sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Pitsisukat osa 2

Jalostin siis edellistä mallia ja tällaisenen on tulos


Malli on edelleen Ison Gnun pitsisukka, mutta laitanpahan itselleni muistiin nuo muutokset, jotten unohtais:

1 krs: 2 n, 17 o, 2 n
2 krs: 2 n, 5 o, 7 n, 5 o, 2 n (tai 21 n kuten edellisissä sukissa)
3 krs: 2 n, 17 0, 2 n
4 krs: 2 n, 5 o, 7 x (lk, 1 o), lk, 5 o, 2 n
5 krs: 2 n, 3 o, 2 o yhteen, 15 o, 2 o takakautta yhteen, 3 o, 2 n
6 krs: 2 n, 2 o, 2 o yhteen, 15 o, 2 o takakautta yhteen, 2 o, 2 n
7 krs: 2 n, 1 o, 2 o yhteen, 15 o, 2 o takakautta yhteen, 1 o, 2 n
8 krs: 2 n, 2 o yhteen, 15 o, 2 takakautta yhteen, 2 n


Sukan muu osuus on 2 o 2 n resoria, tosin takasaumassa 2 o, 1 n, 2 o. Silmukkamäärä 58 mutta 54:kin olisi riittänyt. Lankaa meni 60 g kokoon 39 kakspuolosilla kutoen. Koska lankaa jäi vielä vähän, katson kuinka tuo pitsikuvio istuu kynsikkäisiin ihan pikkiriikkisen jalostettuna jos nyt kahden nurjan lisäämistä voi sellaiseksi kutsua.

sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Pitsisukat

Sain muutama vuosi sitten vanhan Riikinkukko-nimisen pitsisukkaohjeen jonka avulla neuloin sukat. Malli muistutti aikalailla Ison Gnun pitsisukkia ja pitipä senkin pohjalta neuloa sukat, että sai ikäänkuin verrata lopputulosta. No, tässä hijattain ilmeni pitsisukan tarvetta ja niinpä kaivelin Ison Gnun ohjeen esille, mutta en sitten malttanutkaan olla säveltelemättä omiani.


Lisäsin mallikerran loppuun kaksi lisäkerrosta, yhden neuloen nurjaa ja toisen neuloen oikeaa. Ja sivuille laitoin  neljän silmukan verran ainaoikeinneuletta ja kantalappu on neulottu resorina ainaoikeat laidoillaan. Mutta en nyt ilkiäis omakseni tätä mainostaa, kun pohjana on kuitenkin niin selkeästi Ison Gnun ohje.


Malli  Ison Gnun pitsisukat maustettuna omilla lisäkerroksilla (54 silm.)
Lanka  Fortissima Alpaka
Menekki  n. 60 g
Koko  37
Puikot  2,5  mm

Ajattelin jo lopettaa sukankutomiset vähäksi aikaa, mutten maltakkaan, kun tekee niin mieli jalostaa tuota mallia vielä hiukkasen. Pähkäilin, jotta teenkö seuraavat tummanpunaisella vai tuolla harmaalla langalla ja päädyin harmaan kannalle, koska malli tulee niin kauniisti esiin vaaleassa langassa.


Ennen sukankutomisen aloittamista täytyy kuitenkin tehdä puutarhahommat loppuun ennen talventuloa.

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Sitä samaa

eli sukkaa se vaan pukkaa. Aattelin jo, että nyt saa riittää tältä erää, vaan miten lie silmukat pukkaantuivat kuin väkisten puikoille eli kai se on vielä muutamat neulottava. Ja eihän tämä tieten mitään pakkopullaa ole. Kuvausideat vaan meinaa loppua.


Pojalle tein toiveiden mukaan ohuet sukat ja lankana taas Katia Laine Nylon kakspuolosilla neulottuna. Kokoon 42 meni lankaa vain vajaa 70 grammaa. Raitalanka on jotain kirjosellaista, en muista mitä.


Ei näistä enää juttuakaan irtoa. Saajalleen sopivat ja mieluiset, ei kait sitä muuta.

Muksut olivat kylästelemässä viikonloppuna. Eilinen pelailtiin ja tänään ommeltiin kuopuksen kanssa. Hän on yhenäkin innostunut moisesta ja se jos mikä on kiva. Tehtiin ihan ompelimo yhteen huoneeseen; ompelukone, saumuri, silityslauta ja -rauta ja kaks innokasta ja mummo vielä tsemppaamassa. Kyllähän siinä yks anorakki saatiin aikaan (kuvassa vasemmalla)


Voi että tulee aina niin haikea olo kun lähtevät.

lauantai 13. lokakuuta 2012

Läksiäislahja

Työkaveri jäi eläkkeelle tällä viikolla. Toisten kanssa keksittiin lisätä essu ja rintanappi muiden  läksiäislahjojen joukkoon. Käytännön toteutus jäi minun kontolle. Vaikka meidän kylä on aika pieni, niin on täällä sentään Taito-shop ja yksi kangaskauppakin. Pähkäilin aikani kumpi kannattaa ostaa ensin, rintanappi vai essukangas ja päädyin ensin mainittuun, tosin ei ollut ensinkään varmaan löytyisikö mieleistä. No tasan kaksi vaihtoehtoa oli saatavilla VirkkuuKoukkusen rintanapeista ja niistä tämä valittu oli kantajalleen sopivampi.


