keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Arvon naiset,

nyt on sitten suoritettu arvonnaiset. Ilta kuuden hujakoilla Karvainen käsi sekoitteli tehokkaasti pussissa olevia osallistujien nimilappuja ja poimi sieltä yhden eli lapun, jossa luki


Outi! Onneksi olkoon vaan Outi ja ilmoitteletko osoitetiedot niin tiedän lennättää lintusen kapsäkkeineen ja luutineen oikeaan osoitteeseen. Sulla tosin taitaa olla näitä lintusia jo ennestäänkin, muistelen, muttei ehkä kuitenkaan tällaista karjalankakadua :)


Lämmin kiitos kaikille osallistujille.

torstai 22. maaliskuuta 2012

Ennen ja jälkeen, osa 2

On kai tullut useaan otteeseen mainittua, että olen villasukkaihminen. Ihan yhtä paljon taidan olla villatakki-ihminen. Villapaidatkin ovat mukavia, mutta takki on paljon helpompi ja kätevämpi sujauttaa päälle. Tässä postauksessa katsotaankin sitten, kuinka villatakit ovat kestäneet kulutusta. Kuvien vasemmalla puolella neuleet ovat juuri valmistuneina ja oikealla sellaisina kuin ne ovat nykyään.

Maaliskuussa 2008 neulottu takki Novita Florica-langasta. Käytetty tosi paljon.

Olen pitänyt tästä takista aivan valtavasti ja se on jatkuvassa käytössä, tälläkin hetkellä päällä. Se on sopivan ohut ja kevyt eikä liian kuuma, tosin kyllä se läämmittääkin kun on niin tyköistuva (ehkä liiankin). Tämä on nyt neljättä vuotta käytössä ja ainut missä ikä näkyy on vasemman kyljen nukkaantuminen. Mutta sekään ei ole ongelma, sillä tuon kuvanoton jälkeen sain kaiken nukan pois kertakäyttöpartahöylällä. Kiitos sille, joka vinkkasi sen käytöstä :) Minulla oli vuosiavuosia sitten toinenkin Floricasta neulottu takki ja sekin kesti älyttömän hyvin ja kauan kunnes hihansuut rupesivat hiutumaan johtuen varmaan langan löysästä kierteestä.   Nyt kyllä pitää kehua Novitaa; Florica on mielestäni kelpo lanka.

Syyskuussa 2008 neulottu takki Marks & Kattens Top Wool-langasta. Käytetty jonkun verran.

Tätä takkia en ole käyttänyt kovin paljon, mutta halusin ottaa sen mukaan vertailuun. Petyin lankaan jo kuukauden kuluttua takin valmistumisesta kun se rupes nyppyilemään. Muttamutta, yskä lähtee yskimällä ja nypyt nyppimällä, ainakin tässä tapauksessa. Takki soveltuu paksuudeltaan lähinnä ulkokäyttöön ja minulla sellaisessa käytössä mukaan kuuluu vasemmalla olalla roikkuva laukku. Ja siitä ja sen heilumisesta seuraa taas se vasemman kyljen nukkaantuminen, joka on näköjään niin tyypillistä minun villatakeilleni. Takki on turhan lämmin sisäkäyttöön paittis kovilla pakkasilla ja jos oikein paleltaa. Toinen syy vähäiseen käyttöön on takin turhan nafti mitoitus, tosin tämä ongelma väheni kun pesin takin ja venytin yläosaa oikein kunnolla. Ihan yllätyin kuinka hyväksi takki muuttui kuten oikean puoleisesta kuvasta ehkä huomaakin. On siinä vieläkin hieman, no miten tuon nyt ilmaisisi; ei ihan nukkaa eikä vanumistakaan mutta jotain. En tiedä suosittelisinko tätä lankaa.

Elokuussa 2009 neulottu takki TeeTeen Primavera-langasta. Ei ihan jokapäiväisessä käytössä.

Tämä oli aivan ihanan tuntuinen lanka ja sitä oli ilo neuloa. Annoin takin äidilleni, sillä siitä tuli liian iso minulle. Äiti on käyttänyt sitä jonkun verran ja silloin tällöin nähtyäni heitä yhdessä, olen ihaillut kuinka hyvänä neule on säilynyt. Tämän perusteella ostin sitä onnetonta Merino Silkkiäkin (siitä tuonnempana), se kun oli juuri samantuntoista ja koostumuskin melkein sama. No, tässä jokunen aika sitten rupesin oikein kyselemään, jotta nyppyileekö tuo lanka. Äiti siihen, että jo vain, mutta että hän on niin kova nyppimään ettei sitä huomaa. Oikein piti kameran kans lähteä tutkimaan asiaa ja nyppyjähän siinäkin. En tiedä tekeekö tuo väri sen, ettei kuluminen näytä siltä miltä se pahimmillaan voisi näyttää (tuonnempana). Vaikka onkin hyväntuntuinen lanka, en ehkä osta enää.

