lauantai 6. joulukuuta 2008

Kansallispukuisia neitoja

Juhlapäivän kunniaksi Wiikon Wanha on kuva itsenäisyytemme alkuajoilta.

Sisarukset Hilja Alina ja Saimi Erika (mummoni) ovat pukeutuneet Orimattilan kansallispukuun. Kuvan ja päivän äänimaailmaksi sopii Maria Kalaniemen kaunis musiikki.

Orimattilan puku oli hyvin suosittu noihin aikoihin eli 1920-luvun molemmin puolin, tosin virallisesti puku on koottu vasta 1930-luvulla, kerrottiin Kansallispukuja Suomesta kirjassa. En muista nähneeni kyseistä pukua nuorempana jolloin harrastin vähän runonlausuntaa ja kansantantsuja (äidin lievästä painostuksesta, tosin) ja näin enemmänkin kansallispukuisia ihmisiä. Siihen aikaan eli 60-70-luvuilla ainakin nuorten tyttöjen suosikki oli Munsalan puku. Koska en halunnut olla samanlainen kuin muut, minulle ostettiin Keski-Suomen puku, tosin aika suosittu sekin. Hupsista, kaapissanihan on kolme kansallispukua, tuo pieni edellämainittu, äidiltä saatu Perä-pohjolan puku ja tädiltä saatu Kuortaneen puku, josta en löytänyt kuvaa. Täytyykin kuvata se, jahka pienennän puvun itselleni sopivaksi. Harvoinpa niitä on tullut käytettyä. No viimeistään sitten kun minusta tulee vanha ja arvokas, jos tulee.

Kansallispuvuista kiinnostuneiden kannattaa käydä täällä.

Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille.

9 kommenttia:

 1. Tosi viehättäviä nämä vanhat kuvat sulla! Ja tarinat mukana.

  VastaaPoista
 2. Hieno kuva. Miulla on Rautjärven puku, jolle on kovin vähän käyttöä nykyisin. Eka pukuni oli kymenlaakson puku, jonka myöskin valitsin, koska en halunnut sitä suosittua munsalan pukua.

  VastaaPoista
 3. Limeadine: Kiitos. Mukava että joku muukin pitää niistä :)

  Christina: Nuo karjalaiset puvut ovat kyllä upeita ja tuo kymenlaakson puku on ihanan tyttömäinen. Harmi että niitä tulee niin harvoin käytettyä.

  VastaaPoista
 4. Ai miten kiva kansallispuku. ja upea kuva!

  VastaaPoista
 5. isoinpapu: Tuo puku on kyllä ihanan tyttömäinen ja minäkin pidän kovasti tästä kuvasta. Se on kehyksissä tuolla hyllyssä :)

  VastaaPoista
 6. Oi. Mullakin roikkuu kaapissa pieni Kuortaneen puku, käsittäkseni jostain tädin ja mummin kautta peritty. Tykkään siitä kovin, mutta olen siihen liian iso.

  VastaaPoista
 7. Mewril: No jospa sinulla on joskus pikkutyttö jolle puku sopis :)

  VastaaPoista
 8. Kansallispukujen tarinat viehättävät. Sain lahjaksi mummini Orimattilan kansallispuvun joka on n. 70 vuotta vanha ja hyväkuntoinen. Puku oli minulle sopiva ja teimme siihen uuden aluspaidan. Rippijuhlissa olen päässyt pukua pitämään ja toivon että joskus muulloinkin tulee tilausuus käyttää sitä!

  Jenina

  VastaaPoista
 9. Hei!
  Minulla on noin 80 vuotta vanha Orimattilan kansallispuvun liivihame ja haluaisin tehdä siihen puseron. Mistä löytäisin siihen ohjeet ja kaavan tai vaikka valokuvan?
  Olisin iloinen tiedoista.
  terveisin Terttu Ruuskanen
  puusniekka@ren.to

  VastaaPoista