tuo on hyvä väri :)

  Matleena: Vaivaakohan tätä bloggeria joku kun tästä postauksesta on hävinnyt jo toistamiseen kuvia. No ainakin minulla kuvat avautuvat suuremmiksi. Kokeileppas sinäkin uudelleen. Jospa saisin huomenna päivännäöllä otettua muutaman kuvan tai joskus myöhemmin.

  Tiiina: No onhan noiden neulominen vähän väkerrystä mutta kun ovat niin tuiki tarpeellisia :)

  Taidan uskoa tuohon Soilen teoriaan immateriaalista :)

  Soile: Toistan edellisen lauseen :)

  Juu, reiälliset jää varmasti vähemmälle käytölle. Jotenkin liian sillisalaattia koko reikärivi. Reikiä ois ohjeen mukaan pitänyt laittaa vielä tiuhempaan. Mitähän huttua siitä ois syntyny.

  Outi: Tuo Photoshop on ihan kunnon kuvankäsittelyohjelma, hyvä sellainen. Picasa on googlen ilmainen kuvien katselu ja arkistointi ohjelma ja silläkin voi jonkun verran muokata kuvia. Flickerissäkin voi varmaan muokata kuvia mutta henk.koht. tykkään Picasasta enemmän mm. sen takia, että sillä saa näytölle pelkän kuvan ja niin isona kuin haluaa. Nämä on tietenki makuasioita :)

  Otin noita kuvia lainapokkareilla. Kuopuksen Canonin ohjelmaa ei ole ladattu vielä koneelle, joten enpä osaa verrata sitä noihin toisiin. Pitääpäs joskus tutustua.

  Ohjeen kuvassa ne ei kyllä näyttäneet mörköhanskoilta ja ajattelinkin, että puikkojen koot on laitettu englanniksi vai amerikaksiko se on, mutta ei se sittenkään olis täsmännyt, sillä kasihan vastaa meidän nelosta :)

  No tulipas juttua, huhhuh.

  VastaaPoista
 16. Heh, nyt se kuva avautui! Joku siis vaivasi Bloggeria eilen. Ja kuva vahvisti jo syntynyttä käsitystäni peukalon teosta, mikä kyllä vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta. ;)

  VastaaPoista
 17. Kaunis malli, käteen sopiva hansikas. Väri niin ihana.

  VastaaPoista
 18. Tulinpa vierailulle katsoo blogiasi, ihana.
  Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 19. Matleena: No hyvä.

  Minä mietin jonkun aikaa pähkäilemällä, että onko tuo kiva peukalo. Kai se on. Meinaan tehdä yksiin kynsikkäisiin samanmoisen. Kuvaan sen sitten tarkemmin.

  TeSa: Kiitos. Tuli kyllä ihmeen hyvin istuvat.

  villasukka: Teretulemaks ja hyvää viikonloppua sinulle ja kaikille muillekin.

  VastaaPoista
 20. LankaLuolanMarika: Ja niin tarpeelliset :)

  VastaaPoista
 21. Itselläni on varmaankin sama malli kopioituna. Minäkään en valitettavasti ole merkinnyt kopioon kirjan nimeä. Sormikkaita en ole vielä aloittanut. Reijätön versio kiinnostaisi myös minua. Pitsineuleessa reijät syntyvät - langankierto kolme yhteen langankierto - Mitenkä sinä neuloit jottei reikiä syntynyt?

  VastaaPoista
 22. Megi: Hahaa, jännä sattuma. Tein muuten vähän salapoliisityötä ja löysin kirjan, jossa tuo ohje on: Villasta vilun varalle (1969), Anjariitta Reimi-Orsa.

  Tuossa reiättömässä versiossa on vain oikeita ja nurjia silmukoita, ei langankiertoja eikä kavennuksia ollenkaan eli ei reikiäkään :)

  VastaaPoista
 23. Hei, näin nuo ihanat sormikkaasi blogissa ja heti hankin kirjastosta tuon kirjan. Mutta enpä ole osannut aloittaa tuota peukaloa, en vaikka kuinka pähkäilen että miten se menee....
  pystyisitkö vielä avaamaan tällaiselle tuurikutojalle että mitä se vasemmalle ja oikealle kääntyvät lisäykset oikeastan tarkoittavat ja että mitä lisäystä käytit.
  *nolottaa kysyä näin tyhmiä*
  terv. eeva

  VastaaPoista