Syyskuussa 2009 neulottu takki Pirtin Kehräämö Oy:n ohuesta kampalangasta kaksinkertaisena. Jatkuvassa käytössä.

Tämä on kans yksi lempineuleistani. Sopivan ohut, mukavan tuntuinen eikä liian pieni. Jos tekisin uudelleen niin neuloisin lisää pituutta. Olkalaukku on nyhjännyt tämänkin vasenta kylkeä, mutta partahöylä korjasi tilanteen. Samaisesta langasta neulottu liivikin on kovassa käytössä ja pysynyt hyvänä. Olen neulonut Pirtin Kehräämön villoista paljon ja vilpittömästi uskallan suositella heidän lankojaan. Ei ole tarvinnut pettyä.

Marraskuussa 2009 neulottu takki Maisa Tikkasen kuituvärjätystä villalangasta (rav). Ei niin kovassa käytössä.

Ostin tätä lankaa aikoinani Pirtin kehräämöltä mutten muista oliko sitä siellä viime kesänä. Mistähän sitä saa jos ei sieltä? Taiteilijalla ei ilmeisesti ole omia nettisivuja tai en ainakaan löytänyt niitä. No lanka on kyllä ihmeellistä, ehkä hieman karheaa, mutta voi noita syviä värejä ja kulutuksenkestoa. Tuokin takki on neulottu purkulangasta ja se edellinenkin olomuoto eli takki oli kovassa käytössä. Että ei voi kuin kehua, jos ei se karheus haittaa. Minua ei. Tuon takin yläosa on huovutetusta neuloksesta ja se tekee kokonaisuudesta ehkä liiankin lämpimän sisätiloissa käytettäväksi. Silloin 2010-talven hirmupakkasilla tämä oli kovassa käytössä.

Tammikuussa 2010 neulottu liivi Sandnes Garnin Peer Gynt-langasta. Käytetty tosi paljon.

Tämä on ollut sitten hyvä ja monipuolinen neule, varsinkin töissä. Sopivasti lämmin muttei liian kuuma. Olen neulonut samaisesta langasta pari villatakkia, paitaa ja pitkän hameen. Aivan älyttömän hyvä lanka, ei kovin pehmeä. Liivin pinnassa on hieman nukkaantumista mutta harmaassa hameessa ei yhtään, vaikka se on aika usein lämmittämässä palelevia kinttuja. Suosittelen.

Lokakuussa 2009 neulottu villatakki Gjestal Maija-langasta. Käytetty paljon.

Sopivan paksuinen, toimiva käyttöneule. Neulepinta hieman nuhjaantunut ja ehkä vähän löpsähtänyt. En ole aivan varma neuloisinko tästä enää villatakkia, sukat kylläkin. Joku sanoi etteivät ne kestä ja joku taas että kyllä kestää. Velipojalle tekemäni sukat ovat kuulemma kestäneet jo useamman vuoden. 

Tammmikuussa 2012 neulottu takki Austermann Merino Silk-langasta. Käytetty pari kuukautta.

Lanka oli aivan ihanaa neulottavaa ja valmiin neuleen tuntu on todella mukava, silkkisen pehmeä. Ja siihen ne hyvät puolet jäävätkin. Kohtuullisella kulutuksella neule on nyppyyntynyt ja nyhjääntynyt kauttaaltaan. Ehkä se ei näkyisi niin paljon jos väri olisi valkoinen niinkuin Primaverassa, mutta nyt näkyy. Lankavalmistajan sivuilla oli kohta, josta saattoi lähettää kritiikkiä ja niin teinkin kuvien kera ja kysyin mitä he ylipäätään suosittelevat neulottavan tällaisesta langasta joka ei kestä yhtään kulutusta. Ei tullut vastausta, mutta monen viikon päästä tuli viesti Karnaluksesta eli kaupasta, josta ostin langan. Langanvalmistaja oli ottanutkin yhteyttä heihin eikä minuun. He kysyivät kauppiaalta minkä tyylistä nukkaa neuleen pinnalla on. Mikseivät he kysyneet sitä suoraan minulta? En ole tässä vaatimassa rahojani takaisin, olkoot oppirahoja jotka meni, enkä ole kovin herkkä valittamaankaan, muttta nyt kyllä oli aihetta. Ajattelin, että en tee tätä postausta ennenkuin saan langanvalmistajalta palautetta, mutta tuskinpa sieltä mitään kuuluu, pöh. Niin että en kyllä suosittele tätä lankaa kellekkään.