Kohti uusia seikkailuja olisi ollut osuvampi, mutta tähän oli tyytyminen. Mietin vaan tuota tekstiä, että onko se niinku vapaa suomennus tekstistä I'm every woman ja siitähän tuli heti mieleen tämä :)

Ja ihme kyllä kangaskaupasta löytyi just passeli kangas, jossa oli hieman marimekkomaisuutta. Rintaneulan ja kankaan väri ovat ehkä turhan lähellä toisiaan. Vihreänäkin sitä olisi ollut saatavilla, mutta tuo oli enemmän saajansa oloinen.


Kangasta jäi sen verran yli, että sain tehtyä pari leivinliinaa ja niille lienee käyttöä, sillä kaveri sai leipäkoneenkin. Ja hauska sattuma, hänen ostamansa leipäkirjakin mätsää hyvin essun väreihin :)


Vähän on haikea olo töissä kun hyväntuulinen, lämminsydäminen kaveri on poissa, mutta ei onneksi lopullisesti. Kovana lukijana tulemme varmasti näkemään häntä useinkin, tosin tiskin toisella puolen.

lauantai 6. lokakuuta 2012

Tavan sukka - suvan takka

Voi että oli kaunis syyspäivä. Aamupäivällä kävimme hakemassa polttopuita sukulaismiehen luota ja tuumin, jotta pannaanpa ukotukselle neulomani uudet sukat mukaan, jotta saadaan ne kuvattua ja saatiinhan ne.


Nämä on neulottu kakspuolosen puikoilla Katia Laine Nylonista ja raidat Rellana Flotte Sockesta, menekki yhteensä 75 g, koko 42. Sukista tuli raitalangan ansiosta hieman epäsymmetriset ja se ei ole ollenkaan huono asia. Mielestäni epäsymmetriassa on jotain perin sympaattista :)


Nyt saa kylmät tulla, sillä on mitä poltella takassa ja siitä kaunis kiitos J:lle :)

torstai 4. lokakuuta 2012

Kirja-aarteita

Kirjastossa ollessa pääsee aika ajoin hypistelemään ja lainailemaan aivan ihania kirjoja. Jotkut niistä ovat niin upeita, että on ihan pakko hommata ne itselle. Yksi tällainen oli WSOY:n Suomalaiset käsityöaarteet kirjasarja. Maksoi kyllä maltaita (uijui), mutta enpä ole aikoihin nähnyt näin tyylikästä kokonaisuutta. Tekstipuoleen en ole vielä syventynyt, mutta kuvat, taitto ja kokonaisuus ovat silmiä hivelevän kauniita ja kannetkin ihan samettiset.


Kun näin tämän kirjan ensimmäisen kerran, muistin lapsuudestani pitsireunaiset nukenlakanat, jotka edesmennyt kummitätini oli tehnyt minulle tai siis nukelleni :). Piti ihan kaivella kaappien kätköistä ja sama mallihan se siinä.


Kummitätini oli todella taitava käsityöihminen. Muistan lapsena ihailleeni ja ihmeteelleeni kuinka hänellä oli aina jokin käsityö hyppysissään, useimmiten joku ohutlankainen neuletyö. Ja että nukenlakanoihinkin virkasi noin kauniit pitsit. Vaan kyllä niitä käyteettiinkin leikeissä.


Kirjan hulppean graafisen suunnittelun ja taiton on tehnyt Atelier Gra Gra eli Hannu Rinne ja Jaana Viitakangas.



Kahden kirjan lisäksi pakettiin kuuluu Iki-ihanat käsityöaarteet kirja, jossa on mm. neule-, virkkaus-, kudonta-, ompelu- ja kirjontaohjeita. Neuleohjeista vanhoja tuttuja olivat revontulipaita, Olga- ja pitsisukat.


Toinen kirja-aarre on tämä Leena Holstin Kansallispuku, joka on aivan yhtä upea kuin nuo edellisetkin. Sen huikean ulkoasun on suunnitellut Tiina Ripatti. Kustantaja on Maahenki, jolla on myös muita mielenkiintoisia kirjoja.


Tilasin kirjan Adlibriksestä eikä maksanut kuin vajaa kolmekymppiä. Ei paha näin hyvästä kirjasta. Tämä taitaa nyt mennä mainonnan puolelle, mutta menkööt :)



Meillä meinaa loppua hyllytila, kun on tullut hommattua noita kirjoja varsinkin kirjaston poistomyynnistä.


Mutta jos ei muuta, niin voihan niitä käyttää vaikka sisustuselementteinä, varsinkin nuita rustiikkisia vanhoja kirjoja :)