sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Vanha neulatyyny

Haa, tämäpä käy Wiikon Wanhasta joten olkoot sellainen. Minulla on ollut iät ja ajat käytössä äitini vanha 60-luvulla hommattu Aarikan neulatyyny. Alkuperäinen oranssi kangaspäällinen meni rikki joskus 90-luvulla ja koska neulatyyny oli muuten niin mainio, päällystin sen uudelleen. Minnekähän lienen jemmannut vai olenko pöljyyksissäni heittänyt menemään laitoja kiertäneet puuhelmet ja rinkulan. Löysin muuten kuvahaulla muutaman yksilön ja täältä löytyi just samanlainen. Eikö vaan olekkin tyylikkäitä :) No tästä minun yksilöstä tuli kaikkea muuta kuin tyylikäs. Uusi päällinen kesti kymmenkunta vuotta kunnes sekin reikiintyi eikä tuo alkuperäinen pehmikekkään enään oikein toiminut vaan pyöreäkärkiset neulat piti suurinpiirtein survoa tyynyyn saadakseen ne pysymään siellä.Asialle piti siis tehdä jotain tuumin jo monta monta vuotta sitten ja aloin jemmaamaan hiusharjoihini tarttuneet irtohiuksen noin niinkuin tyynyn täytteeksi :) Eilen illalla aloin sitten hommiin. Täyte oli mutta mistä päällinen. Trikoota ei kannattanut laittaa kun se näköjään reikiintyi ja samoin kai se kävis kudotulle kankaallekin, mutta siitä huolimatta uhrasin vanhan kaunissidoksisen leivinliinan ja päällystin sillä tyynyn. Senkin puoleen se oli just hyvä, kun sain pohjassa laskostetun kankaan mahtumaan tuohon reikään niin että tuo oranssi puutappikin mahtui siihen. Alkuperäisessä tyynyssä tuo tappi oli varmuuden vuoki vielä liimattu niin että päällinen varmasti pysyi paikallaan. Minä en käyttänyt liimaa koska eihän sitä tiedä pitääkö taas parinkymmenen vuoden päästä korjata se :)


Pähkäilin aikani ja päätin sittenkin vuorata koko komeuden vielä tuollaisella huovutetulla neuloksella. Sen sai hyvin kiristettyä tyynyn päälle ja fanttilanka pitänee sen jämäkästi paikoillaan. En tiedä saisiko tuohon langan paikalle vaihdettua joskus sellaisen puuhelminauhan niinkuin alkuperäisessä tyynyssä oli, meinaan kun leikkasin tuon neuloksen reunat noin naftiksi? No olkoot nyt tuollaisena jonkun aikaa.


Sainpahan vihdoinkin heitettyä pois kaikki vääntyneet nuppineulat neulatyynystä. Ne oli just niitä, jotka takuuvarmasti tarttuivat aina ensimmäisenä käsiin kun tuli neulan tarve. Tulipa muuten mieleen, että ainakin esikoinen leikki pienenä neulatyynyllä. Neulat olivat ilmeisesti kuorolaisia ja hän järjesti ne hienosti omille paikoilleen :)


Minkälaisia neulatyynyjä teillä on?

11 kommenttia:

 1. Hieno tuo sinunkin tekemäsi. Tosi kaunis ! aarikan neulatyyny on minulle entuudestaan tuntematon, mutta pisti kyllä mielikuvituksen laukkaamaan, jospa matkis Aarikkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matki vaan :) Harmi kun ei tullut otettua kuvaa kun koko neuletyyny oli osina, siellä sisällä nääs on sellainen puinen rikka tai rinkula, mikä lie, jossa oli lovettu reuna puuhelmirivistölle. Noh, nyt pitäis piirtää tai jotain, mutta tyynyä en ala purkamaan :)

   Poista
 2. Minulla ei ole neulatyynyä ollenkaan. Nuppineulat asustavat sen sijaan peltisessä teelaatikossa, joka oli ihan liian kaunis heitettäväksi pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myydäänkö sitä enää edes neulatyynyjä vai onko ne vaan niitä magneettisia rasioita? Ja sama kait se missä ne neulat ovat, kunhan ovat tallessa :)

   Poista
 3. Minulla on montakin neulatyynyä, sillä kirppareilta täytyy kaikki kauniit vanhat pelastaa kotiin.
  Parturissa kerran pyysin että saan kerätä lattialle leikatut hiukset muovipussiin talteen. Parturi katsoi kuin täysin hullua, mutta minäpä vaan keräsin enkä selitellyt mitään. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihih, ei hullu vaan viisas :) Minulla oli työhuoneella semmonen kiireessä keksitty neulatyyny; lasten vanha pieni pehmonalle, mutta voi kun se oli jotenkin kärsivän näköinen neulat selässään, mutta ajoi kyllä asiansa.

   Poista
 4. Mulla on pyöreässä pahvikehyksessä itse villalangasta kudottu tyyny. Nypläyskurssin vetäjä sanoi, että villalangoista voi tarttua kuituja nuppineuloihin jotka sitten menevät nypläyksen sekaan, piti siis pahana sitä. Mutta se ei tiennytkään, että tyyny on täytetty hiuksilla, joten mulla on vain teräviä neuloja, jotka eivät mitään tyynyn kuituja nyhdä mukaansa. Mutta se on kyllä tosi, että vaikka tyynyssä olis vain yksi vääntynyt neula, niin se on aina se, joka ensimmäisenä tarttuu käteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaa, enpä tiennytkään tuota villapäällisestä, mutta kai ne hiukset kompensoi tilannetta :)

   Poista
 5. Kylläpä on tyylikkään näköinen neulatyyny! Mulla on neulatyynykäytössä jonkun vanhan Leijona-kellon rasia (jossa sisällä pieni vihreä tyyny, jonka ympärillä kello on alunperin levännyt). Tyynyn sisus on jotain vanua, joten mun neulat on vuosien myötä vähän tylsynyeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa somalta neulatyynyltä, vilautappas joskus sitä blogissasi :)

   Poista
 6. Hieno tyyny, on niin mukava, että on ollut käytössä vuosia ja sai vielä uuden elämän. Minulla on huovutettu neulatyyny jossa täytteenä villalangan pätkät, neulat luistavat siitä mukavasti käytössä. Minulla on juuri uusi neulatyynyprojekti meneillään, kun tarvitsisin tällaisen joka kulkee olkavarressa. Käyhän kurkkaamassa miksi ;)
  http://matkamuotoilijaksi.blogspot.fi/

  VastaaPoista