Jaksoikohan kukaan tänne asti? Kertokaapa tekin lankakokemuksistanne, mitä suosittelette ja mitä ette. 

Huhhuh, nyt minä lähden kyllä lenkille


sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Huhuu

Tämä blogi täyttää tänään viisi vuotta ja kuten tavaksi on tullut, järjestetän arpajaiset sen kunniaksi. Arpajaisten tiimoilta olen kysellyt teiltä kaikenlaista mm. neulehikasta taidepläjäystä, neuleisiin liittyviä muistoja, mieluisimpia neulekirjoja ja neulekuva-arvoituksia. Ja voi miten mukavaa on ollut lueskella vastauksia, kiitos niistä vielä näin jälkikäteenkin.


Tällä kertaa ajattelin vain kysäistä että mistäs tiesit tänne tulla (siitä tuo otsikko :)? Toki saa vastata vaikka johonkin noista edellisistä kysymyksistä. Kaikki kommentin jättäneet osallistuvat arvontaan. Kuvassa olevat tavarat lähtevät sille, jota arpaonni suosii kuun lopussa järjestettävissä arvonnoissa.

Yhä edelleen tämä blokkaaminen on antoisaa ja se johtuu tästä mukavasta yhteisöllisyydestä, jonka te/me luomme kommentoimalla, kannustamalla ja inspiroimalla toinen toistamme. Kiitos siitä :)

lauantai 10. maaliskuuta 2012

Lintusia

Kiitos kaikille, jotka jaoitte edellisessä postauksessa kokemuksia, mielipiteitä ja vinkkejä. Teidän avustuksella olen jo laatinut itselleni sukkalankapuutelistan, johon kuuluvat ainakin Zitor Trekking, Opal, Super Socke ja Regia. Alkuviikosta kävin Kuopion Napissa ja Nauhassa ja katselin jo sillä silmällä hyllyjä, tosin nyt ei tarttunut mukaan kuin nappeja ja 6 kerää todella edullista Katia laine nylonia (1,50e/50 g). Myyjän mukaan on hyvä sukkalanka. No eikun testiin sekin. Mulla on tässä yks juttu meneillään ja jahka se selviää, jos selviää niin teen sen seuraavan ennenjälkeen postauksen, toivottavasti mahdollisimman pian.

Olen tikutellut pojan luotolaista tammikuusta lähtien. Nyt ollaan jo kyllä voiton puolella, sillä todennäköisesti saan toisen hihan ilalla valmiiksi eli sitten ei puutu kuin kaulus. Neulominen on välillä ollut vähän puuduttavaa, joten virkistykseksi on pitänyt keksiä jotain pientä välipalaa.


Sellainen oli tämä Atticin lintukoriste, joka oli esikuvana näille minun lintusille. Yritin saada vähän sellaista karjalanlinnun mallia, mutta tulipahan aika hassu kakadun ja jonkun muun sekamuoto.


Alkuperäisestä mallista eroten virkkasin tuosta vartalosta kuperan (vai koveranko?), jotta saisin linnulle notkoselän. Tein muka vähän päätä virkkaamalla muutaman ylimääräisen kerroksen ja sen jatkoksi mustan nokan.


Ompelin ensimmäisenä nokan kiinni ja tungin mustat langanpäät sen täytteeksi, tosin yhdellä päällä ompelin silmät. Sen jälkeen tein jalat ja ripustusnarun, virkkasin saumat kiinni jättäen mahan pohjalle täyttöaukon, muotoilin pyrstön, täytin linnun langanpätkillä, ompelin sauman ja kiinnitin jalat ja ripustusnarun.



Tällä vaalealla linnulla on silminä mustat pienet helmet.


Nämä oli aika nopiatekoisia joten tuotekehittelyä vois jatkaa jos ei muka muuta tähellisempää keksi.

perjantai 2. maaliskuuta 2012

Ennen ja jälkeen, osa 1

Lehdissä on joskus sellaisia laihdutuskuurimainoksia, joissa on laihduttajan kuva ennen kuuria ja sen jälkeen. Minä ainakin olen sen verran skeptinen etten hevillä usko ja otaksun, että kuvankäsittelijällä on ollut näppinsä pelissä. Seuraava ennen ja jälkeen -kuvakavalkaadi on kuitenkin täyttä totta, tosin värinmääritykset eivät kaikissa tapauksissa ole osuneet ihan nappiin.

Mulla on ollut jo jonkin aikaa mielessä tehdä postaus langan kulutuksenkestävyydestä eli siitä, miltä neule näyttää vuoden tai parin käytön jälkeen. Tämä ei ole mikään tieteellinen vertailu, sillä muuttuvia tekijöitä on paljon, mutta onpahan sellainen mutuvertailu kuiten. Kulutukseen vaikuttaa käytön lisäksi myös pesu. Olen sen koulukunnan ihmisiä, etten pese neuleita kovin usein, vaan tuuletan niitä. Sukkia pesen käytöstä riippuen noin pari-kolme kertaa vuodessa ja jos tarve vaatii niin useammin.

Selasin tekeleitäni ja huomasin, että loppujen lopuksi neuleisiin käyttämäni lankavalikoimani on ollut aika suppea. Mutta näillä mennään. Koska keskityn nyt kulutuksen kestoon, otin vertailtavaksi lähinnä sukat ja villatakit eli neuleet joita käytän eniten. Villasukkia käytän melkein koko ajan kesäkuukausia lukuunottamatta, joten katson olevani sukkien suurkuluttaja. Jotta postauksest ei tulisi liian pitkä, teen sen kahdessa osassa. Tällä kertaa tutkailemme sukkia ja yksiä sormikkaita. Kuvaparin vesemmanpuoleinen kuva on otettu silloin kun neule on valmistunut ja oikeanpuoleinen eilen tai tänään.

Lokakuussa 2007 neulotut sukat Novita Nalle-langasta. Käytetty jonkun verran.

Olen neulonut Nallesta paljonkin sukkia, mutta harmi, ettei itselleni ole jäänyt kuin nämä, joten siinä mielessä vertailu ei ole aivan aukoton. Epäilen, että tämä Nalle-lanka on jotakin vanhempaa erää, sillä se on kestänyt kulutusta hyvin, tosin ei niitä niin hirveästi ole käytetty. Olenkohan väärässä kun epäilen, etteivät ne nykyiset kestä tai kestää juu, mutta nyppyyntyvät herkemmin kuin ennen? Kertokaa omista kokemuksista.

Elokuussa 2008 neulotutu unisukat Schoeller+Stahl Wollfrauen-langasta. Käytetty paljon.

Nämä reumavillasta neulotut unisukat ovat jumalaisen lämpimät ja sen tähden kovasti käytetyt, mutta vain sängyssä. Neulepinnassa ei ole nyppyyntymistä ollenkaan, mutta nyt alkavat hiutua kantapäistä, eikä kyllä ihmekkään sillä sen verran ovat käytössä olleet. Toinen on jo paikattu ja kai tuo toinenkin pitäisi, vai jokohan ois aika neuloa uudet unisukat. Tätä lankaa voi susositella lämpimästi, mutta ei ehkä kestäisi ihan käyttösukkana.

Toukokuussa 2008 neulotut sukat Gjestal Maija- ja Novita Nalle-langoista. Käytetty paljon.

Tuo punakirjava on Kool-aidilla värjättyä Nalle-lankaa ja beige Maijaa. Eipä voi moittia näitäkään sukkia, mitä nyt värit ovat kulahtaneet. Ei ehkä kannata värjätä mehulla arkisukkia, tosin toimii nuo kulahtaneenakin.

Syyskuussa 2009 neulotut sukat Austermann Step classic-langasta. Käytetty tosi paljon.

Nämä lempisukat ovat olleet jatkuvassa käytössä siitä lähtien kun valmistuivat. Hiukan ne löpöttävät ja pohjassa on hieman nyppyjä eli kuluminen näkyy, mutta mainiot sukat edelleen. Kantapään sisäpinnalle on muodostunut ikäänkuin huovuttunut nukkapinta ja sitähän ei tieten kannata ottaa pois, koska se lisää kannan kestävyyttä. Sanoisinko, että hyvä sukkalanka.

Lokakuussa 2009 neulotut sormikkaat Austermann Step classic-langasta. Käytetty tosi paljon.

Sormikkaat ovat mielyttävän ohuet ja kivan tuntuiset kädessä. Käytän niitä yksinään ja kovilla pakkasilla lapasen alla. Kämmenpuolet ovat nukkaantunut kovasti, paljon enemmän kuin sukan pohjat. Ei siis ehkä paras mahdollinen valinta sormikaslangaksi.

Marraskuussa 2010 neulotut sukat Novita 7 veljestä-langasta. Käytetty aika vähän.

Tunnustan, että tämä sukkapari sai minut alunperin ajattelemaan koko ennenjälkeen postausta. Lanka on varmaan yks suosituimmista sukkalangoista, mutta ei kyllä hyvältä näytä jos parissa vuodessa vähäisellä käytöllä kantapäät ovat tuon näköiset. Vai onko hinta laatu suhde sittenkin paikallaan? Mitä mieltä olette, onko kokemuksia? Olisipa kiva nähdä teidän muiden käytössä olleita seiskaveikkasukkia ja muitakin, että kuinka se kulutus näkyy. Mitä sukkalankaa suosittelisitte?